Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής έπειτα από ολονύκτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα και την Κύπρο να λένε «όχι» στα προσχέδια που κατέθεσε ο Σάρλ Μισέλ, λόγω της απουσίας ξεκάθαρης αναφοράς κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με το Politico κατέληξαν σε συμφωνία, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και σε σχέδιο επιβολής κυρώσεων στη Λευκορωσία για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της, ανέφεραν δύο διπλωμάτες και αξιωματούχος της ΕΕ.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Κύπρος ανακάλεσε το βέτο της για να επιτευχθεί συμφωνία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά τη συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε κυρώσεις σε 40 αξιωματούχους της Λευκορωσίας.
Μισέλ: Ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος
Την ευκαιρία να γίνει πολιτικός διάλογος θέλει να δώσει η ΕΕ, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, στην οποία επιτεύχθηκε συμφωνία για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας, ενώ εκφράστηκε η στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε την Τουρκία να βάλει τέλος στις μονομερείς ενέργειές της και σημείωσε ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τη σχέση της ΕΕ με την Άγκυρα, ενώ το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Φον Ντερ Λάιεν: Θα χρησιμοποιήσουμε εργαλειοθήκη εάν η Τουρκία ξαναπροκαλέσει στην Ανατολική Μεσόγειο
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και στην Κύπρο τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται μετά την επίτευξη συμφωνίας για τα ζητήματα της Τουρκίας και της Λευκορωσίας.
«Περιμένουμε από την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες», υπογράμμισε η φον Ντερ Λάιεν. Ταυτόχρονα, «υπάρχει εργαλειοθήκη η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως», επισήμανε και προσέθεσε ότι «η Τουρκία μπορεί να κερδίσει από την ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ».
Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη
Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ΕΕ θα συζητήσει με θάρρος και ειλικρίνεια τι σχέση πρέπει να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο: Η τουρκική προκλητικότητα, είτε εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες, είτε εκδηλώνεται μέσω μιας ακραίας ρητορικής δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Και αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο χωρών της ΕΕ αλλά και γιατί αυτή η συμπεριφορά θίγει γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας: Ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου, της διπλωματίας, ένας διάλογος που πρέπει να στηρίζεται στον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από τη ΕΕ, εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει το ίδιο αλλά θα πρέπει να το πράξει με συνέπεια και σταθερότητα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ερντογάν: «Αιχμάλωτη της κακίας της Ελλάδας και της Κύπρου η ΕΕ»
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε τις προκλήσεις του, τονίζοντας πως η ΕΕ έχει μετατραπεί σε μια ρηχή δομή χωρίς ορίζοντα, εξαιτίας της Ελλάδας και της Κύπρου. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αιχμάλωτος της κακίας της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, έχει μετατραπεί σε μια αναποτελεσματική, οριζόντια, ρηχή δομή» είπε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόβλημα στην περιοχή μας που να έχει επιλυθεί με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίθετο, κάθε κρίση στην οποία έχει εμπλακεί η ΕΕ έχει αποκτήσει νέες διαστάσεις».
Υποστήριξε ακόμα πως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο». Επιπρόσθετα τόνισε πως «θέλουμε διάλογο για να αποφευχθεί η σύγκρουση στη Μεσόγειο». «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένας από τους σημαντικότερους αγώνες μας. Δε θέλουμε σύγκρουση, αλλά ούτε να καταπατήσουν τα δικαιώματά μας» σημείωσε και συνέχισε: «Η επίλυση των συγκρούσεων στη Μεσόγειο σε ισότιμη βάση, είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Δυστυχώς, η στάση της Ελλάδας και των Ελληνοκύπριων από το 2003 και έπειτα απέχει πολύ από αυτή την αρχή».