Ένταση, βρισιές, καταγγελίες, αποχωρήσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή πρωταγωνίστησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που μάλλον καθόλου τυχαία δεν επιλέχθηκε να γίνει στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας Τσίπρα ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας για το καταστατικό. Σε άλλες περιπτώσεις θα επρόκειτο για μια τυπική διαδικασία.
Μια τροπολογία όμως που κατέθεσε η «Ομπρέλα» έφερε τα πάνω κάτω καθώς πολλοί σύνεδροι από την επαρχία είχαν αποχωρήσει με αποτέλεσμα οι προεδρικοί να μην έχουν την πλειοψηφία. Η τροπολογία ήθελε να έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν ψηφίσει τουλάχιστον μία φορά σε νομαρχιακές κομματικές εκλογές.
Η ψηφοφορία δια ανατάσεως χειρών που έγινε δεν έβγαλε ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Και εκεί άρχισαν τα όργανα με βρισιές και εκατέρωθεν καταγγελίες για νόθευση του αποτελέσματος.
Στο βήμα ανέβηκε κάποια στιγμή ο Πάνος Σκουρλέτης που διαφώνησε και με τον τρόπο της καταμέτρησης και μάλιστα ακούστηκε να λέει ότι «θα αποχωρήσουμε».
Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης αντάλλαξαν βαριές κουβέντες ενώ φωτογραφικό καρέ συνέλαβε και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαμαρτύρεται έντονα στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, εκ μέρους της «Ομπρέλας», ζήτησε να στηθούν κάλπες. Κατά την παρέμβαση του, ακούστηκαν αποδοκιμασίες, αλλά και επιδοκιμασίες, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι για γήπεδα, όχι για χώρο διαλόγου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ζητώντας να στηθούν κάλπες για το σύνολο του καταστατικού, αλλά στις 15 Μαΐου, προκειμένου να μην υπάρξει αλλοίωση της πραγματικής βούλησης του Συνεδρίου, καθώς μεγάλο τμήμα των συνέδρων είχε ήδη αποχωρήσει από το κλειστό του Τάε Κβο Ντο
Αποτέλεσμα ήταν λίγο αργότερα οι 53 να αποχωρήσουν και να δηλώνουν ότι θα προσβάλλουν την όλη διαδικασία.
Προς εκτόνωση της κρίσης, τοποθετήθηκαν τόσο ο πρώην Υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποφασιστεί τελικά οι προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές να τεθούν σε ψηφοφορία την Κυριακή 15 Μάϊου, όμως με δικαίωμα ψήφου μόνο για τα 4.681 μέλη, τα οποία ψήφισαν και χθες.
Δυσαρεστημένοι εμφανώς, ωστόσο, αποχωρούσαν μετά το νέο επεισόδιο πολλοί από τους Συνέδρους, επισημαίνοντας ότι οι διαδικαστικές ενστάσεις μονοπώλησαν το τετραήμερο και πυροδότησαν εκ νέου το κλίμα, στις καθυστερήσεις του συνεδριακού «αγώνα», αντί για μια γόνιμη πολιτική συζήτηση.
Είχαν προηγηθεί χθες οι αποδοκιμασίες σε Βίτσα, Τσακαλώτο και Δρίτσα, οι αψιμαχίες μεταξύ συνέδρων που λίγο έλειψε να καταλήξουν σε χειροδικίες και η αποβολή συνέδρου που «στόλισε» σύνεδρο που υπερασπίστηκε την άποψη της μειοψηφίας.