Η προσπάθεια αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η πορεία των εμβολιασμών και η επόμενη ημέρα όσον αφορά την κοινωνική και οικονομική ζωή θα βρίσκονται στο επίκεντρο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση για την διαχείριση της πανδημίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή.
Η καλή επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης σύμφωνα με τον χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC), δίνει την δυνατότητα στον πρωθυπουργό να σταθεί στην επιτυχή, δεδομένων των συνθηκών, αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και να περιγράψει τα όσα έγιναν σε υγειονομικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της covid-19, για την στήριξη του ΕΣΥ με την ενίσχυση σε υγειονομικό προσωπικό και την δημιουργία νέων ΜΕΘ.
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στην διαδικασία του εμβολιασμού και τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για την πορεία έγκρισης νέων εμβολίων που θα προμηθευτεί η Ένωση. Προς το παρόν η διαδικασία κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το σύστημα ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό και η σταδιακή έλευση περισσότερων εμβολίων οδηγεί την κυβέρνηση στην εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επιτυγχάνοντας την ανοσία.
Μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις -Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση
Συνυφασμένη με την πορεία αντιμετώπισης του κορωνοϊού είναι η πορεία της οικονομίας. Για το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.
Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Οι εισηγήσεις για το λιανεμπόριο και η επόμενη μέρα
Στόχος του κ. Μητσοτάκη κατά την σημερινή διαδικασία στην Βουλή είναι η συζήτηση να εστιάσει στο τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής. Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση της επιτροπής, που θα βρίσκεται σε εξέλιξη την ίδια ώρα, θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και click away. Τα επιδημιολογικά δεδομένα που είναι καλύτερα από τα μέσα Δεκεμβρίου όταν είχαν ανοίξει ξανά, δίνουν την δυνατότητα για την επαναλειτουργία τους. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το άνοιγμα να ακολουθήσει την τήρηση από όλους των κανόνων της δημόσιας υγείας ώστε σταδιακά να ανοίξουν περισσότεροι τομείς της οικονομίας και όχι να χρειαστεί να ξανακλείσουν.
Ζημιά 3 δις κάθε μήνας του lockdown
Κάθε μήνας lockdown στοιχίζει περίπου 3 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και κάποιες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτό το κόστος ένα ή και δύο δισ. ευρώ επιπλέον. Είναι εμφανές ότι όσο παρατείνεται αυτή η κατάσταση ο λογαριασμός ανεβαίνει διαρκώς, όχι μόνο για τα κρατικά ταμεία, αλλά και για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως των μέτρων στήριξης. Παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται για να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση απαιτείται να σταθεί στα πόδια της την επόμενη ημέρα και η οικονομία. Το τίμημα για να στηριχθεί η οικονομία και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όπου τα στοιχεία είναι πολύ θετικά είναι πολύ μεγάλο.
Το προσωρινό λουκέτο που επέβαλε η επέλαση του κορωνοϊού δεν πρέπει να γίνει μόνιμο με τα καταστήματα να κατεβάζουν ρολά και τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και απασχολεί ήδη το Μέγαρο Μαξίμου και τα αρμόδια υπουργεία, καθώς αυξάνεται το ιδιωτικό χρέος και συσσωρεύονται υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από εδώ και πέρα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο που οφείλουν όλοι να συνυπολογίζουν στις αποφάσεις τους και να το συμπεριλαμβάνουν στις προτάσεις τους για το επόμενο διάστημα.