ΣΕΙΣΜΟΙ ΕΛΛΑΔΑ: Η Ελλάδα, ως μία από τις πιο σεισμογενείς χώρες της Ευρώπης, αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις λόγω της γεωλογικής της θέσης. Οι πρόσφατες σεισμικές δραστηριότητες σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν εντείνει την ανησυχία των επιστημόνων και των κατοίκων.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Σεισμοί του Τελευταίου 24ώρου
Σύμφωνα με το seismos.gr, στις 24 Μαΐου 2025, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης.
Σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Άγιον Όρος το πρωί του Σαββάτου (24/5). Επιπλέον, το volcanodiscovery.com αναφέρει ότι στην περιοχή της Ναυπάκτου καταγράφηκαν 131 σεισμοί μεγέθους έως 2,8 Ρίχτερ σε απόσταση έως και 100 χλμ. Αυτές οι δονήσεις, αν και μικρής έντασης, υποδεικνύουν μια αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που απαιτεί προσοχή.
Περιοχές Υψηλού Κινδύνου
Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι ορισμένες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάζουν αυξημένο σεισμικό κίνδυνο:
• Κρήτη: Η νότια Κρήτη, λόγω της εγγύτητάς της με το υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανατολικής Μεσογείου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ισχυρούς σεισμούς.
• Ιόνιο Πέλαγος: Περιοχές όπως η Ζάκυνθος και η Κεφαλονιά έχουν ιστορικό ισχυρών σεισμών, καθιστώντας τες περιοχές αυξημένης επιτήρησης.
• Αιτωλοακαρνανία: Η περιοχή γύρω από τη Ναύπακτο έχει καταγράψει σημαντικές δονήσεις στο παρελθόν, και η πρόσφατη δραστηριότητα υποδηλώνει συνεχιζόμενη σεισμική ένταση.
• Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Περιοχές κοντά στο Άγιο Όρος παρουσιάζουν σεισμική δραστηριότητα, όπως αποδεικνύεται από τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε πρόσφατα.
Απόψεις Σεισμολόγων
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, δήλωσε στο tilegrafimanews.gr: “Η συνεχής παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας είναι κρίσιμη. Οι πρόσφατες δονήσεις, αν και μικρές, υποδεικνύουν την ανάγκη για επαγρύπνηση και προετοιμασία.”
Παράλληλα, η Δρ. Μαρία Κωνσταντινίδου από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τόνισε: “Η σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι συνεχής. Είναι σημαντικό οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.”
Προληπτικά Μέτρα και Ενημέρωση
Οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους των περιοχών υψηλού κινδύνου να:
• Ενημερώνονται τακτικά: Να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και άλλους αρμόδιους φορείς.
• Προετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης: Να έχουν έτοιμο ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση σεισμού, συμπεριλαμβανομένων σημείων συνάντησης και βασικών προμηθειών.
• Συμμετέχουν σε ασκήσεις ετοιμότητας: Να λαμβάνουν μέρος σε τοπικές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις για την αντιμετώπιση σεισμών.
Η Ελλάδα, λόγω της γεωλογικής της θέσης, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σεισμικές προκλήσεις. Η συνεχής ενημέρωση, η προετοιμασία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είναι τα κλειδιά για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από μελλοντικούς σεισμούς.