«Εκρηκτικό μείγμα» δημιουργεί η απειλή των μεταλλάξεων του ιού, καθώς βάσει των τελευταίων αναλύσεων τα κρούσματα του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους έχουν φθάσει τα 232, ενώ έντονα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν άλλα τρία κρούσματα του πιο επικίνδυνου νοτιοαφρικανικού στελέχους.
Έτσι, σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού έχουν τεθεί κυβέρνηση και ειδικοί καθώς επιδημιολογικά στοιχεία των τελευταίων ημερών αξιολογούνται ως εξόχως ανησυχητικά δείχνοντας πως η δυναμική της πανδημίας στη χώρα μας θα μπορούσε από στιγμή σε στιγμή να θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου με ολέθριες συνέπειες. Τα κρούσματα του κορωνοϊού, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε άλλες μητροπολιτικές περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα έχουν πάρει την ανιούσα με αποτέλεσμα να αναζητούνται οι βέλτιστες λύσεις ήτοι αποτελεσματικά μέτρα που να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.
Υπό αυτό το πρίσμα κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και αποφάσισαν να δράσουν προληπτικά ώστε να προλάβουν την έξαρση του τρίτου κύματος για το οποίο έχουν προειδοποιήσει πολλοί επιστήμονες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέτρα που ειδικά στην Αττική τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική το Σαββατοκύριακο θα μοιάζουν με σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου. Αλλά και στην Πάτρα και σε μια σειρά από άλλες περιοχές αυστηροποιήθηκαν οι περιορισμοί.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα από τα τελευταία «αναχώματα» της κυβέρνησης για να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού. Και στο τραπέζι φυσικά -εάν δεν καρποφορήσουν τα εν λόγω μέτρα- παραμένει η «πυρηνική» επιλογή του καθολικού και οριζόντιου lockdown.
«Να μην πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα»
«Είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός από την Ικαρία κατά τη συνάντησή του με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου του νησιού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία έχει δείξει γενικά πολύ μεγάλη υπομονή» και επισήμανε: «Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και ξέρουμε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα αφήσουμε την περιπέτεια πίσω μας».
«Η κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική»
Την ανάγκη τήρησης των μέτρων επεσήμανε -για μία ακόμα φορά- σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, αναγνωρίζοντας επίσης ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το lockdown.
«Δεν είμαστε στο τρίτο κύμα, είμαστε στην αρχή του και πρέπει να το μαζέψουμε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι, όπως το “σκληρό” lockdown, όμως ο κόσμος έχει κουραστεί. Ψάχνουμε την ισορροπία αναμεσά στο υγειονομικά αποδεκτό, και το κοινωνικά και οικονομικά αποδεκτό. Εάν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά», είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Η τωρινή κατάσταση δεν είναι δραματική είναι όμως ανησυχητική» δήλωσε ο καθηγητής αναφέροντας πως αυτή η αύξηση κρουσμάτων που παρατηρούμε είναι ένα καμπανάκι σε κάθε περίπτωση.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε στους τηλεοτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ΕΡΤ, η προσπάθεια ήταν να επηρεαστεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ροή της κοινωνικής κι οικονομικής ροής της χώρας, η οποία έχει πληγεί έτσι κι αλλιώς.
«Υπήρξε ένας θαυμάσιος καιρός ο κόσμος παρασύρθηκε το καταλαβαίνω αλλά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε τις βασικές περιοχές της Αθήνας όπου υπάρχουν τα καταστήματα και να μεταφέρεται το πλήθος στις παραλίες» ανέφερε. «Διαφορετικά θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες» εκτίμησε.
«Να προλάβουμε το τρίτο κύμα»
Αναφερόμενος στο πώς οδηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι, μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της Παρασκευής, στην απόφαση να ληφθούν νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, εξήγησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Open. «Προσπαθούμε να αποφύγουμε το τρίτο κύμα. Υπάρχει τάση ανόδου και τα μέτρα αποσκοπούν στο να ανακοπεί η αύξηση, για να μη γίνει ανεξέλεγκτη. Το στοίχημα είναι αυτό, να πιάσουν τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.υνεδρίαση της Παρασκευής υπογράμμισε: «Χθες (σ.σ. προχθές, Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου) συζητούσαμε για 7-8 ώρες. Συνυπολογίσαμε και τη δυνατότητα της κοινωνίας να αντέξει τα νέα μέτρα. Χθες συζητήθηκαν τα πάντα, ήταν κρίσιμη συνάντηση. Μεγάλο μέρος της συζήτησης για να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα και μετά τι μπορεί να αντέξει η κοινωνία». Όσον αφορά στον λόγο για τον οποίο οδηγήθηκαν οι ειδικοί στις χθεσινές αποφάσεις, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα στις περιοχές που ήταν κόκκινες για αυτό αυξήθηκαν τα κρούσματα.