Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία».
«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
«Οι κυρώσεις για την Ελλάδα δεν είναι αυτοσκοπός, η απειλή των κυρώσεων είναι το καλύτερο εργαλείο για να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει συμπεριφορά η γειτονική χώρα. Δεν θέλουμε να είναι ένας προκλητικός γείτονας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.
«Δεν σταμάτησε εδώ, έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021, μία γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Την οικονομική και την εμπορική φύση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι για πρώτη φορά υπήρξε ομοφωνία για διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων σε πρόσωπα στην Τουρκία.
Μάλιστα, ευχήθηκε ότι η γειτονική χώρα δεν θα παρερμηνεύσει το μήνυμα που έστειλε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Διαμορφώνεται μία άποψη σε Ευρώπη και ΗΠΑ ότι η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Οι συμφωνίες τηρήθηκαν, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας το μήνυμα «pacta sunt servanda». Παράλληλα, εκτίμησε, δε, πως η Τουρκία περισσότερα προβλήματα γεννά, παρά λύνει, και πως αυτή η πεποίθηση εδραιώνεται πλέον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ενώ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση της έκθεσης που θα αφορά σε όλο το πλέγμα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Άγκυρα.
Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προϋπόθεση για την επανέναρξη τους είναι η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια στην αποκλιμάκωση.
Επίσης, ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα και πως η διπλωματική μάχη είναι διαρκής, καθώς πρόκειται για ζήτημα κυρίως διμερών σχέσεων και όχι αποκλειστικά της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε πως στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε λύση.
«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει υποβάλει το προσχέδιο της για το ταμείο ανάκαμψης και ελπίζουμε πως οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα ώστε να εκταμιευτούν άμεσα οι πρώτοι πόροι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα εμβόλια για τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία στη χώρα μας και εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς, όπως σημείωσε, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι περισσότεροι συμπολίτες μας θέλουν να εμβολιαστούν.
«Υπάρχουν και κάποιοι που φαίνεται πως δεν θα καταφέρουμε να πείσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Τρεις σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής
Το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ξεκλειδώνουν» για την Ελλάδα 72 δισ. ευρώ
Μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό για την επόμενη εξαετία
Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που έχει υποβάλει το προσχέδιό της και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια
Οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μέσα στο 2021. Θα είναι η χρονιά που θα αφήσουμε πίσω την ύφεση και θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης
Το δεύτερο σημαντικό που αποφασίστηκε ήταν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία η ΕΕ αποφάσισε κυρώσεις διευρύνοντας τη λίστα με τα πρόσωπα και τις οντότητες που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις
Δόθηκε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο μία γραπτή έκθεση , η οποία θα αφορά όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών σχέσεων με την Τουρκία.
Εκεί θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί συμπεριλαμβάνονται ρητά οι κυρώσεις για την Τουρκία
Η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής. Η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση μετά την αποχώρηση του Oruc Reis προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Επίσης, θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση,
Παράλληλα γίνεται αναφορά και στο προσφυγικό