Η κακοκαιρία «Λέανδρος» σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας με χιονοπτώσεις, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους, ενώ αισθητή είναι και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, από το βράδυ της Κυριακής (17/1) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά έως τη Δευτέρα (18/01) τη νότια κυρίως χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά
α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τη Δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) τη Δευτέρα μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες.
β. Στη Χαλκιδική, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές, από σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στη Χαλκιδική.
γ. Στην Ανατολική Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), τις Σποράδες και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
δ. Από το μεσημέρι στα ορεινά των Δωδεκανήσων.
Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
β. Στην περιοχή των Κυθήρων και της Νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.
γ. Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στην Κρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.
δ. Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.
Τους θυελλώδεις ανέμους ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που θα επικρατήσουν στα νότια πελάγη τη Δευτέρα.
Τον ισχυρό παγετό ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη (19-01-2021) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι κατά τόπους ολικός.
Meteo: Ερχεται η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος»
Από την πλευρά του το Meteo έκανε λόγο για τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος». Σε ενημέρωση ανέφερε ότι βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά το βράδυ της Κυριακής 17/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στις νότιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Ιδιαίτερα στα δυτικά της Κρήτης υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Παράλληλα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, ενώ οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Στο Χάρτη 1 φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται το πρωί της Δευτέρας 18/1.
Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία ενόψει της επιδείνωσης
Την ίδια ώρα, σύσκεψη υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας επιδείνωσης της κακοκαιρίας «Λέανδρος» από σήμερα το βράδυ έως και τη Δευτέρα (18/01), η οποία αναμένεται να επηρεάσει τη νότια κυρίως χώρα, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικινδύνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ.
Η σύσκεψη έγινε παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά με αντικείμενο το βέλτιστο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού ενόψει της επιδείνωσης του καιρού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται η Πολιτική Προστασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ιδίως τις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Πελοποννήσου καθώς και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Ιδιαίτερη προσοχή σε Αττική, Κρήτη και Πελοπόννησο
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να εκδηλωθεί ισχυρός παγετός και το ενδεχόμενο χιονόπτωσης, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες σήμερα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Επίσης, στην Περιφέρεια Κρήτης αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας, όπως και σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, ενώ ιδίως στις Περιφέρειες αυτές, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις.
Αρναούτογλου: Γρίφος ο καιρός της Δευτέρας -Τι λέει για την Αττική
Παράλληλα, σε γρίφο εξελίσσεται σύμφωνα με τον παρουσιαστή καιρού Σάκη Αρναούτογλου, ο καιρός της Δευτέρας, κυρίως για την Αττική.
Ο κ. Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook, την οποία συνοδεύει με καιρικό βίντεο βροχής και χιονιού της Δευτέρας ανά ώρα, εμφανίζεται προβληματισμένος και μιλά για αρκετά σπάνια προγνωστικά περίπτωση.
Μεταξύ άλλων γράφει:
Κατά την ταπεινή μου άποψη μία από τις αρκετά σπάνιες προγνωστικά περιπτώσεις δείχνει να εξελίσσεται προγνωστικά το επόμενο 24ωρο (Δευτέρα) κυρίως για την Αττική γι αυτό και με βλέπετε ιδιαίτερα συγκρατημένο αυτή τη φορά καθώς δεν έχουμε κάθε χρόνο τέτοιες ιδιάζουσες γενικές διατάξεις.
Η ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης λοιπόν που έχει καλύψει τις περισσότερες περιοχές πλέον του ελλαδικού χώρου κινείται πολύ αργά ανατολικά και η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να περάσει από τα νοτιοδυτικά κράσπεδα (στα δυτικά Δηλαδή κατά τόπους κεντρικά και κυρίως νότια τμήματα της χώρας) συνεχίζει, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, αποτελεί έναν αρκετά δυνατό γρίφο κυρίως για την περιοχή της Αττικής η οποία θα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτά τα δύο συστήματα.
Εγώ θα σας παραθέσω μια πιθανή εξέλιξη του καιρού με βάση το συστήμα προγνώσεων πολλαπλού Δείγματος (EPS- Ensemble Prediction System) για το επόμενο 24ωρο την οποία δίνω μια πιθανότητα επαλήθευσης γύρω στο 60% με 70%. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εξέλιξη μέσα στη νύχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας χιονοπτώσεις πρόσκαιρα ισχυρές θα πρέπει να σημειωθούν στην κεντρική την βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πιο τοπικές στη δυτική Και βόρεια Στερεά επίσης σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα!
Οπως θα δείτε στο καιρικό βίντεο, μετατοπιζόμενο το σύστημα ανατολικότερα μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρα θα περάσει και ελαφρώς νοτιότερα της Αττικής δίνοντας αρκετές βροχές η και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα υπόλοιπα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα και στα Δωδεκάνησα οπότε και δεν αποκλείεται να αφήσει χιονοπτώσεις εκτός και τα από πεδινά – παραθαλάσσια της ανατολικής Στερεάς της νότιας- νοτιοανατολικης Θεσσαλίας αλλά και στην Αττική (λόγω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν) έστω και για λίγες ώρες ακόμα και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο τοπικά ίσως και πυκνές!