Του Θανάση Κ.
Μερικά σχόλια για την παρουσία του Κυριάκου στη Θεσσαλονίκη του Σαββατοκύριακο.
Γενικά επιτυχημένη!
Και σίγουρα η καλύτερη από τις τρεις που έχει κάνει συνολικά.
Βέβαια υπήρξαν και σφάλματα και αδυναμίες.
Εδώ στηρίζουμε την παράταξη, δεν «κολακεύουμε» τον αρχηγό…
Αλλά κάθε «κριτική» διάθεση (προς τον Κυριάκο) εξασθενεί και εξατμίζεται, όταν απλά τον συγκρίνουμε με το «θρασίμι» που εμφανίστηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον ίδιο χώρο.
Τι να «συγκρίνουμε», δηλαδή; Δεν υπάρχει καμία σύγκριση…
* Πρώτη παρατήρηση: σε πολλά πράγματα, ιδιαίτερα στο Οικονομικό Πρόγραμμα, ο χθεσινός Κυριάκος θύμιζε έντονα και αποτέλεσε τη «συνέχεια» της τελευταίας ομιλίας του Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2014. (Μπορείτε να το αναζητήσετε στο youtube, ώστε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας…)
–Για παράδειγμα η μείωση του ΦΠΑ ειδικά στην εστίαση, από το 24% στο 13%. Όπως – σωστά – θύμισε ο Κυριάκος, αυτό είναι κάτι που «το είχαμε ήδη κάνει». Αλλά και ο Σαμαράς, πριν τέσσερα χρόνια, θύμιζε ότι αυτό το είχε ήδη κάνει…
–Το ίδιο και η μια σειρά από άλλες φορολογικές μειώσεις. Όπως στις ασφαλιστικές εισφορές. Οι Σαμαράς τις είχε κάνει. Ο Τσίπρας τις κατάργησε και εκτόξευσε τους φόρους. Ο Κυριάκος επαναφέρει τις μειώσεις στις εισφορές. Και θυμίζει ότι η παράταξη τις είχε ήδη κάνει…
Πράγματι, μια πολύ μεγάλη γκάμα φόρων είχε προλάβει να μειώσει τότε η κυβέρνηση Σαμαρά, τη διετία 2012-14: Πέρα από τον ΦΠΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές (δύο φορές μάλιστα), είχε μειωθεί και η «εισφορά αλληλεγγύης», και ο φόρος Πετρελαίου, και ο φόρος επί των ενοικίων, και ο φόρος επί των μερισμάτων, και ο φόρος στα ακίνητα (δύο φορές επίσης) κλπ.…
Χώρια από τους φόρους που ο Σαμαράς είχε αρνηθεί να αυξήσει τότε (ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα νησιά, στην ενέργεια, στα νομικά πρόσωπα και στις προκαταβολές φόρου), παρά τις πιέσεις των δανειστών. Για να έλθει ο Τσίπρα μετά και να τα δεχθεί όλα!
Αυτή η συνέχεια της πολιτικής που εξήγγειλε χθες ο Κυριάκος με την πολιτική που άσκησε προηγουμένως ο Σαμαράς αυξάνει την αξιοπιστία του ίδιου του Κυριάκου!
Δεν έχει νόημα να τον ρωτούν οι ΣΥΡΙΖΑίοι και τα παπαγαλάκια τους: «πώς θα τα κάνεις αυτά».
Αφού «τα έχουμε ήδη κάνει» στο παρελθόν και πέτυχαν, όπως ο ίδιος ανέφερε στη συνέντευξη της Κυριακής!
–Άλλο παράδειγμα τέτοιας συνέχειας από το 2014, η μεταφορά του (μειωμένου) ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση! Αυτό το είπε – και πολύ σωστά – Κυριάκος προχθές. Και είναι πράγματι πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή. Μόνο που το είχε εξαγγείλει και ο Σαμαράς το 2014. Και στη ΔΕΘ τότε – και πιο πριν, αλλά και αργότερα. Και είχε εξηγήσει γιατί είναι σημαντικό να γίνει ανταποδοτικός ο φόρος αυτός…
Και βέβαια η παράταξη κερδίζει σε αξιοπιστία όταν δείχνει συνέχεια και συνέπεια στην πολιτική της (μόνο που ο Κυριάκος ξέχασε να υπενθυμίσει ότι η μετατροπή του μειωμένου ΕΝΦΙΑ σε ανταποδοτικό φόρο, ήταν από τότε πολιτική της ΝΔ)…
–Θα μπορούσα να επικαλεστώ κι άλλα τέτοια παραδείγματα, όπου υπάρχει η επιστροφή στην «τροχιά» όπου είχε βάλει την Οικονομία ο Σαμαράς. Ακόμα κι από «διαφορετικό δρόμο»:
Για παράδειγμα τότε ο Σαμαράς είχε κατώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος το 20% (έναντι 22% σήμερα), αλλά με αφορολόγητο όριο 9,5 χιλιάδες! Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε το αφορολόγητο όριο και τώρα έχει ψηφίσει (και δεσμευτεί) να το κατεβάσει κι άλλο: στις 5,6 χιλιάδες! Με φορολογικό συντελεστή, πάντα, 22%…
Με την πρόταση Κυριάκου, όμως, όποιος έχει 12 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα του χρόνο (χίλια ευρώ μικτά το μήνα), θα πληρώνει φόρο 580 ευρώ το χρόνο! Με το φορολογικό σύστημα που υπήρχε επί Σαμαρά πλήρωνε 500 ευρώ το χρόνο (σχεδόν τα ίδια). Επί ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώνει 1410 ευρώ το χρόνο – δηλαδή σχεδόν τα τριπλά!
Η φορολογία ΣΥΡΙΖΑ ξεζουμίζει τους πάντες (και τους φτωχότερους) για να μοιράζει επιδόματα σε «ημετέρους» – και καθηλώνει την οικονομία σε στασιμότητα…
* Δεύτερη παρατήρηση: από τα πιο επιτυχημένα πράγματα που είπε ο Κυριάκος τώρα, ήταν η δέσμευση για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (για τις συντάξεις)! Έτσι εξουδετερώνει όλη την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νομοθέτησε ό ίδιος να ξανα-κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και ύστερα κατηγορεί γι’ αυτό τη…ΝΔ (ή οποία καταψήφισε το μέτρο του)!
Η αλήθεια είναι ότι οι συντάξεις δεν αρκεί απλώς να «μην περικοπούν» (ξανά). Γιατί έχουν ήδη περικοπεί – για τους πιο πρόσφατους συνταξιούχους (μετά το Μάϊου του 2016)…
Κι αν δεν περικοπούν και για τους παλαιότερους, οι πιο πρόσφατοι θα πάνε στα δικαστήρια, θα ζητήσουν «ίση μεταχείριση» και θα κερδίσουν την αύξηση των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα των παλαιότερων συνταξιούχων. Οπότε τινάζεται στον αέρα όλος ο μακροχρόνιος προγραμματισμός (του ΣΥΡΙΖΑ)…
Ο μόνος τρόπος να ΜΗ συμβεί αυτό, είναι με κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου!
Εδώ πρέπει να υπενθυμίζεται συνέχεια ότι στη διετία 2012, η ΝΔ κατάφερε να εξασφαλίσει βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος χωρίς νέες περικοπές μετά το 2014! Αυτό είχε τότε και την υπογραφή της Κομισιόν.
Μετά ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέτρεψε τα πάντα, έφερε νέο μνημόνιο, η χώρα έχασε τις αναπτυξιακές προοπτικές που είχε τότε, μπήκε ξανά σε ανάκαμψη πολύ αργότερα – και με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς μακροχρόνια – και τώρα την υποχρεώνουν να κόψει κι άλλο τις συντάξεις! Ποιοι την υποχρεώνουν; Εκείνοι που παραδέχονταν στα τέλη του 2014, ότι «δεν χρειάζονταν» τότε επιπρόσθετες περικοπές…
Διόγκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά τις δαπάνες και ματαίωσαν τις μεταρρυθμίσεις, η οικονομία μπήκε σε τροχιά στασιμότητας, όποτε έχασε έσοδα (και εισοδήματα) από την ανάπτυξη, και την αναγκάζουν μετά να κόβει συντάξεις για να μη χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό.
Ο Κυριάκος τους είπε ουσιαστικά, πώς αν ξαναβάλουμε τη χώρα σε τροχιά ταχύρρυθμης ανάπτυξης (όπως είχε μπει στα τέλη του 2014), θα μπορέσει να παράγει έσοδα (για το κράτος και για ταμεία), αλλά και εισοδήματα (για τους πολίτες), ώστε να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό χωρίς νέες μειώσεις συντάξεων…
Κι επειδή η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια σε συντάξεις, να τους απαντάτε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε τις συντάξεις περισσότερο απ’ ότι και οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις ΜΑΖΙ!
Να οι σχετικοί αριθμοί:
–Επί ΠΑΣΟΚ (2010-12) οι περικοπές στις συντάξεις έφτασαν συνολικά τα 3,9 δισεκατομμύρια…
–Επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2012-14) οι περικοπές στις συντάξεις έφτασαν συνολικά τα 4,2 δισεκατομμύρια. Μόνο που το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περικοπών είχε ψηφιστεί πριν το 2012. Και η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να εξασφαλίσει ότι αυτές οι περικοπές θα ήταν και οι τελευταίες…
Έτσι από τις δύο «προηγούμενες» κυβερνήσεις οι συντάξεις είχαν περικοπεί συνολικά κατά 8,1 δισεκατομμύρια!
–Επί Τσίπρα (2015-18), οι συντάξεις κόβονται συνολικά κατά 10 δισεκατομμύρια! Δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι κι από τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί! Και τώρα μάλιστα πρόκειται για αχρείαστες περικοπές κατά τους ίδιους τους δανειστές…
Ο Κυριάκος λοιπόν, στο ασφαλιστικό είπε το απλό: Θα γυρίσουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όπως αυτούς που όλοι προέβλεπαν το 2014 για την Ελλάδα – και για όλα τα επόμενα χρόνια.
Κι όπως τότε δεν ζητούσαν περαιτέρω μείωση συντάξεων, έτσι δεν θα χρειάζεται περαιτέρω μείωση συντάξεων και στο εξής.
Γιατί; Γιατί η ανάπτυξη θα φέρνει ταχύτατα αύξηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα απαιτεί μείωση δαπανώ. Γι’ αυτό…
Όλα αυτά δείχνουν ένα ώριμο κόμμα κι ένα ώριμο ηγέτη, που δεν έρχεται σαν …«μαστροχαλαστής», έρχεται με ξεκάθαρη αναπτυξιακή-μεταρρυθμιστική ατζέντα να συνεχίσει όσα σωστά είχαν γίνει κι όσα είχαν ξεκινήσει κι είχαν αρχίσει να αποδίδουν – και στη συνέχεια δικαιώθηκαν απόλυτα από το χάος που προκάλεσε η πολιτική Τσίπρα!
Εκφράζει δηλαδή μια κοινωνία που μαθαίνει από τα λάθη της και κεφαλαιοποιεί τα σωστά της. Μόνο τέτοιες κοινωνίες μπορούν να προκόψουν…
* Πρέπει να παραδεχθώ, ωστόσο, ότι στο Μακεδονικό δεν ήταν ξεκάθαρος. Πήγε βέβαια να τα «ξεκαθαρίσει», αλλά κάπου τα μπέρδεψε! Και ήταν ατυχής η φράση: το όνομα θα έχει… ξεχαστεί!
Εκείνο που είπε ωστόσο, είναι ότι ο πυρήνας του αλυτρωτισμού των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδος είναι πλέον η «Μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική γλώσσα». Δηλαδή καταλαβαίνει πλήρως πως κάπως πρέπει να αντιμετωπιστεί ο σκοπιανός αλυτρωτισμός από δω και στο εξής. Το πώς δεν το απάντησε. Αλλά τουλάχιστον αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα…
Κατά τη γνώμη μου οι μελλοντικές κυβερνήσεις της Ελλάδας θα αναγκαστούν, έτσι κι αλλιώς, να ακυρώσουν τις πιο μακροχρόνιες πλευρές της Συμφωνίας των Πρεσπών:
— Όπως τη δέσμευση της Ελλάδας να… «μη διαπραγματευθεί» την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ (πράγμα που συνιστά «απεμπόληση κυριαρχικού δικαιώματος»). Κι αυτό ο Κυριάκος το παραδέχθηκε ως πρόβλημα προχθές.
–Και φυσικά την αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, «Μακεδονικής ταυτότητας» και «γλώσσας». Πράγμα που ο Κυριάκος το αναγνώρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Νομίζω λοιπόν, ότι αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν κι άλλο. Η κοινωνία το περιμένει…
* Τέλος η πιο σοβαρή ίσως αδυναμία της προχθεσινής παρουσίας του Κυριάκου στη Θεσσαλονίκη, ήταν η παράλειψή του να πει το παραμικρό για τη λαθρομετανάστευση. Ενώ αναφέρθηκαν επαρκώς στην εσωτερική ασφάλεια και στην ανάγκη να αποκατασταθεί πλήρως ο νόμος και η τάξη, για το σοβαρότερο παράγοντα ανομίας δεν είπε ούτε μια λέξη.
Παράλειψή του, αναμφίβολα…
Πολύ περισσότερο που επί Σαμαρά η τότε κυβέρνηση (στην οποία και ο ίδιος συμμετείχε) είχε καταφέρει και να κλείσει τα σύνορα και να ελέγξει τις «ροές» και να επαναπατρίσει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες!
Κι αυτό θέλει να ακούσει σήμερα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας…
Πολύ περισσότερο που όλοι οι εταίροι μας πλέον (ακόμα και ο Μακρόν) υιοθετούν στην ουσία την πολιτική για το μεταναστευτικό που είχε εισηγηθεί επί ελληνικής προεδρίας ο Σαμαράς στην Ευρώπη (στο πρώτο μισό του 2014).
Με πρόβλεψη:
— για πιο αυστηρή φρούρηση των συνόρων (όχι άνοιγμα και… «μπάστε σκύλοι αλέστε»)
–για αυστηρό διαχωρισμό (πραγματικών) προσφύγων από (λάθρο) μετανάστες
–και για πολιτική επαναπατρισμού λαθρομεταναστών.
Δεν μπορεί αυτή την πολιτική να την υιοθετούν πλέον οι Ευρωπαίοι και να …δυσκολεύεται να την δεχθεί στην κατ’ εξοχήν χώρα που έχει πρόβλημα η παράταξη του ηγέτη που πρώτος την πρότεινε! Έτσι δεν είναι;
Συνολικά, βέβαια, ο Κυριάκος έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη μεγάλη νίκη.
Που ασφαλώς δεν θα αργήσει – και που σίγουρα δεν θα είναι «περίπατος»…