Κατά την ελληνική πλευρά, διαφορά επί της κοστολόγησης των φορολογικών ελαφρύνσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δεν υπάρχει.
Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν στο ότι το «καθαρό» δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 1 δισεκ. ευρώ, άρα σε ακαθάριστους όρους (gross) ξεπερνά τα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Το θετικό αυτής της εξέλιξης είναι ότι μια από τις εστίες διαφωνιών παύει να υφίσταται- πηγές επιμένουν μάλιστα ότι εξαρχής ήταν μικρές οι αποκλίσεις- ωστόσο είναι προφανές ότι η εξειδίκευση των ελαφρύνσεων, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τη φορολογική κλίμακα, έχει «ταβάνι» άρα τα περιθώρια ελιγμών π.χ. για το «σβήσιμο» της έκπτωσης φόρου, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Και από πού προκύπτει η διαφορά των περίπου 900 εκατ. ευρώ με τους Θεσμούς; Κατ’ αρχάς από το βασικό σενάριο του Προϋπολογισμού, όπου πέρα από τις παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2020 (η ελληνική πλευρά κινείται προς το 3%), οι ξένοι τεχνοκράτες βάζουν αστερίσκους στις εισπράξεις του ΦΠΑ και στην απόδοση των 120 δόσεων.
Διαφορά υπήρξε, επίσης, με το… καλημέρα των διαβουλεύσεων, καθώς η εκτίμηση των Θεσμών ήταν ότι ακόμα και χωρίς τις φοροελαφρύνσεις, ο στόχος του 3,5% δεν ήταν εξασφαλισμένος, «σημαδεύοντας» έτσι τα μέτρα που ψηφίστηκαν προεκλογικά.
Κατά την ελληνική πλευρά, αυτό το «κενό» έχει μικρύνει. Τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων από τις δίδυμες ρυθμίσεις των 120 δόσεων, αξιολογούνται ως άκρως θετικά κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μπορούν τελικά να αποκρουστούν με συγκεκριμένα, μετρήσιμα στοιχεία, οι εκτιμήσεις των Θεσμών για «τρύπα» τουλάχιστον 500 εκατ. Ευρώ. Επιπλέον, τα στοιχεία που φτάνουν στο ΓΛΚ για τα έσοδα του Σεπτεμβρίου είναι ενθαρρυντικά, κυρίως από το μέτωπο του ΦΠΑ, συνεχίζοντας το θετικό σερί, που ενισχύει τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η υπεραπόδοση του ΦΠΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
Το βασικό αντικείμενο των τεχνικών τηλεδιασκέψεων για την τελική σύγκλιση ως προς τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2020, θα είναι τα διαρθρωτικά- και όχι μόνο- μέτρα, που έχει «πακετάρει» το υπουργείο Οικονομικών και επιμένει ότι θα άρουν όλες τις επιφυλάξεις των Θεσμών. «Είναι μέτρα «καλά», δηλαδή απολύτως μετρήσιμα», υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, σπεύδοντας έτσι να προλάβουν ενδεχόμενες ενστάσεις περί «εκθέσεων ιδεών». Το εάν συμμερίζονται οι Θεσμοί αυτήν την εκτίμηση, θα φανεί μέσα στα επόμενα, λίγα 24ωρα…