ΟΠΕΚΕΠΕ: Η λέξη «ΟΠΕΚΕΠΕ» δεν ήταν, μέχρι πρότινος, συνώνυμη με δικαστικές περιπέτειες, πολιτικά πρόσωπα και ευρωπαϊκές κυρώσεις.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Πλέον, όμως, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς έρευνας για οικονομικά εγκλήματα, ξεπλύματα, και παρανομίες που σχετίζονται με κοινοτικά κονδύλια, η οποία απλώνεται από το 2015 έως σήμερα.
Η αποκάλυψη της δεύτερης δικογραφίας που σχηματίζεται σε βάρος πολιτικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων νέων ονομάτων βουλευτών, δημιουργεί νέο κύκλο πολιτικής και δικαστικής δίνης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, η δικογραφία αυτή ενδέχεται να φτάσει στην Ανακρίτρια μέσα στον Σεπτέμβριο, με στοιχεία που φέρεται να συνδέονται όχι μόνο με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη, αλλά και με πολιτικούς διαύλους.
Ελέγχους σε βάθος πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, μέσω του εθνικού της κλιμακίου στην Ελλάδα, διεξάγει ήδη έρευνα σε πλήρη εξέλιξη για τα πεπραγμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κυρίως από το 2019 και μετά, καθώς τότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε.
Όμως η διερεύνηση της υπόθεσης δεν περιορίζεται μόνο σε μια περίοδο. Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος, η οποία έχει τη δυνατότητα να εξετάσει συναλλαγές και περιουσιακά στοιχεία μέχρι και δέκα χρόνια πίσω, δηλαδή από το 2015 και μετά. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εταιρικές δομές και κινήσεις κεφαλαίων, με στόχο να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Στο στόχαστρο και οι πολιτικοί: Δεν καλύπτει η ασυλία
Όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στο tilegrafimanews.gr, η εν λόγω Αρχή δεν δεσμεύεται από το Σύνταγμα ή από τον Νόμο περί ευθύνης υπουργών, κάτι που της επιτρέπει να ερευνήσει ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές ή υπουργούς, χωρίς την προηγούμενη άδεια της Βουλής. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα περιουσιακά στοιχεία στελεχών που υπηρέτησαν στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και της εταιρείας που είχε αναλάβει την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης επιδοτήσεων.
Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Οργανωμένου Εγκλήματος, υπό τον εισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Γκύζη, προχώρησε μάλιστα σε κατάσχεση των servers του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια αιφνιδιαστική ενέργεια που προκάλεσε αναστάτωση. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η ανάκτηση όλων των αρχείων από Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, εσωτερικές εγκρίσεις και ροές πληρωμών.
Αναζητούνται αποδείξεις για εγκληματική οργάνωση
Στο τραπέζι βρίσκεται πλέον η βαρύτερη δυνατή κατηγορία: αυτή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από το υλικό που εξετάζεται, ενδέχεται να στοιχειοθετηθεί σχέδιο καταστρατήγησης των κοινοτικών κανονισμών με σκοπό την παράνομη χρηματοδότηση φυσικών και νομικών προσώπων.
Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φέρεται να έχει λάβει ανεπίσημη ενημέρωση για τις διαστάσεις της υπόθεσης, ενώ παράλληλα η αντιπολίτευση προετοιμάζει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, εφόσον προκύψει εμπλοκή υπουργών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει ως εναλλακτική τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε να απορροφήσει τις πολιτικές πιέσεις χωρίς να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο.
Δεύτερη δικογραφία με περισσότερα πολιτικά πρόσωπα
Το εθνικό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συλλογή των στοιχείων για δεύτερη δικογραφία, η οποία ενδέχεται να φθάσει στην Ανάκριση στις αρχές του φθινοπώρου. Σε αυτή φαίνεται να εμπλέκονται και άλλα πολιτικά πρόσωπα, πέραν των ήδη γνωστών ονομάτων των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, οι οποίοι αναφέρονται στην πρώτη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία ενδέχεται να περιλαμβάνουν χορηγίες, ενισχύσεις και πληρωμές σε πρόσωπα συνδεδεμένα με κομματικές δομές, ενώ εν εξελίξει βρίσκονται παράλληλες έρευνες για το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η έκθεση κινδύνου της Ελλάδας στην Ε.Ε.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι απλώς ελληνικό ζήτημα. Όπως επιβεβαιώνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα μας κινδυνεύει με κοινοτικά πρόστιμα και περικοπή ενισχύσεων αν διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε επαρκής εποπτεία ή ότι συγκαλύφθηκαν παράτυπες ενέργειες. Οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλες τις διαχειριστικές Αρχές, περιλαμβανομένων εκείνων που διαχειρίστηκαν Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενίσχυση Βιολογικών Καλλιεργειών.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ εξελίσσεται σε μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιαχείρισης κοινοτικών πόρων στη μεταπολίτευση. Με παράλληλες ποινικές, κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις, η νέα δικογραφία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για εμπλοκή πολιτικών, τεχνοκρατών και επιχειρηματικών δικτύων.
Η Δικαιοσύνη καλείται να ξεδιαλύνει το δίκτυο των παράνομων επιδοτήσεων, ενώ η πολιτική σκηνή αναμένει τον Σεπτέμβριο, που διαγράφεται ως πολιτικά και δικαστικά εκρηκτικός.