ΣΥΡΙΖΑ: Ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πλήρη απουσία διαφάνειας και αναπτυξιακής πρόνοιας για το σχέδιο Ηρακλής, τονίζοντας πως θύματά του είναι τα θύματα της κρίσης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί επίσης για έλλειψη υποχρέωσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων.
«Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση», καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ζήτημα της διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ειδικότερα ότι «ενώ το δημόσιο συμμετέχει στο σχέδιο Ηρακλής με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (από το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ), δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών, στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων.
Την ίδια στιγμή, στην Κομισιόν εξελίσσεται συζήτηση, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα προβλέπει υψηλό και αυστηρό επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου, σε αντίθεση με ό,τι (δεν) προβλέπεται στο σχέδιο Ηρακλής. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάπτωσης εγγυήσεων, θα δοθούν από το δημόσιο χρήματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για απουσία αναπτυξιακής πρόνοιας. «Η ΝΔ δεν έχει συγκροτήσει ακόμα αναπτυξιακή στρατηγική. Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε, λίγους μήνες πριν, όσο και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιούνται χωρίς καμία πυξίδα. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τράπεζες και εξυπηρετητές θα ορίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ζουν και ποιες θα πεθαίνουν, χωρίς τη συμμετοχή ή όρους από την Πολιτεία.
Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βασική δικαιολογία για τη θέσπιση και υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής είναι η εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Στο σχέδιο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση, σε αντίθεση με αντίστοιχες πρακτικές σε άλλες χώρες (πχ Ιρλανδία)».
Για τον έλεγχο των πράξεων των διοικήσεων των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι ακόμα και στην περίπτωση κατάπτωση εγγυήσεων, δεν τίθεται κανένα θέμα ελέγχου ή επιπτώσεων επί των διοικήσεων των τραπεζών.
«Εν κατακλείδι. Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού-στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων», σημειώνει ο τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παππάς για σχέδιο Ηρακλής: Τι θα γίνει με τις χρεώσεις των τραπεζών και τους πλειστηριασμούς;
Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τοποθετήθηκε στην επιτροπή της βουλής για το σχέδιο Ηρακλής και αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές και τους πλειστηριασμούς.
Σημεία τοποθέτησης τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκου Παππά, στην επιτροπή της βουλής για το σχέδιο Ηρακλής.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Το σχέδιο Ηρακλής υλοποιείται με τις πλάτες του δημοσίου. Η δημοκρατική Πολιτεία έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αξιώνει, δια των οργάνων της, απόλυτη διαφάνεια. Θετική και η αξίωση της οργανωμένης επιχειρηματικότητας, καθώς το σχέδιο παράγει αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.
Μεγάλο κενό στο σχέδιο η απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής, η οποία δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί από τη ΝΔ. Σημαντική παράλειψη και η απουσία μελέτης επιπτώσεων του σχεδίου στην πραγματική οικονομία.
Η οικονομία δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί τις τράπεζες. Το αντίστροφο ισχύει. Οι τράπεζες υπάρχουν για να εξυπηρετούν την οικονομία. Δεν θα αφήσουμε να γονατίσει η οικονομία για να εκκαθαριστούν τα βιβλία των τραπεζών.
Το 40% των νοικοκυριών αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις δαπάνες κατοικίας. Πόσα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία έχουν περάσει στους εξυπηρετητές και πόσοι πλειστηριασμοί υπολογίζεται για φέτος;
Τι θα κάνουν οι τράπεζες με τις χρεώσεις στα ΑΤΜ και τις προμήθειες στις συναλλαγές; Θα μπει στη συζήτηση το δικαίωμα προτίμησης; Θα απαιτηθούν επιπλέον εγγυήσεις πέραν των 12 δισ. ευρώ, όπως καταλάβαμε από χθεσινή δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας;
Γνώριζαν οι διοικήσεις των τραπεζών και οι εξυπηρετητές το σχέδιο πριν αυτό έρθει στη βουλή; Και αν ναι, υπήρξε συμβολή τους στη διαμόρφωσή του;».
newsbeast.gr