Με τις πρωτοβουλίες για αλλαγή τού μέχρι πρότινος «αφηγήματος» για την ελληνική οικονομία να παράγουν ήδη απτά αποτελέσματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνει την εκστρατεία για προσέλκυση επενδύσεων: Ξεκίνησε με τις επισκέψεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συνεχίζει αφενός με πρωτοβουλίες και συναντήσεις στο εσωτερικό της χώρας και αφετέρου με σειρά νέων επαφών στο εξωτερικό. Επόμενοι σταθμοί θα είναι η Νέα Υόρκη και η Σαγκάη.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, περιλαμβάνει και επενδυτικού ενδιαφέροντος επαφές, με αποκορύφωμα το γεύμα με Αμερικανούς επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, που θα παραθέσει ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη χώρα μας και είχε συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη και με μέλη της κυβέρνησης. Το σήμα, μάλιστα, που είχε δώσει μετά τις επαφές του στην Αθήνα ήταν πολύ θετικό σε ό,τι αφορά την προοπτική ενίσχυσης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η πληροφορική.
Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις και οι επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν φυσικά και στην ατζέντα της συνάντησης, που είναι πολύ κοντά σε οριστικοποίηση, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019, όπου η Ελλάδα θα είναι τιμώμενη χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος προγραμματίζεται να έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας, θα έχει στις αποσκευές του και τον θετικό αντίκτυπο από τις άμεσες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τη νέα κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρουν σημαντικές επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, στις Σκουριές, αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου δραστηριοποιείται η Cosco.
Σε αυτές, μάλιστα, προστίθενται η έναρξη, από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, της πρώτης διαδικασίας αποκρατικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης, η οποία -όπως τονίζουν στο Μαξίμου- αντιμετωπίζει τις αποκρατικοποιήσεις ως μοχλό ανάπτυξης, καθώς και το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που προωθεί αλλαγές στις στρατηγικές επενδύσεις που στοχεύουν στην ταχύτερη ολοκλήρωση των εκκρεμών διαδικασιών, χωρίς να επηρεάζουν καθόλου τα κριτήρια με βάση τα οποία έχει εγκριθεί και υλοποιείται μία επένδυση.
Επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής δυναμική που ήδη αναπτύσσεται σε σχέση με επενδυτικές προοπτικές που παρουσιάζει η Ελλάδα με μία νέα κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει στην πράξη την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και την προτεραιότητα που δίνει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε μία προσπάθεια να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης στο επίπεδο του 4%.
Τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης τόσο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας όσο και για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις, εκτός από τις ΗΠΑ έχουν αναγνωριστεί ήδη και σε Παρίσι, Βερολίνο και Χάγη που επισκέφθηκε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που υλοποιείται στη χώρα.
Επιβεβαιώνονται όμως και από την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, όπως διατυπώθηκε προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να αυξήσει περαιτέρω τις επενδύσεις στην Ελλάδα, εξετάζοντας πιθανές επενδύσεις σε Ελληνικό, ΔΕΗ, ΕΛ.ΠΕ., αλλά και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση απορριμμάτων
Από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο αναδείχθηκε η προοπτική υλοποίησης 10ετούς «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» με έμφαση στη δυνατότητα επενδύσεων σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η ηλεκτροκίνηση. Σημαντικό σταθμό σε αυτή την πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο επενδυτικό φόρουμ που συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις αρχές του 2020 και για το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η ολλανδική πλευρά κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Χάγη.
Παράλληλα με την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου με το οποίο πιστεύουν ότι δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις για μία επενδυτική έκρηξη στη χώρα, η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη προσβλέπει και στη δημιουργία προϋποθέσεων πολιτικής κυριαρχίας τόσο σε πολιτικό επίπεδο -διευρύνοντας τα όρια της Ν.Δ. προς το κέντρο- όσο και σε κοινωνικό, κερδίζοντας στρώματα που αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη τη Ν.Δ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν, μάλιστα, ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει να βρει τον εαυτό του και αντί για τον “πραγματικό Μητσοτάκη” πολεμάει τη σκιά του, αφήνει χώρο και δίνει χρόνο στον πρωθυπουργό να υλοποιήσει τα σχέδιά του».
Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν, αναφερόμενοι στην αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προσπαθεί «να κατασκευάσει μια καρικατούρα του πρωθυπουργού, την οποία δεν εισπράττουν οι πολίτες», όπως λένε χαρακτηριστικά. Μιλά για αναλγησία και έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και του καταλογίζει ότι είναι μακριά από τους πολίτες, τη στιγμή που και οι αποφάσεις του αλλά και η δημόσια παρουσία του δείχνουν εντελώς το αντίθετο: Εναν άνθρωπο σύγχρονο, κοινωνικά ευαίσθητο, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και δρομολογεί λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
«Στον αέρα» βρίσκεται όμως και η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ περί «ανασύστασης του κράτους της Δεξιάς», καθώς πέραν της απολύτως φυσιολογικής αξιοποίησης στελεχών της Ν.Δ. που αποτελούν τον κορμό της κυβέρνησης, έχουν αξιοποιηθεί όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και σε άλλες κρίσιμες θέσεις αρκετά στελέχη από τον χώρο του Κέντρου, αλλά και πρόσωπα με σημαντικό έργο δίχως έντονη πολιτική ταυτότητα.