ΣΥΡΙΖΑ: Σε επιφυλακή για την ένταση με την Τουρκία – Σύγκληση ΚΥΣΕΑ ζήτησε ο Γ. Κατρούγκαλος.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο με την Τουρκία.
Χθες το βράδυ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, μετά τις διαρροές από το υπουργείο Άμυνας για “συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις” σχολιάζοντας, παράλληλα, και την αργοπορημένη κίνηση της κυβέρνησης να μιλήσει περί ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία.
“Κενό στρατηγικής από την κυβέρνηση”
Σε σχετική ανακοίνωση ο Γιώργος Κατούγκαλος ανέφερε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις, με τη προαναγγελία ερευνών Τουρκικού σκάφους σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αποτελούν συνέπεια του κενού στρατηγικής και των εσωτερικών αντιφάσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, που παρέδωσε πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς”.
Και πρόσθεσε: “Οι κυρώσεις, που κυρίως λειτουργούν προληπτικά, δεν διεκδικήθηκαν εγκαίρως και τέθηκαν όψιμα τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – χωρίς ανταπόκριση – όσο και σήμερα (σ.σ. χθες) ενώπιον του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών.
Παράλληλα, όλη την ημέρα οι διαρροές από το Υπουργείο Άμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει καν το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ.
Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις”.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλείται ακόμα τη χθεσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι το ελάχιστο που περιμένουμε από την κυβέρνηση είναι “να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018”, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου
Νωρίτερα χθες, σύμφωνα με το newsit.gr, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τον τομεάρχη της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θ. Δρίτσα, τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.
Στην σύσκεψη εξετάστηκαν η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε χθες η γειτονική χώρα για έρευνες του URUCREIS εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το “όπλο” των κυρώσεων
Ειδικά για το όπλο των κυρώσεων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι το κέρδισε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2019 και έμεινε αναξιοποίητο επί ένα χρόνο, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση κατήργησε τους τελευταίους μήνες τους διαύλους επικοινωνίας με την γείτονα.
“Ας αναλογιστεί η κυβέρνηση τον ρόλο που θα μπορούσε να είχε παίξει τους προηγούμενους μήνες η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των συνεχών προκλήσεων, αν είχε διεκδικήσει μια πιο δυναμική ευρωπαϊκή στάση”, έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τους ίδιους ανθρώπους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υποδείξει από την αρχή ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να ενταχθούν σε μια συνολική στρατηγική, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Γι’ αυτό, όπως λένε, ήταν αναγκαία η μετατροπή των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» σε ευρωτουρκικές, «εξοπλισμένες» με ουσιαστικές κυρώσεις, αλλά παράλληλα και μία θετική ατζέντα από την οποία η Τουρκία θα είχε να κερδίσει αν εγκατέλειπε την επιθετική της τακτική.
“Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, έστω και τώρα, ρόλο στον νέο ευρωτουρκικό διάλογο και θα αφήσει πίσω την αδράνεια, αλλά και τα ακραία στοιχεία της που καλούν σε διμερή αντίποινα και σύγκρουση πολιτισμών”, έλεγαν με νόημα.