Στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση δείχνει να πιέζεται αφόρητα έχοντας κατορθώσει να δημιουργήσει ρήγμα και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, προκύπτει η συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο.
Το ζήτημα με τον νόμο που μπορεί να οδηγήσει στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της με διάφορους τρόπους και τα σενάρια που κυκλοφορούν από το πρωί δεν αποκλείουν την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους που θα έχουν όχι μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό αντίκτυπο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Οι οποίες μέχρι πριν από μερικά 24ωρα ήταν εξαιρετικές και ουδείς μπορεί να ερμηνεύσει την κυβερνητική απόφαση για να ανοίξει τώρα το θέμα Ξηρού.
Το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να επαναλαμβάνει επίμονα ότι ο νόμος δεν αφορά στο Σάββα Ξηρό, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τους αμερικανούς δεν τους πείθει αυτή η επιχειρηματολογία. Από την στιγμή που η ψήφιση του νόμου θα οδηγήσει στην αποφυλάκισή του η αμερικανική αντίθεση ήταν και είναι δεδομένη.
Ερώτημα είναι η θέση που θα κρατήσει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στην Αίγυπτο σε επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Ο κ.Καμμένος που είχε με δηλώσεις του επισημάνει την σημασία που δίνει η Ελλάδα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, συμφωνεί με την ψήφιση του νόμου που οδηγεί στην αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, με “κόστος” το “τραύμα” που φαίνεται ότι προκαλείται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;