ΣΕΙΣΜΟΣ: Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έχει θέσει σε εγρήγορση τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους κατοίκους των Κυκλάδων.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Οι διαδοχικές δονήσεις, με πιο πρόσφατες αυτές των 5,3 και 4,8 Ρίχτερ, δημιουργούν ερωτήματα για την εξέλιξη του φαινομένου και την πιθανότητα ενός ισχυρότερου σεισμού το προσεχές διάστημα.
Σεισμοί χωρίς ξεκάθαρη κατάληξη
Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Δημήτρη Παπανικολάου, οι σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ο κύριος σεισμός της ακολουθίας. Όπως εξήγησε, η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται αφορά μέτρια μεγέθη και μικρά ρήγματα που διασπώνται σε όλη τη ζώνη.
«Είναι σαφές ότι ο κύριος σεισμός έχει την οροφή του 6 Ρίχτερ. Όσο είμαστε κάτω από το 5,5 δεν μπορούμε να μιλάμε για κύριο σεισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος της Ανύδρου, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, αν και οι πιθανότητες προς το παρόν δεν είναι μεγάλες.
Αμείωτο το φαινόμενο – Πόσο θα διαρκέσει
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο δεν αναμένεται να κοπάσει σύντομα. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, εάν δεν σημειωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός, οι δονήσεις μπορεί να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα ή και αργότερα.
«Η δραστηριότητα αυτή φαίνεται να συνδέεται με κίνηση μάγματος σε μεγάλο βάθος, χωρίς να σχετίζεται άμεσα με ηφαιστειακή έκρηξη. Παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν έχουν διαρκέσει μήνες», τόνισε.
Παρόμοιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως τέτοιες σεισμικές ακολουθίες μπορούν να κρατήσουν εβδομάδες ή και μήνες πριν σταθεροποιηθούν.
Ο φόβος των κατοίκων και τα μέτρα ασφαλείας
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι δηλώνουν ότι αισθάνονται συνεχώς δονήσεις. Στη Σαντορίνη, πολλοί έχουν επιλέξει να κοιμούνται σε πιο ασφαλή σημεία, φοβούμενοι έναν μεγαλύτερο σεισμό.
Οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στους πολίτες να ακολουθούν βασικά μέτρα προστασίας:
• Αποφυγή κλειστών και παλαιών κτιρίων
• Έλεγχος ασφαλών σημείων μέσα στα σπίτια
• Ετοιμότητα για άμεση εκκένωση αν χρειαστεί
Ο δήμαρχος Σαντορίνης διαβεβαίωσε ότι γίνονται έλεγχοι σε δημόσια κτίρια και τουριστικές υποδομές, ενώ έχει ενισχυθεί η επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός;
Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι εάν η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα είναι προάγγελος ενός ισχυρότερου σεισμού. Αν και η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί, οι σεισμολόγοι επισημαίνουν πως τα δεδομένα δεν δείχνουν άμεσο κίνδυνο.
Ο καθηγητής Άκης Τσελέντης σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και τέτοια φαινόμενα δεν είναι σπάνια. «Το σημαντικό είναι η σωστή προετοιμασία και η ενημέρωση, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός», δήλωσε.
Επαγρύπνηση αλλά όχι πανικός
Η σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για υπερβολικό φόβο. Οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, αλλά ψύχραιμοι, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για να διαπιστωθεί εάν η σεισμική ακολουθία θα κορυφωθεί με έναν ισχυρότερο σεισμό ή εάν σταδιακά θα υποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.