Στις τρέχουσες ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και στο κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται εκ νέου στο εσωτερικό της γείτονος εστιάζει πλέον η ελληνική εξωτερική πολιτική.
Στη σκιά της πρόσφατης επίσκεψης της ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών στην Άγκυρα και των συναντήσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τους κ.κ Μισέλ και φον Ντερ Λάϊεν να στέλνουν στο συνομιλητή τους σαφή μηνύματα για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, η Αθήνα συνεχίζει τη στρατηγική σύναψης συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα και ενδυναμώνει διπλωματικά τη θέση της.
Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή που επικρατεί στην Τουρκία μετά και από την ηχηρή παρέμβαση των 103 Τούρκων ναυάρχων και το σκηνικό εκκαθαρίσεων που πηγαίνει να στήσει για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία για το που αυτή η δυσμενής κατάσταση θα μπορούσε να οδηγήσει.
Η Αθήνα προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο κύκλο συνομιλιών με την Άγκυρα, επιδεικνύοντας διάθεση για διάλογο μέσα όμως σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σχέδιο για την υπεράσπιση των πραγματικών συμφερόντων της χώρας και την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς την τουρκική προκλητικότητα και τους πονηρούς ελιγμούς των Τούρκων στη διάρκεια των συζητήσεων.
Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία Εθνικής Άμυνας της χώρας φροντίζει ανά τακτά διαστήματα να στέλνει μηνύματα ετοιμότητας προς πάσα κατεύθυνση. Την ίδια ώρα η αρνητική στάση που τηρεί η τουρκική πλευρά γύρω από το μεταναστευτικό συνιστά ένα ακόμη αγκάθι στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα πέτυχε μέσα στους τελευταίες μήνες με μία ολιστική προσέγγιση του ζητήματος να περιορίσει τις ροές από τις ακτές της Μικράς Ασίας και να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά.