Πόσα χρωστούν τα ελληνικά ΜΜΕ (και είναι πολλά!), η κυβερνητική… αναδίπλωση αναφορικά με τις άδειες των καναλιών, ο έλεγχος των υπερχρεωμένων mediaκών επιχειρήσεων και το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Σε… ύψη Εβερεστ φτάνουν τα χρέη των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Πόσα είναι; Σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Τα σχετικά νούμερα έδωσε στην δημοσιότητα η εταιρεία Direction Business Reports στο πλαίσιο μελέτης της, όπου καταγράφηκαν αναλυτικά 72 εταιρείες διαφήμισης, 22 mediashops, 26 εταιρείες δημοσίων σχέσεων, 104 εταιρείες εκδόσεων εφημερίδων – περιοδικών, 72 επιχειρήσεις τηλεόρασης – ραδιοφώνου και 21 εταιρείες online media.
Για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ο ετήσιος τζίρος για τις 72 μεγαλύτερες εταιρείες ανήλθε το 2013 σε 421,88 εκατ. ευρώ (μείωση κατά 4,92% σε σχέση με το 2012). Το σύνολο των υποχρεώσεών τους ανέρχεται βάσει των ισολογισμών τους σε 1,29 δισ. ευρώ.
Ωστόσο τα ραδιοτηλεοπτικά έσοδα το 2013, οπότε υπάρχουν τελευταία δεδομένα, – διαμορφώθηκαν στα 213 εκατ. ευρώ. έναντι 355 εκατ. το 2010.
Βάσει αυτού, είναι απορίας άξιον πώς η κυβέρνηση θα βρει τα 350 εκατ. που επιθυμεί από τα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ποντάροντας –κυρίως- στο να βγάλει σε διαγωνισμό της άδειες των καναλιών! Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πριν αλέκτωρ λαλήσει, αναδιπλώθηκε κάνοντας λόγο για επενδύσεις στα media από ξένους επενδυτές (!) και ξεκαθάρισε ότι το κράτος δεν περιμένει την είσπραξη 350 εκατ. ευρώ εντός 12μηνου…
Η κυβέρνηση δείχνει πάντως αποφασισμένη να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να αποκαταστήσει επιτέλους τη νομιμότητα στον συγκεκριμένο χώρο. Πάντως, αναφορικά με τις άδειες των καναλιών (εκπέμπουν με προσωρινές εδώ και… 25 χρόνια!), ο δρόμος είναι στρωμένος με αγκάθια καθώς κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές οι προσδοκίες άντλησης κεφαλαίων για την αποπληρωμή μέρους των χρεών της χώρας.
Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων (2% επί του τζίρου τους) για τα έτη που δεν το έχουν πράξει, δηλαδή για τα 2011, 2012, 2013 και 2014. Το συνολικό οφειλόμενο ποσό φτάνει τα 24 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό. Σύμφωνα πηγές, ΑΝΤ1 και MEGA οφείλουν τα περισσότερα χρήματα, αφού θα πρέπει καθένα να καταβάλει 7.000.000 ευρώ. Από 4.000.000 ευρώ χρωστάνε για τη χρήση των συχνοτήτων τόσο ο ALPHA όσο και το STAR, ενώ άλλα 2.000.000 οφείλει και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε έγγραφο – απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛΛ., Νίκο Νικολόπουλο που ζητούσε στοιχεία για τα δάνεια των ελληνικών media, αναφέρει ότι ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος όλες τις δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά η ΤτΕ, προς ώρας, αρνείται!
Τι γίνεται όμως όταν οι σταθμοί δηλώνουν πως έχουν πληρώσει το τέλος; Επί παραδείγματι το MEGA έχει δηλώσει στον ισολογισμό του πως έχει καταβάλει το τέλος των συχνοτήτων ύψους, για την τετραετία 2011-14, 6,8 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η απάντηση.
Από τον Βαρουφάκης, με έγγραφο που υπογράφει και διαβιβάστηκε στη Βουλή, έγινε γνωστό ότι θα γίνει έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ και τονίζει: «Υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μην δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων».
Οσο για το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ; Μετά το προσωρινό κόλλημα, όπως αναφέραμε από χθες, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Δημόσιας Διοίκησης και ακολούθως στην ολομέλεια. Κατόπιν θα δημοσιευθεί ως νόμος πλέον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως