Τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα επισκέφτηκαν χθες ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και μέλη της, τα οποία ανήκουν στο δικηγορικό κόσμο.
Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, συζητήθηκαν οι ταχείες και καίριας σημασίας ενέργειες του υπουργείου για τη συνέχιση της αποκατάστασης των προβληματικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τόσο σε νομοθετήματα όπως είναι ο αποκαλούμενος «νόμος Παρασκευόπουλου» όσο κυρίως οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.
Μάλιστα, η ΟΝΝΕΔ κατέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης μια σειρά προτάσεων της για τη Δικαιοσύνη, όπως αυτές προέκυψαν από ανοικτή διαβούλευση με τη συμμετοχή χιλιάδων μελών της.
Έμφαση δόθηκε στην τροποποίηση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, διαδικασία για την οποία ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση της διόρθωσης επικίνδυνων διατάξεων που εισήχθησαν τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης κυβέρνησης.
Παράλληλα, οι προτάσεις της ΟΝΝΕΔ εστιάζουν και στους τομείς της αυστηροποίησης των διατάξεων που αφορούν την υφ’ όρον απόλυση, το πλαίσιο χορήγησης αδειών κρατουμένων, στη συνέχιση της προσπάθειας για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των νέων και ασκουμένων δικηγόρων.
Με την ανάγκη για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών της Δικαιοσύνης, που έγινε πιο επιτακτική μετά την πανδημία του Covid-19, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την ολοκλήρωση της ένταξης της Δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας, συνεχάρη τους εκπροσώπους της ΟΝΕΔ, τόσο για τις ουσιαστικές της προτάσεις στο τομέα απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, όσο και ως προς την δραστηριοποίησή της ανά την επικράτεια κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε σε δήλωσή του: «Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Για εμένα, η σημερινή συνάντηση ήταν ακόμα πιο σημαντική, με δεδομένο ότι βιώνω την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης εδώ και μια δεκαετία. Η προσπάθεια που γίνεται για την αποκατάσταση των προβληματικών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη είναι εμφανέστατη, ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ποινικό Κώδικα. Καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων με σκοπό να συνδράμουμε αυτήν την προσπάθεια, με γνώμονα την καθημερινότητα των νέων και ασκούμενων δικηγόρων, αλλά και με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης».