Δεν έχουν περάσει και τόσα πολλά χρόνια, στην εποχή της «επαναστατικής» -ακραία λαϊκίστικης- περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενθουσιάζοντας το αριστερό ακροατήριο έλεγε: «Go back κ. Μέρκελ, Go back κ.Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο».
Δεν έμεινε όμως στην ιστορία μόνο η ατάκα Τσίπρα αλλά και η στενή σχέση που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ τα επόμενα χρόνια, κάτι που ήταν εμφανές όλη αυτή την περίοδο, κυρίως μάλιστα έπειτα από την «απόσυρση» του εχθρού Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο οικονομικών.
Έτσι, αν και προεκλογικά για τον Αλέξη Τσίπρα η βαθιά συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος αποτελούσε «κόκκινο» πανί για τον πρωθυπουργό, ωστόσο από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της «αριστεράς».
Η διήμερη επίσκεψη Μέρκελ που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο στην Αθήνα γίνεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η ΠΓΔΜ ετοιμάζει να ολοκληρώσει τις συνταγματικές αλλαγές και η Ελλάδα προετοιμάζεται για να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στις 10 – 11 Ιανουαρίου.
Κατά την επίσκεψή της η Γερμανίδα καγκελάριος ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως αναφέρεται σε άρθρο στην «Καθημερινή της Κυριακής» (23/12), η επιλογή της ημερομηνίας για την επίσκεψη της Μέρκελ δεν είναι τυχαία, καθώς λίγες ημέρες αργότερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, με την κυβέρνηση Ζάεφ να έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία των Πρεσπών θα πάρει τον δρόμο για την ελληνική Βουλή.
Είναι βέβαιο, πως αν επιβεβαιωθεί η επίσκεψη της Μέρκελ θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να πιέσει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Όπως όλα δείχνουν, το χαρτί Μέρκελ θα αποτελέσει ακόμα ένος μοχλός εσωτερικής πίεσης, καθώς το Μαξίμου, έχει μπροστά του την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει στη «λίστα των προθύμων» 151 βουλευτές.
Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει το «όπλο» της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα και κυρίως τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και τον… Μακεδονομάχο Πάνο Καμμένο ο οποίος το παίζει εκ του ασφαλούς υπερασπιστής των εθνικών θεμάτων.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα για την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα βλέπει να διαμορφώνεται στις δημοσκοπήσεις μία διαφορά που ξεπερνά τις 10 ποσοστιαίες μονάδες με το κόμμα της ΝΔ. Δεν είναι όμως μόνο η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο κομμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της τελευταίας δημοσκόπησης της pulse στην οποία αποτυπώνεται ότι το 63% των πολιτών θεωρούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση (41% λένε σίγουρα λάθος και 22% μάλλον σε λάθος), ενώ μόλις το 27% σε σωστή (15% λένε μάλλον σωστή και 12% σωστή).
Μάλιστα σχεδόν 1 στους 3 απάντησαν ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές πριν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ενώ σχεδόν 1 στους 2 φοβάται ότι το 2019 θα συνοδευτεί από καινούργια οικονομική κρίση ή προβλήματα….Lykavitos.gr