Τα όνειρα 200 πρωτοετών φοιτητών με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα φαίνεται πως «γκρεμίζονται», καθώς βλέπουν τους κόπους ετών να πηγαίνουν χαμένοι λόγω της έλλειψης υποδομών στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Από τις 300 αιτήσεις που έγιναν για δωμάτια σε φοιτητική εστία δεκτές έγιναν μόνο οι 73 με αποτέλεσμα πολλοί πρωτοετείς να μένουν… άστεγοι.
Όπως αποκαλύπτει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλέξιος Μπρέντας «τα δωμάτια είναι 850 παρόλα αυτά κάποια κρατούνται για Erasmus, κάποια δεν είναι διαθέσιμα λόγω τεχνικών βλαβών και κάποια άλλα παραμένουν κλειστά γιατί οι φοιτητές δεν έχουν παραδώσει τα κλειδιά, άρα μένουν γύρω στα 750 δωμάτια. Παρότι σύμφωνα με την Πρυτανεία είναι μεγάλος ο αριθμός είναι λίγα σε σχέση με τα άτομα που έχουν κάνει αίτηση.
Φέτος έκαναν αίτηση 300 πρωτοετείς φοιτητές και πήραν μόνο 73. Άλλοι 50 πήγαν σε ξενοδοχεία ενώ χωρίς στέγη έμειναν και 50 φοιτητές μεγαλύτερων ετών που δεν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Πήραν τα παιδιά που έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Υπάρχουν όμως και παιδιά που έχουν κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα 1000-2000 ευρώ που δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να νοικιάσουν σπίτι. Η πλειοψηφία των φοιτητών αναμένεται να σταματήσει τις σπουδές, να γυρίσει στο σπίτι και να περιμένει τον επόμενο χρόνο».
Σύμφωνα με τους φοιτητές, το θέμα τέθηκε στις πρυτανικές αρχές χωρίς ωστόσο να δοθεί απάντηση ενώ υπήρχαν και μέλη της Συγκλήτου που παρομοίασαν το πρόβλημα των φοιτητών με το Πρωτάθλημα που δεν κατάφερε να πάρει ο ΠΑΟΚ. «Η απάντηση των πρυτανικών αρχών στα προβλήματα των εστιών, που θέσαμε στην σύγκλητο σε κινητοποίηση του συλλόγου ήταν ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε παράλογα αιτήματα. Και ο ΠΑΟΚ δεν πήρε πρωτάθλημα αλλά δεν το κάνουμε θέμα», προσθέτει ο κ. Μπρέντας.
[irp posts=”159954″ name=” Θα προλάβω”-Τα τελευταία λόγια του 20χρονου που παρασύρθηκε από το τρένο”]
Ωστόσο, κάποιοι από τους «άστεγους» φοιτητές αναμένεται να νοικιάσουν δωμάτιο σε ξενοδοχεία της πόλης όπου κι εκεί οι τιμές είναι ιδιαίτερα τσουχτερές, με την τιμή του δίκλινου να φτάνει τα 600 ευρώ τον μήνα. «Είναι πολλά χρήματα κι έχουμε καταθέσει πρόταση για να νοικιαστούν σπίτια στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια. Αλλά λόγω του νομικού πλαισίου δεν μπορούν να συνάψουν σύμβαση με ιδιώτες. Περιμένουμε απάντηση μήπως μπορεί να γίνει μέσω εταιρειών», λέει ο Πρόεδρος.
Η απάντηση του Πρύτανη
Όπως δημοσιεύει το protothema.gr επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γεώργιο Καψάλη, ο οποίος γνωρίζει το πρόβλημα και καταβάλλει προσπάθειες για να βρεθεί λύση. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν συνολικά 1200 δωμάτια αν προσθέσουμε και τα δωμάτια του παλιού πανεπιστήμιου. Είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες λόγω κρίσης και επειδή στόχος μας είναι οι φοιτητές μας να σπουδάζουν στον χώρο του πανεπιστήμιου βγάζουμε μια ανακοίνωση και ζητάμε επιπλέον δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης. Και δεν το κάνει κανένα άλλο πανεπιστήμιο αυτό. Όντως, όταν υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια μας τα διαθέτουν. Φέτος υπήρχαν κάποια προβλήματα γιατί έμειναν πρόσφυγες αλλά μας έδωσαν 50 δωμάτια. Αναφορικά με το Erasmus έχουμε συμβατική υποχρέωση και αυτό δεν μπορούμε να το στερήσουμε από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά όσον αφορά τους φοιτητές που δεν παραδίδουν τα κλειδιά των δωματίων γνωρίζουμε όλοι την κοινωνία μας, τις αντιδράσεις και το σύστημα μας. Συμβαίνει σε κάποιο βαθμό, το έχουμε αντιπαλέψει και συνεχίζουμε να προσπαθούμε».