ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού συνεχίζεται αδιάκοπα, προκαλώντας προβληματισμό στους επιστήμονες και ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Του Παντελή Χαριτάκη
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις νέες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τα δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι σεισμοί σημειώθηκαν διαδοχικά στη διάρκεια της νύχτας, με χρονική ακολουθία στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50, και είχαν επίκεντρο θαλάσσια περιοχή μεταξύ 18 και 24 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Προειδοποιήσεις επιστημόνων – Πιθανή προσεισμική ακολουθία
Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), από τον Ιούνιο του 2024 έχουν καταγραφεί πάνω από 2.500 σεισμοί στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αυξημένη σεισμικότητα ενδέχεται να αποτελεί προσεισμική ακολουθία, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα για εκδήλωση ισχυρότερου σεισμού το επόμενο διάστημα.
«Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παρουσιάζει ανησυχητική ένταση και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποτελεί προοίμιο για έναν ισχυρότερο σεισμό. Το ηφαιστειακό πεδίο της Σαντορίνης είναι ενεργό και πρέπει να παρακολουθείται στενά», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, επισημαίνοντας ότι οι δονήσεις ενδέχεται να σχετίζονται είτε με τη φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα του τόξου του Αιγαίου είτε με μεταβολές στη δραστηριότητα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Η κατάσταση έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή τις ελληνικές αρχές. Σήμερα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, καθώς και κορυφαίοι σεισμολόγοι, οι οποίοι θα καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη του φαινομένου.
«Βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση με τους επιστήμονες, παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του φαινομένου και λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ενισχυμένα μέτρα πολιτικής προστασίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες
Ήδη από χθες, έχουν σταλεί οδηγίες προς τις τοπικές αρχές των Κυκλάδων για αυξημένη επιφυλακή. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) έχει εκδώσει συστάσεις προς τους πολίτες για το πώς πρέπει να προετοιμαστούν και να αντιδράσουν σε περίπτωση μεγαλύτερης σεισμικής δόνησης.
Οι βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες:
• Μέσα στο σπίτι: Να αποφεύγουν την παραμονή κοντά σε βαριά αντικείμενα που μπορεί να πέσουν, να επιλέγουν ασφαλή καταφύγια όπως κάτω από ανθεκτικά τραπέζια και να διατηρούν έναν φακό και ραδιόφωνο με μπαταρίες σε εύκολα προσβάσιμο σημείο.
• Εκτός σπιτιού: Να απομακρύνονται από κτίρια, ηλεκτροφόρα καλώδια και μεγάλες κατασκευές, επιλέγοντας ανοιχτούς χώρους.
• Μετά τον σεισμό: Να ελέγχουν την κατάστασή τους, να προσέχουν για δευτερεύουσες δονήσεις (μετασεισμούς) και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει επίσης θέσει σε ετοιμότητα τις δυνάμεις διάσωσης, ενώ ειδικά κλιμάκια μηχανικών θα ξεκινήσουν προληπτικούς ελέγχους σε δημόσια και σχολικά κτίρια στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τα γύρω νησιά.
Αυξημένη επαγρύπνηση – Καμία εφησυχασμός
Παρά το γεγονός ότι οι σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, οι ειδικοί τονίζουν ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η ιστορία έχει δείξει ότι η περιοχή του ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν των 7,5 Ρίχτερ το 1956 που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Η επιστημονική κοινότητα καλεί τις αρχές και τους πολίτες να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται και ενδέχεται να οδηγήσει σε πιο ισχυρές δονήσεις. Η επόμενη περίοδος θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα καθορίσει εάν η σεισμική ακολουθία θα εκτονωθεί ή αν υπάρχει κίνδυνος μεγαλύτερης δόνησης.