ΣΕΙΣΜΟΣ: Μια ακόμη σεισμική δόνηση καταγράφηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (7 Μαΐου) στην υποθαλάσσια περιοχή βόρεια της Καρπάθου, υπενθυμίζοντας με σαφήνεια ότι ο ελληνικός χώρος παραμένει από τους πιο σεισμογενείς παγκοσμίως.
Του Γιώργου Θεοχάρη
Το επίκεντρο, όπως καταγράφεται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται στα 43 χλμ. βόρεια – βορειοδυτικά της Ολύμπου Καρπάθου, με εστιακό βάθος τα 14,4 χλμ. και μέγεθος 3,0 Ρίχτερ.
Παρότι πρόκειται για ασθενή δόνηση, η περιοχή συγκεντρώνει αυξανόμενο ενδιαφέρον από σεισμολόγους, καθώς εντάσσεται σε ευρύτερη σεισμική ακολουθία που δείχνει σημάδια κινητικότητας στην ευρύτερη υποθαλάσσια ζώνη ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκανήσων.
Ανάγκη για επιφυλακή
Σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, μικρές δονήσεις σαν αυτή, εφόσον εντάσσονται σε πυκνή χρονική ακολουθία, μπορεί να λειτουργούν είτε ως εκτόνωση είτε – στη χειρότερη περίπτωση – ως προσεισμική δραστηριότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα ενεργή τεκτονική ζώνη, καθώς η αφρικανική πλάκα συγκρούεται με την ευρασιατική, δημιουργώντας τεράστιες πιέσεις στο υπέδαφος.
Όπως επισημαίνουν ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τέτοιου τύπου δονήσεις, ιδιαίτερα σε σημεία με ιστορικό ισχυρών σεισμών, δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες. Η υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης έχει στο παρελθόν δώσει σημαντικά σεισμικά γεγονότα.
Η προειδοποίηση του ΟΑΣΠ
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επισημαίνει ότι η ετοιμότητα είναι το «κλειδί» απέναντι σε έναν ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό. Η πρόσφατη δόνηση, αν και μικρή, έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη διαρκούς ενημέρωσης, σχεδιασμού και πρόληψης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιοι σεισμολόγοι στο tilegrafimanews.gr, η σεισμική ενέργεια στην περιοχή του Αιγαίου μετατοπίζεται διαρκώς. Το γεγονός ότι η δόνηση εντοπίστηκε σε βάθος 14 χλμ. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων, ειδικά αν τοπικές μικροπιέσεις συσσωρεύονται στην ευρύτερη γεωλογική δομή.
Η Καρπάθια Τάφρος και το γεωδυναμικό φορτίο
Η λεγόμενη Καρπάθια Τάφρος, η οποία αποτελεί τμήμα της ζώνης σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών, έχει δώσει σεισμούς άνω των 6 Ρίχτερ στο παρελθόν. Οι ειδικοί παρακολουθούν εδώ και μήνες με ανησυχία την επαναλαμβανόμενη χαμηλού μεγέθους σεισμικότητα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μεγαλύτερο γεγονός στην ίδια ζώνη επιρροής.
Πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν σε συνέδρια σεισμολογίας επισημαίνουν ότι το υποθαλάσσιο ανάγλυφο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο «μεταφέρει» ενέργεια προς άλλες σεισμικές δομές, όπως το ρήγμα της Αμοργού ή το τόξο Κρήτης–Ρόδου. Τέτοιες μετατοπίσεις ενέργειας έχουν καταγραφεί ιστορικά και προηγούνταν πάντα σημαντικών σεισμικών γεγονότων.
Σύσταση προς τους κατοίκους
Ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους των Δωδεκανήσων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, να τηρούν βασικά μέτρα προετοιμασίας, χωρίς πανικό. Η ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης, η γνώση των ασφαλών σημείων μέσα στα σπίτια και η διατήρηση ψυχραιμίας είναι παράγοντες κρίσιμοι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού.
Παρότι δεν υπάρχουν σαφή σημάδια για άμεσο μεγάλο σεισμό, η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα ενδείκνυται να παρακολουθείται στενά. Σύμφωνα με το EMSC και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο αριθμός μικρών σεισμών στην περιοχή έχει παρουσιάσει αυξητική τάση από τον Μάρτιο του 2025.
Η σεισμική δόνηση της Τετάρτης αποτελεί άλλη μία υπενθύμιση ότι η γη κάτω από τα πόδια μας δεν ησυχάζει ποτέ. Το ζητούμενο πλέον είναι η επαγρύπνηση, η πρόληψη και η επιστημονική συνεργασία για την προστασία των πολιτών.