ΣΕΙΣΜΟΙ: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,9 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην ανατολική Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην επαρχία Βαν, προκαλώντας σοβαρές ζημιές και δεκάδες θύματα.
Του Παντελή Χαριτάκη
Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία και σε περιοχές της Συρίας και του Ιράν. Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Τουρκίας (AFAD) επιβεβαίωσε μέχρι στιγμής τουλάχιστον 43 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για περισσότερους εγκλωβισμένους κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εντείνει τις ανησυχίες για έναν νέο μεγάλο σεισμό στο Νότιο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, με επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και χρόνια «σε φάση αναμονής».
Προειδοποιήσεις σεισμολόγων – Η Ελλάδα είναι το πιο σεισμογενές κράτος της Ευρώπης
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), η Ελλάδα αποτελεί την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και μία από τις πιο σεισμογενείς στον κόσμο. Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος επισημαίνει πως η χώρα μας δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό εδώ και πάνω από 15 χρόνια, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρής δόνησης στο προσεχές μέλλον.
Ο σεισμός στην Τουρκία ενεργοποίησε ρήγματα κοντά στη ζώνη επαφής με το Ανατολικό Αιγαίο. «Το ελληνικό τόξο, από τη Ρόδο έως την Κεφαλονιά, είναι τεκτονικά ενεργό. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον χρόνο, αλλά η γεωδυναμική πίεση συσσωρεύεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Ευρωπαϊκές παρατηρήσεις και ενδείξεις ενίσχυσης σεισμικής ενέργειας
Ανησυχητικά είναι και τα δεδομένα από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), το οποίο κατέγραψε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές του ελληνικού τόξου τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως κοντά στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, δορυφορικά δεδομένα δείχνουν αυξημένη τεκτονική ένταση σε υποθαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Γάλλος γεωφυσικός Ντενί Μπαρτουλέ, που συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρακολούθησης σεισμών «Seismolab», τόνισε σε συνέντευξή του: «Η Ελλάδα είναι σεισμικά ώριμη. Η στατιστική δεν λέει πότε, αλλά δείχνει πως πλησιάζουμε σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου».
Η πολιτεία καλείται να ενισχύσει τον αντισεισμικό σχεδιασμό
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως, αν και δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον ακριβή χρόνο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, η Ελλάδα οφείλει να αναβαθμίσει άμεσα τον σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, ειδικά σε κρίσιμες περιοχές όπως η Αττική, η Κρήτη και τα Ιόνια νησιά.
Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έχει θέσει σε εφαρμογή νέα προγράμματα καταγραφής μικροσεισμικής δραστηριότητας, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία εφαρμογών έγκαιρης ειδοποίησης για σεισμικά κύματα.
Σεισμός χωρίς προειδοποίηση; Ο ρεαλισμός σώζει
Το πιο κρίσιμο μήνυμα που εκπέμπουν οι ειδικοί είναι η καλλιέργεια της ετοιμότητας και η αποφυγή εφησυχασμού. «Οι σεισμοί δεν προειδοποιούν. Η πρόληψη είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε», αναφέρει ο καθηγητής Άκης Τσελέντης. Παράλληλα, ζητείται ενίσχυση των σχολικών υποδομών, επιθεώρηση παλαιών δημόσιων κτιρίων και ενημέρωση των πολιτών.
Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η φύση δεν ξεχνά. Και η Ελλάδα, με τις πληγές του παρελθόντος ακόμη ανοιχτές, οφείλει να είναι έτοιμη για το επόμενο μεγάλο χτύπημα.