Σχοινάς: Δεν είμαστε μπροστά σε μία νέα κρίση στο μεταναστευτικό, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευρωπαίος επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Έχουμε βάλει τις βάσεις για μια πιο συνολική ρύθμιση του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αυτή τη μεγάλη συμφωνία, για το νέο σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που πετύχαμε. Δυστυχώς το νέο σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.Πρέπει να διαχειριστούμε λοιπόν αυτή την ενδιάμεση κατάσταση και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε τα κράτη μέλη αλλά και τις χώρες προέλευσης, έτσι ώστε να κρατήσουμε χαμηλά τους ρυθμούς παράνομων μεταναστών. Ειδικά τώρα στο θέμα με την Κρήτη που επισημάνατε, έχουμε ένα πρόβλημα στη Λιβύη, το οποίο είναι πολύ πρόσφατο και το οποίο πιστεύω ότι δεν θα κρατήσει. Το πρόβλημα είναι ότι στην πλευρά τη ανατολική, που ελέγχεται από τις δυνάμεις Χαφτάρ, έχουμε ουσιαστικά εκμηδενίσει τις αναχωρήσεις, ενώ στην άλλη πλευρά, τη δυτική της κυβέρνησης, Εκεί έχουμε ακόμα θέματα. Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκα στην Ιταλία, στο G7 υπουργών Μετανάστευσης με τον Λίβυο υπουργό Μετανάστευσης και του επέστησα την προσοχή ότι περιμένουμε άμεση δράση στα σύνορα τα δικά τους. Μου υποσχέθηκε ότι είχαν κάποια προβλήματα διασυνοριακής συνεργασίας με την Αίγυπτο, τα οποία θα τα λύσουν. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που βλέπουμε τώρα στην Κρήτη είναι μια παροδική έξαρση που δεν θα έχει βάθος χρόνου», είπε ο επίτροπος, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Σε άλλο σημείο ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «η συμφωνία με την Αίγυπτο και η συμφωνία με την Τυνησία αποδίδουν. Έχουμε 60% μειωμένες ροές στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο προς την Ευρώπη σε σχέση με πέρσι. Αποδίδει επίσης η συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε όμως αυτό το ειδικό θέμα με τη Λιβύη, που έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες πολιτικο – διοικητικές συνθήκες που υπάρχουν σε αυτή τη χώρα. Ανάμεσα στις δυνάμεις Χαφτάρ και στην άλλη πλευρά, το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε με την ίδια επάρκεια γιατί δεν έχουμε έναν συνομιλητή, έχουμε πολλούς. Και αυτή η διαδικασία θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε μακροπρόθεσμα πρόβλημα».
Για το αν η Γερμανία αμφισβητεί το σύμφωνο μετανάστευσης και εξαιρεί τον εαυτό της ο κ. Σχοινάς απάντησε « Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ότι κανένας δεν θα μπορέσει να εξαιρέσει τον εαυτό του από ότι συμφωνήσαμε συλλογικά ως Ευρωπαϊκή Ένωση στο Σύμφωνο Μετανάστευσης. Αυτό ποια εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο, προικιστεί με κοινοτικούς πόρους και είναι μια έννομη υποχρέωση, σύννομη για όλους. Δεν μπορεί δηλαδή κανένας από μόνος του να βγει έξω από την κοινοτική νομοθεσία. Αυτό είναι σαφές. Επαναλαμβάνω, επειδή έχουμε αυτή τη διετία μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συμφώνου θα αναγκαστούμε σε αυτή τη διετία να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πυροσβεστικά. Και στη Γερμανία έχουν κάνει αυτούς τους συνοριακούς ελέγχους, οι οποίοι όμως, πρέπει να πω στην πράξη δεν έχουν κλείσει το Σένγκεν, το Σένγκεν συνεχίζει να λειτουργεί. Αυτοί είναι έλεγχοι οι οποίοι πρέπει να είναι παροδικοί, πρέπει να είναι επιλεκτικοί, δεν μπορεί να είναι συστηματικοί και δεν μπορεί να είναι μόνιμοι.
»Οι πρώτες ενδείξεις από τις γερμανικές πρακτικές είναι ότι δεν τινάζουν στον αέρα το Σένγκεν, όπως φοβόμασταν στην αρχή. Το παρακολουθούμε σε άμεσο χρόνο και έχουμε καταστήσει σαφές ότι εδώ το μεταναστευτικό δεν είναι ένας κατάλογος εστιατορίου που μπορείς να παραγγείλεις στο πιάτο που σου αρέσει και να απορρίψεις τα άλλα. Η κοινοτική νομοθεσία εφαρμόζεται από όλους, είτε είσαι μεγάλος είτε είσαι μικρός».
«Η διπλωματική Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση του Μεσανατολικού»
Σε σχέση με τη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις ανέφερε «ζούμε τώρα ένα μάτριξ γεωπολιτικό, το οποίο είναι πολυδιάστατο, έχει πάρα πολλές ψηφίδες. Κάποιες από αυτές έχουν να κάνουν με την Ευρώπη, κάποιες δεν έχουν. Εξηγούμαι και το έχω πει πολλές φορές και δημόσια και στο φίλο μου τον Ζοζέπ Μπορέλ και συνάδελφο,ας ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι αυτό που λέμε διπλωματική Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση του Μεσανατολικού. Υπάρχει μια πολυφωνία και πολύ συχνά η πολυφωνία γίνεται κακοφωνία, με τον καθένα να κάνει ό, τι θέλει, να ψηφίζει ό,τι θέλει στον ΟΗΕ, να αδυνατεί να συμφωνήσει γύρω από μερικούς κανόνες κοινής αντιμετώπισης ευρωπαϊκής. Αυτό εμένα με απογοητεύει και νομίζω ότι πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να διορθώσουμε συλλογικά Ευρώπη και κράτη μέλη μαζί».