Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Στο Ζάππειο η Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον Μητσοτάκη – Η ενεργειακή “συμμαχία του Ιονίου” φέρνει πιο κοντά Αθήνα και Ουάσινγκτον

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
07/11/2025 11:42
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
56
SHARES
120
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η Ουάσινγκτον και η Αθήνα ενισχύουν την ενεργειακή τους συνεργασία με φόντο το νέο σκηνικό ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης 

 Η δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC) που διεξάγεται στην Αθήνα, είχε στο επίκεντρο τη συνάντηση της νέας πρέσβειρας των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκιλφόιλ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ζάππειο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μετατρέπεται ταχύτατα σε πύλη ενέργειας και σταθερότητας για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κ. Γκιλφόιλ, συνοδευόμενη από υψηλόβαθμα στελέχη του State Department, συνομίλησε εκτενώς με τον κ. Μητσοτάκη για τις προοπτικές εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη μεταφορά του στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του ελληνικού δικτύου υποδομών. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισήμανε τη στρατηγική σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη διακίνηση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Μητσοτάκης στο Ζάππειο: «Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, δεν ακολουθεί»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον δεν αποτελεί περιφερειακό παίκτη αλλά ενεργειακό κόμβο ευρωπαϊκής εμβέλειας. «Η χώρα μας συμμετέχει δυναμικά στην αναμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της περιοχής. Δεν είμαστε θεατές, αλλά συνδιαμορφωτές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα LNG terminals και τα δίκτυα μεταφοράς ενισχύουν την αυτονομία της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι συνομιλίες στο πλαίσιο της P-TEC επικεντρώνονται στην ενίσχυση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο, καθώς και στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση των αγωγών IGB και TAP, που καθιστούν τη χώρα «κεντρικό πυλώνα ενεργειακής διαφοροποίησης για ολόκληρη την Ευρώπη».

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Η Αμερική επέστρεψε και η Ελλάδα είναι ο φυσικός της σύμμαχος»

Από το βήμα της διάσκεψης, η πρέσβης Κίμπερλι Γκιλφόιλ μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών. «Είμαι εδώ για να σας πω ότι η Αμερική επέστρεψε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εξορύξεις στο Ιόνιο αποτελούν «το παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν η Αμερική και η Ελλάδα συνεργάζονται».

Αναφερόμενη στη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική», τόνισε πως «δεν αφορά μόνο την ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ, αλλά και την κοινή ενεργειακή ανεξαρτησία σε συνεργασία με τη σπουδαία Ελληνική Δημοκρατία». Οι δηλώσεις της προκάλεσαν θερμό χειροκρότημα, καθώς έστειλαν μήνυμα εμπιστοσύνης για τη σταθερότητα και τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας.

Οι νέες ενεργειακές επενδύσεις και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για την επόμενη φάση των αμερικανικών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, που αφορούν τόσο τις υποδομές LNG όσο και την πράσινη μετάβαση. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου που θα εξασφαλίζει την τροφοδοσία της νοτιοανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο αμερικανικής προέλευσης, μέσω του λιμένα Αλεξανδρούπολης και άλλων στρατηγικών σημείων.

Όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, η συνεργασία αυτή «επεκτείνεται πέρα από την ενέργεια, ενισχύει τη στρατιωτική και πολιτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας».

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να επιταχύνει την αδειοδότηση για νέα έργα αποθήκευσης φυσικού αερίου και σταθμούς επαναεριοποίησης. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα σχέδια συνεργασίας με αμερικανικούς ενεργειακούς κολοσσούς, ενώ εξετάζονται επιπλέον συνέργειες στην αποθήκευση υδρογόνου και στις διασυνδέσεις ΑΠΕ με την Αίγυπτο.

Η γεωπολιτική διάσταση

Πέρα από τον ενεργειακό τομέα, η συνάντηση Μητσοτάκη–Γκιλφόιλ ανέδειξε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Αθήνα μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στη Δύση και τη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και την άμυνα της περιοχής.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι ταυτόχρονα ασφάλεια εθνική», δήλωσε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο tilegrafimanews.gr , επισημαίνοντας ότι η νέα αμερικανική πρέσβης «εκφράζει την πρόθεση των ΗΠΑ να παραμείνουν στρατηγικός σύμμαχος και επενδυτής στην Ελλάδα».

«Η συνεργασία μας είναι βαθύτερη από ποτέ»

Στο τέλος της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κίμπερλι Γκιλφόιλ αντάλλαξαν δώρα και χαμόγελα, σε ένα θερμό κλίμα που υπογράμμισε τη νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι κοινές μας αξίες και η πίστη στη δημοκρατία και την ελευθερία μάς ενώνουν περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας».

Από την πλευρά της, η κ. Γκιλφόιλ υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή» και προανήγγειλε σειρά νέων συνεργασιών στον τομέα της τεχνολογίας, των υποδομών και της άμυνας.

Η παρουσία της στο Ζάππειο, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επιβεβαιώνει ότι η στρατηγική “συμμαχία του Ιονίου” δεν περιορίζεται στην ενέργεια, αλλά διαμορφώνει το πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης ελληνοαμερικανικής σύμπραξης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ετικέτες: Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Ευχές για τα Θεοφάνια από την πρέσβη των ΗΠΑ Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

06/01/2026 | 13:29
Featured

Το μήνυμα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για τα Χριστούγεννα

25/12/2025 | 18:25
Featured

Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ φορώντας υπέρλαμπρο φόρεμα ευχήθηκε για τα Χριστούγεννα – «Ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ και την Ελλάδα»

24/12/2025 | 16:00
Featured

Συνάντηση Γκίλφοϊλ-Παπασταύρου: Ενέργεια, LNG και Κάθετος Διάδρομος στο τραπέζι

22/12/2025 | 16:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Καρυστιανού: «Η λέξη κόμμα και το όνομά μου δεν είναι συμβατά – Στηρίζω τη μεγαλειώδη κοινωνική αντίδραση»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:«Emily Thompson» και 48 ώρες πολιτικού σοκ στην Κύπρο: παραιτήσεις, έρευνες και το “καθαρά χέρια” του Χριστοδουλίδη

    155 shares
    Share 62 Tweet 39
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ από τα 58,5 το 2026: Οι «κλειδωμένοι» πριν τα 62, οι παγίδες και οι 7 μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    142 shares
    Share 57 Tweet 36
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ LIVE:Χιονιάς πανελλαδικής κλίμακας: στα λευκά Ηλεία, Μεσσηνία και Σέρρες – Χιόνια σε Βίλια και Πάρνηθα

    137 shares
    Share 55 Tweet 34
  • Ανατροπή δεδομένων: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη – Τι συνέβη

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • 7 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – 4 κρίσιμες διορθώσεις – 1 στενό deadline: Τι έρχεται για τσεκ, συνδεδεμένες και monitoring έως Μάρτιο 2026

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΑΣΕΠ 2026: 2.701 μόνιμες προσλήψεις ΤΕ και δεκάδες θέσεις σε Δήμους – Ποιοι προηγούνται, πού ανοίγουν άμεσα

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ  – ΚΑΙΡΟΣ 2026 – Live εικόνα από όλη την Ελλάδα και οι περιοχές που «ασπρίζουν» τις επόμενες ώρες

    214 shares
    Share 86 Tweet 54
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch