Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου αναμένεται να υπογραφούν 16 συμφωνίες, που μεταξύ άλλων θα δρομολογήσουν τον νέο κύκλο έργων αναβάθμισης στο λιμάνι του Πειραιά από την Cosco, θα ανοίξουν περισσότερο την κινεζική αγορά στα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα και θα επιβεβαιώσουν το ενδιαφέρον της Κίνας για τον κλάδο της ενέργειας, ενώ θα υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας με τα αρμόδια υπουργεία.
Κατ’ αρχάς, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης Χε Λιφένγκ θα συνυπογράψουν κατάλογο βασικών έργων στα οποία οι δύο χώρες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, πράγμα που σημαίνει ότι κινεζικές κρατικές εταιρείες θα εξετάσουν τη συμμετοχή τους σε αυτά, είτε ως επενδυτές είτε με άλλη μορφή. Ο κ. Γεωργιάδης θα υπογράψει επίσης Μνημόνιο Κατανόησης με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Ζονγκ Σαν για την ενίσχυση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου στον τομέα των επενδύσεων.
Στη λίστα των δεκαέξι προς υπογραφή συμφωνιών περιλαμβάνονται ακόμα Μνημόνιο Κατανόησης που διευκολύνει τις αεροπορικές συνδέσεις, διακρατική συνθήκη για την έκδοση εκζητούμενων προσώπων, Μνημόνιο Συνεργασίας στα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα, Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον αθλητισμό, ειδικά σε ό,τι αφορά άτομα με αναπηρία, και συμφωνίες σε θέματα μόρφωσης και εκπαίδευσης.
Στις συμφωνίες θα αποτυπωθεί επίσης το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών, η εξάπλωση των οποίων αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ελληνική κυβέρνηση – στη Σανγκάη εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να επισημοποιηθεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και θα επιβεβαιωθεί η συνεργασία για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής MINOS (50 MW), που με την αξιοποίηση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή αυτονομία του νησιού.
Θα υπογραφεί παράλληλα η ίδρυση, στην Αθήνα, υποκαταστήματος της Bank of China, της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, και Γραφείου Αντιπροσωπείας της Τράπεζας Βιομηχανίας και Εμπορίου (ICBC), της πρώτης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο.
Και οι δύο τράπεζες έχουν ευρύ και παγκόσμιο δίκτυο πελατών από το οποίο μπορεί να επωφεληθεί και η χώρα μας, για παράδειγμα στη δημιουργία «έξυπνων» πόλεων και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, όπου εκκολάπτεται μια σημαντική επένδυση ευρωπαϊκής εμβέλειας. Την Παρασκευή κλείστηκαν εσπευσμένα δύο ραντεβού των επικεφαλής των δύο κινεζικών τραπεζών, το ένα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και το άλλο με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς , τα οποία αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 περιλαμβάνονται ακόμα συμφωνίες συνεργασίας σε ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και οπτικοακουστικά μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και της Εθνικής Ραδιοτηλεοπτικής Αρχής της Κίνας, με στόχο και την ανάπτυξη πολιτιστικής και τεχνολογικής σύνδεσης των δύο χωρών.
Στον τομέα του αθλητισμού, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασίας των φορέων των ατόμων με αναπηρία των δύο χωρών, ο συντονισμός της συνεργασίας τους στο διεθνές πλαίσιο και η προώθηση πρωτοβουλιών στο πλαίσιο των διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών για την ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και την καταπολέμηση της φαρμακοδιέγερσης. Επιπλέον, θα υπογραφεί συμφωνία για ίδρυση του Κέντρου Κινεζικών Σπουδών μεταξύ της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών και του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και την προώθηση του κινεζικού πολιτισμού και μια δεύτερη συμφωνία μεταξύ του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» της Κίνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Ελλάδας για εγκαθίδρυση παραρτήματος του κινεζικού ινστιτούτου στη ελληνικό ίδρυμα.
Το πρόγραμμα του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, σήμερα στις 09:50, ο Κινέζος Πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.
Στη συνέχεια, στις 11:10 ο Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσει τελετή ανταλλαγής των διμερών συμφωνιών που θα υπογραφούν μεταξύ των δύο κρατών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών.
Στις 12.40 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας.
Αργότερα, στις 16.30 οι δύο ηγέτες, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco(Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων) στο λιμάνι του Πειραιά.
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου στις 19:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο οποίο θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στις 10:30, ο κ. Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ξεναγηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Νωρίτερα, στις 10:00 πμ, ο Κινέζος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel.