Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ μη μισθωτών: 887€ ή 1.893€; Η μεγάλη παγίδα των ασφαλιστικών κατηγοριών και το δίλημμα ΕΦΚΑ – ιδιωτική ασφάλιση

Γιώργος Θεοχάρης από Γιώργος Θεοχάρης
22/12/2025 11:02
σε HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Στην καθημερινότητα του e-ΕΦΚΑ υπάρχει ένα παράδοξο που το ξέρουν όλοι οι μη μισθωτοί αλλά λίγοι το λένε δυνατά: σχεδόν εννέα στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες «κλειδώνουν» στη χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία, όχι επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα πάρουν καλή σύνταξη, αλλά επειδή δεν αντέχουν να πληρώνουν περισσότερα. Κι έτσι, η επιλογή που μοιάζει «λογική» σήμερα, μετατρέπεται σε δυσάρεστη έκπληξη αύριο.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Πληρωμές σε 2 δόσεις, αύξηση 2,4% και «κλειδί» η προσωπική διαφορά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

News: Τι «χτίζει» κάθε κατηγορία – και γιατί η εθνική σύνταξη αλλάζει το παιχνίδι

Το σύστημα των κατηγοριών έχει μια κρίσιμη λεπτομέρεια: η εθνική σύνταξη λειτουργεί ως «μαξιλάρι» για χαμηλότερα εισοδήματα, άρα όσο ανεβαίνει η κατηγορία, δεν ανεβαίνει αναλογικά και η ανταποδοτικότητα. Με απλά λόγια: πληρώνεις περισσότερα, παίρνεις περισσότερα, αλλά το «κέρδος» ανά ευρώ εισφοράς μικραίνει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που κυκλοφορούν ευρέως στον ασφαλιστικό χώρο δείχνουν ότι για 40 χρόνια ασφάλισης, ένας μη μισθωτός στην 1η κατηγορία μπορεί να «βγάλει» σύνταξη περίπου 887–888 ευρώ (σε σημερινές τιμές), ενώ στην 6η κατηγορία το ποσό μπορεί να φτάσει περίπου 1.893 ευρώ. Το εντυπωσιακό όμως είναι αλλού: ο συντελεστής αναπλήρωσης τείνει να πέφτει όσο ανεβαίνεις κατηγορία, ακριβώς επειδή η εθνική σύνταξη «ισιώνει» τις χαμηλές κλίμακες.

Ο «κανόνας» που λένε οι ειδικοί: μέχρι πού συμφέρει ο ΕΦΚΑ και πότε αρχίζουν τα ερωτήματα

Εδώ μπαίνει το πραγματικό δίλημμα: κοινωνική ασφάλιση ή ιδιωτική αποταμίευση;

Η σύγκριση που γίνεται συνήθως είναι απλή: αν αντί να πληρώνεις υψηλότερη κατηγορία, έβαζες τα ίδια χρήματα σε ένα αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, τι θα έπαιρνες ως «ιδιωτική σύνταξη»; Σε αρκετά σενάρια, οι χαμηλότερες κατηγορίες «βγάζουν» καλύτερο αποτέλεσμα μέσα από το διανεμητικό μοντέλο του e-ΕΦΚΑ, ενώ στις πολύ υψηλές κατηγορίες το πλεονέκτημα περιορίζεται ή ακόμη και αντιστρέφεται — ειδικά όταν έχεις πλήρη 40ετία.

Στο tilegrafimanews.gr, ειδικά στελέχη του Υπουργείου Εργασίας το θέτουν πιο «στεγνά»: αν ο επαγγελματίας δεν αντέχει σταθερά υψηλές εισφορές για πολλά χρόνια, το ρίσκο δεν είναι μόνο το χαμηλό ποσό σύνταξης — είναι και οι διακοπές, τα χρέη και οι χαμένες ρυθμίσεις που τον πετάνε εκτός προγραμματισμού.

Το δεύτερο σοκ: όταν οι εισφορές γίνονται χρέος και το χρέος «φουσκώνει» μόνο του

Παράλληλα με το δίλημμα των κατηγοριών, υπάρχει η πραγματικότητα των οφειλών. Το ΚΕΑΟ λειτουργεί ως καθρέφτης μιας αγοράς που πιέζεται: πολλές οφειλές δεν αυξάνονται επειδή «δεν πληρώνει κανείς», αλλά επειδή πάνω στις κύριες οφειλές κουμπώνουν προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και χρονικές καθυστερήσεις που πολλαπλασιάζουν το τελικό ποσό.

Και κάπου εδώ ανοίγει μια πολιτικά φορτισμένη συζήτηση: το κράτος αναζητά τρόπους να βελτιώσει την είσπραξη, χωρίς να τινάξει στον αέρα την κοινωνική νομιμοποίηση του συστήματος. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο αξιοποίησης ιδιωτικών αναδόχων για υποστηρικτικές εργασίες διαχείρισης και ταξινόμησης του χρέους.

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2026: +2,4% αυξήσεις, προσωπική διαφορά και ψίχουλα στην τσέπη – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν στις συντάξεις 

«Εισπρακτικές» ή υποστηρικτικές υπηρεσίες; Η λεπτή γραμμή

Το πιο ευαίσθητο σημείο είναι η ορολογία. Άλλο «υποστηρικτικές υπηρεσίες» κι άλλο «εισπρακτικές». Το πρώτο μπορεί να σημαίνει καλύτερη οργάνωση φακέλων, επικαιροποίηση στοιχείων, κατηγοριοποίηση οφειλετών, στοχευμένες ενημερώσεις. Το δεύτερο, στη δημόσια αντίληψη, σημαίνει πίεση, τηλεφωνήματα, «κυνήγι» — και φόβος για προσωπικά δεδομένα.

Γι’ αυτό και κάθε αναφορά σε ανάθεση υπηρεσιών περνά αναπόφευκτα από τα φίλτρα της νομιμότητας και της διαφάνειας, με τη νομοθεσία να δημοσιεύεται στο Εθνικό Τυπογραφείο και να συζητείται στη Βουλή όταν απαιτούνται ρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι διπλό: να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα, χωρίς να χαθεί η εμπιστοσύνη.

Τι πρέπει να προσέξει ο ελεύθερος επαγγελματίας – πρακτικός οδηγός επιβίωσης

1. Διάλεξε κατηγορία με βάση αντοχή 3–5 ετών, όχι ενός μήνα. Αν «σπάσεις» σε έναν χρόνο, το κόστος της ασυνέπειας είναι μεγαλύτερο από το όφελος της υψηλότερης κατηγορίας.

2. Κράτα καθαρή εικόνα των οφειλών σου και έλεγχε τα στοιχεία σου σε επίσημες πλατφόρμες όπως το gov.gr, για να μη χάνεις ρυθμίσεις από τυπικά λάθη.

3. Μην αγνοείς την εποπτεία της ιδιωτικής ασφάλισης. Αν εξετάζεις αποταμιευτικό συνταξιοδοτικό προϊόν, θυμήσου ότι ο κλάδος ασφαλίσεων εποπτεύεται (με διαφορετικό τρόπο από την κοινωνική ασφάλιση) και σχετική ενημέρωση υπάρχει και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

4. Φόροι/δηλώσεις/τεκμήρια: ο σωστός προγραμματισμός (εισφορές, ρυθμίσεις, πραγματικά έσοδα) «κουμπώνει» και με τις υποχρεώσεις προς την ΑΑΔΕ, γιατί ένα λάθος έτος μπορεί να σε πάει πίσω σε όλα.

Η μεγάλη εικόνα

Στο τέλος της ημέρας, το δίλημμα «ΕΦΚΑ ή ιδιωτική λύση» δεν έχει μία απάντηση για όλους. Για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες, ειδικά στις χαμηλότερες κατηγορίες και με λιγότερα χρόνια ασφάλισης, η κοινωνική ασφάλιση παραμένει πιο αποδοτική. Όμως όσο ανεβαίνουν οι εισφορές και όσο βαραίνει το ρίσκο της ασυνέπειας, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για ψυχρό, αριθμητικό σχεδιασμό — πριν η «εύκολη» επιλογή του σήμερα γίνει ο δύσκολος λογαριασμός του αύριο.

ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2025 και Συντάξεις Ιανουαρίου 2026: Οι ημερομηνίες-κλειδί, τα ποσά και τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι

Ετικέτες: ασφαλιστικόΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗΕΦΚΑΣυντάξειςΣΥΝΤΑΞΗ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής ΑΠΔ κοινών επιχειρήσεων του e-ΕΦΚΑ

20/12/2025 | 19:00
HOT NEWS

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2026: Από 18/12 στα ΑΤΜ – 2 ημερομηνίες, 2 «κύματα» και 7 αλλαγές στα ποσά

19/12/2025 | 15:02
HOT NEWS

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Πληρωμές σε 2 δόσεις, αύξηση 2,4% και «κλειδί» η προσωπική διαφορά

18/12/2025 | 13:02
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αίτηση για σύνταξη: Ο πλήρης οδηγός βήμα-βήμα για να μη χάσετε χρήματα και χρόνο

17/12/2025 | 17:00
Load More

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Καιρός Χριστουγέννων 2025: Βροχές, χιόνια και ήπιες θερμοκρασίες – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή έως 26/12

    123 shares
    Share 49 Tweet 31
  • «Πυρετός» διαπραγματεύσεων στο Μαϊάμι: Ξεχωριστές συνομιλίες των Αμερικανών με Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους

    122 shares
    Share 49 Tweet 31
  • ΑΓΡΟΤΕΣ- ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΕΑ: 26,9 εκατ. € τώρα στους κτηνοτρόφους – de minimis 2021 ξανά στο τραπέζι και Σχέδια Βελτίωσης 2026 με 260+ εκατ. €

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • Παπασταύρου: Στρατηγικός πυλώνας η Βόρεια Ελλάδα στο νέο ενεργειακό μοντέλο

    70 shares
    Share 28 Tweet 18
  • Αλέξανδρος Εξάρχου: Στους προσκεκλημένους του Ντόναλντ Τραμπ

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Γιορτή σήμερα 22 Δεκεμβρίου, εορτολόγιο: Αγία Αναστασία η Μεγαλομάρτυς η Φαρμακολύτρια

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • Μητσοτάκης προς αγρότες: «Ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά όχι στο παράλογο – Ικανοποιήσαμε πολλά από τα αιτήματα τους»

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch