ΕΛΓΑ-Παραμελημένοι οι κτηνοτρόφοι από το κεντρικό κράτος-Η αιγοπροβατοτροφία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση λόγω της επιδημίας ευλογιάς, η οποία έχει πλήξει μεγάλο αριθμό ζώων στην περιοχή.
Του Γιώργου Θεοχάρη
ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΩΝ-Η νέα τροποποιητική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ και τι αλλάζει στις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί από την περιοχή προτείνουν άμεσες και γενναίες ενέργειες από την κυβέρνηση προκειμένου να σωθεί ο τομέας και να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν προκληθεί από την επιδημία.
Απαιτούμενη οικονομική στήριξη και άμεση αποζημίωση για τα χαμένα ζώα
Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζητούν άμεση ενίσχυση με 50 ευρώ για κάθε παραγωγικό ζώο που έχει χαθεί λόγω της ευλογιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος. Επιπλέον, προτείνουν την καταβολή 1,5 ευρώ ανά ζώο καθημερινά για τη στήριξη της διατροφής και της φροντίδας των ζώων που παραμένουν στους σταύλους, καθώς οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να τα κρατούν κλεισμένα για προληπτικούς λόγους.
Η οικονομική αυτή ενίσχυση κρίνεται απαραίτητη για την επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς η επιδημία της ευλογιάς έχει προκαλέσει σοβαρές απώλειες και πολλές μονάδες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι οι αποζημιώσεις αυτές πρέπει να καταβληθούν άμεσα για να υπάρξει χρόνος για την αποκατάσταση της ζημιάς και τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους.
Η κατάσταση με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται να αναγνωρίζει την ανάγκη για οικονομική στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων, αλλά το πρόβλημα παραμένει με την καθυστέρηση των αποζημιώσεων. Όσον αφορά τις πληρωμές για την απώλεια ζωικής παραγωγής, είναι αλήθεια ότι καθυστερούν και ότι η τελευταία παρτίδα από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής αποστάλθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2024. Ορισμένοι κτηνοτρόφοι παραμένουν απλήρωτοι, παρά την αναθεώρηση των πορισμάτων και τη βοήθεια από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα.
Ταυτόχρονα, η Κρατική Αρωγή έχει αρχίσει να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από άλλες επιδημίες, όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Κρήτη, με την καταβολή ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους της περιοχής που είχαν εγκλωβίσει τα ζώα τους λόγω περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το σύστημα αποζημίωσης εξακολουθεί να παρουσιάζει καθυστερήσεις, και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ζητούν πιο αποτελεσματική και άμεση εφαρμογή των μέτρων.
Αποζημιώσεις για φυτικές καλλιέργειες και επαναφύτευση
Η Κρατική Αρωγή καλύπτει επίσης ζημιές στον τομέα των φυτικών καλλιεργειών, με τα προγράμματα να περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για απώλειες σε καλλιέργειες. Η επιχορήγηση για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα αμπέλια περιλαμβάνει ποσά που φτάνουν έως και 2.450 ευρώ ανά στρέμμα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση και 3.500 ευρώ για καλλιέργειες σε παλμέτα, ενώ η αποζημίωση για αμπελοειδή φτάνει τα 2.450 ευρώ ανά στρέμμα. Παράλληλα, παρέχεται χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναφύτευση των καλλιεργειών, προκειμένου να ανακάμψει ο τομέας.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητούν την ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων και την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, καθώς η καθυστέρηση της αποπληρωμής των ενισχύσεων καθιστά δύσκολη την επαναφορά στις κανονικές παραγωγικές διαδικασίες.
Πρόγραμμα αποζημίωσης για χωράφια με φερτά υλικά
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός δεύτερου προγράμματος αποζημίωσης για τα χωράφια που επλήγησαν από φερτά υλικά. Ο εν λόγω πρόγραμμα έχει ως στόχο την αποζημίωση των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές και για τα χωράφια που έμειναν ακαλλιέργητα λόγω της παρουσίας φερτών υλικών, όπως λάσπες και πέτρες, που εμποδίζουν την καλλιέργεια.
Ωστόσο, παρά τη δέσμευση για το πρόγραμμα αυτό, οι αγρότες παραμένουν σε αναμονή και εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής του προγράμματος. Ο βουλευτής Λάρισας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση εξεύρεση λύσης και επιτάχυνση της διαδικασίας αποζημίωσης για τα χωράφια με φερτά υλικά.
Η κατάσταση για την αιγοπροβατοτροφία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι κρίσιμη, με την ευλογιά να προκαλεί εκτεταμένες ζημιές. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής απαιτούν άμεση και στοχευμένη οικονομική ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων, προτείνοντας αποζημιώσεις 50 ευρώ ανά ζώο και 1,5 ευρώ ανά ζώο καθημερινά για τη διατροφή τους. Εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη για ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και την Κρατική Αρωγή, καθώς και η άμεση εφαρμογή του προγράμματος για τα χωράφια με φερτά υλικά.
Η κυβέρνηση οφείλει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων με αποφασιστικότητα και ταχύτητα, καθώς η αγροτική παραγωγή και η οικονομία της περιοχής εξαρτώνται από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου