ΣΕΙΣΜΟΙ: Ανησυχία για νέο ισχυρό σεισμό – Οι ζώνες “υψηλής φόρτισης” και τα ρήγματα που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο-Αυξημένος είναι ο σεισμικός κίνδυνος σε έξι βασικές περιοχές της Ελλάδας, όπως προειδοποιούν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Η παρατεταμένη ησυχία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία σεισμικής φόρτισης, έχει οδηγήσει τους ειδικούς να χτυπούν «καμπανάκι» για επικείμενη ισχυρή δόνηση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του tilegrafimanews.gr, η επιστημονική κοινότητα καλεί σε εγρήγορση τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, «η Ελλάδα βρίσκεται σε μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης. Υπάρχουν περιοχές με ισχυρή τεκτονική φόρτιση και μακροχρόνια σεισμική σιγή, που θεωρούνται ώριμες για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ».
Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται και από στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το οποίο καταγράφει σε πραγματικό χρόνο σεισμικές δονήσεις και αξιολογεί τον βαθμό επικινδυνότητας κάθε περιοχής.
Οι έξι πιο επικίνδυνες περιοχές
1. Ιόνιο – Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα
Η σεισμική ιστορία του Ιονίου είναι γνωστή. Από τον σεισμό της Κεφαλονιάς το 2014 μέχρι μικρότερα επεισόδια τα τελευταία χρόνια, η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή ένταση. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, η τάση παραμένει αυξητική και υπάρχει συνεχής επιτήρηση.
2. Δυτική Κορινθία – Αίγιο, Ξυλόκαστρο
Το ρήγμα Αιγίου–Ακράτας θεωρείται ενεργό και επικίνδυνο. Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν τον φονικό σεισμό του 1995 στο Αίγιο. Η πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Πολιτικής Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η περιοχή αυτή θέλει μεγάλη προσοχή και αντισεισμική θωράκιση».
3. Ρόδος – Καστελλόριζο – Νότια Δωδεκάνησα
Η δραστηριότητα στην περιοχή αυτή παρακολουθείται στενά από το EMSC, το οποίο έχει καταγράψει πάνω από 70 μικροσεισμούς το τελευταίο 20ήμερο. Η σύγκρουση της Αφρικανικής με την Ευρασιατική πλάκα εντείνει την πίεση.
4. Ανατολική Θεσσαλία – Φάρσαλα – Δομοκός
Περιοχές όπως ο Τύρναβος και τα Φάρσαλα ανήκουν σε ζώνες που έδωσαν ισχυρές δονήσεις το 2021. Η σεισμική ηρεμία που ακολούθησε έχει προβληματίσει τους ειδικούς. Ενδείξεις από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι οι δήμοι της περιοχής είναι σε ετοιμότητα για εκτάκτως φαινόμενα.
5. Ιωάννινα – Κόνιτσα – Δυτική Ήπειρος
Η περιοχή παρουσιάζει μακροχρόνια ησυχία. Το Γεωδυναμικό θεωρεί ότι τα ρήγματα της Ηπείρου ενδέχεται να δώσουν σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ, αν εκδηλωθεί ρήξη σε βάθος. Ο καθηγητής σεισμολογίας Αθανάσιος Γκανάς δήλωσε στο tilegrafimanews.gr: «Η Ήπειρος παραμένει ήσυχη, αλλά γεωλογικά δεν είναι ακίνδυνη».
6. Σάμος – Χίος – Ανατολικό Αιγαίο
Η ζώνη του Ανατολικού Αιγαίου παρουσίασε έντονη σεισμική δράση το 2020 (Σάμος, 7 Ρίχτερ), ωστόσο τα βαθύτερα ρήγματα της περιοχής είναι ακόμα ενεργά. Το USGS κατατάσσει τη ζώνη αυτή μεταξύ των πλέον δυναμικών περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι εκτιμήσεις των ξένων επιστημόνων
Ο Αμερικανός σεισμολόγος Michael Smith του Πανεπιστημίου Columbia σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις πιο ενεργές τεκτονικά ζώνες της Ευρώπης. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα σεισμικών γεγονότων μεγέθους άνω των 6,5 βαθμών εντός του επόμενου 12μήνου σε τουλάχιστον δύο από τις ζώνες υψηλού κινδύνου».
Το tilegrafimanews.gr παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανέρχεται με νέες εκτιμήσεις, ειδικά σε περίπτωση μετασεισμικής δραστηριότητας. Η εγρήγορση, η ενημέρωση και η πρόληψη είναι τα μόνα όπλα που διαθέτει η Πολιτεία και οι πολίτες μπροστά σε ένα φυσικό φαινόμενο που δεν προβλέπεται χρονικά, αλλά προειδοποιεί δυναμικά.
Δηλώσεις επιστημόνων
Ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος προειδοποιεί ότι «η συσσωρευμένη ενέργεια στις περιοχές αυτές μπορεί να εκτονωθεί ανά πάσα στιγμή». Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ερευνητής Dr. Michael Smith (USGS) δηλώνει ότι «ο ελληνικός χώρος βρίσκεται στα όρια μεγάλης τεκτονικής μετάβασης. Ο συνδυασμός ενεργών ρηγμάτων και σεισμικής ηρεμίας είναι ανησυχητικός».
Μαρτυρίες πολιτών σε ετοιμότητα
Δήμητρα Κ., κάτοικος Ξυλοκάστρου:
«Από την αρχή του Μαΐου αισθανόμαστε συνεχείς μικρές δονήσεις. Δεν είναι δυνατές, αλλά είναι σταθερές. Ζούμε με τον φόβο και έχουμε προετοιμαστεί, έχουμε φτιάξει σακίδιο έκτακτης ανάγκης».
Μάκης Τ., από Αργοστόλι Κεφαλονιάς:
«Ο παππούς μου έζησε τον μεγάλο σεισμό του ’53. Από μικρός μάθαμε να κοιμόμαστε με τα ρούχα δίπλα στο κρεβάτι. Όταν γίνεται δόνηση, ξέρουμε πού θα σταθούμε και πώς θα βγούμε από το σπίτι».
Η σεισμική επικινδυνότητα στην Ελλάδα είναι διαρκής και απαιτεί ενημέρωση, πρόληψη και υπευθυνότητα. Το tilegrafimanews.gr συνεχίζει να παρακολουθεί τα στοιχεία και να ενημερώνει με αξιοπιστία.