Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική HOT NEWS

Συζήτηση πολιτικών αρχηγών για φαινόμενα αδιαφάνειας ζήτησε ο Α. Τσίπρας

TechTeam από TechTeam
24/12/2020 12:14
σε HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα φαινόμενα αδιαφάνειας, αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικών πρακτικών στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την υγειονομική κρίση για μια σειρά αυθαίρετες, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές με απευθείας αναθέσεις και συμβάσεις που συνάπτονται κατά παρέκκλιση των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για νομοθετικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν συμφέροντα και επιτρέπουν τη διασπάθιση και σπατάλη του δημόσιου χρήματος.

Όπως εξάλλου αναφέρει, είναι η κυβερνητική πλειοψηφία η οποία απέρριψε προσφάτως, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ, όπως τονίζει, σε ευρύτερο πλαίσιο η κυβέρνηση επιχειρεί, με την αδιαφανή χρηματοδότηση των ΜΜΕ, να αποφύγει την κριτική.

«Η αποκορύφωση της αντιθεσμικής δράσης της κυβέρνησης είναι η σύμβαση που φέρεται να έχει συνάψει με μια εταιρεία που έχει γνωστή δράση στην αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο (Pallantir)», σημειώνει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του και αναφέρεται και στην απουσία τεκμηρίωσης και αναλυτικής κοστολόγησης για προτεινόμενες συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η κυβέρνηση για διάστημα μεγαλύτερο από 9 μήνες, σταδιακά και όλο και πιο έντονα, επικαλείται την κατάσταση της υγειονομικής κρίσης του covid-19 και την αξιοποιεί κυρίως ως ευκαιρία για αυθαίρετες, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές.

Νομοθετώντας μέσω σωρείας Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω πλείστων κατεπειγόντων σχεδίων νόμου και μέσω εκτενών τροπολογιών της ύστατης στιγμής, διευκολύνει την επιβολή των ιδεοληπτικών πολιτικών της και προωθεί ρυθμίσεις που εξυπηρετούν ευνοϊκά σε εκείνη συμφέροντα, επιτρέποντας τη διασπάθιση και σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Από νωρίς, μάλιστα, θέσπισε ένα πλαίσιο που της επιτρέπει να δρα αδιαφανώς και να συγκαλύπτει τα ίχνη της, με προφανή στόχο την αποφυγή κάθε λογοδοσίας και του καταλογισμού των αντίστοιχων ευθυνών.

Κατ’ αρχήν προχώρησε στην υπέρμετρη διεύρυνση του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων και των παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων. Παρά την δημοσιοποίηση πλήθους προκλητικών απευθείας αναθέσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε προσφάτως, την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για προτεραιοποίηση συγκεκριμένων ελέγχων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποδεικνύοντας ότι επιδιώκει τη συσκότιση και όχι τη διαφάνεια στον έλεγχο των δημόσιων συμβάσεων.

Σε ευρύτερο πλαίσιο η κυβέρνηση έχει defacto αναστείλει τη λειτουργία του θεμελίου κάθε ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, δηλαδή την ελευθερία της έκφρασης και της κριτικής κατά της κυβέρνησης. Το έχει κάνει χρηματοδοτώντας αδιαφανώς τους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, μέσω της «λίστας Πέτσα», ή ζητώντας τη λογοκρισία ή την καρατόμηση δημοσιογράφων που γράφουν κριτικά κατά της κυβέρνησης.

Το πλέον προβληματικό και επικίνδυνο ταυτόχρονα, είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει μέσα στην πανδημία, τόσο σε σχέση με τη διαχείριση της ίδιας, με τις συνεχιζόμενες αποτυχίες της, όσο και σε σχέση με την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων, όπως για παράδειγμα συνέβη με τα ιδιωτικά κολλέγια στο χώρο της παιδείας.

Ένα κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως, η καταγραφή και αξιοποίηση των δεδομένων που αφορούν στην ύπαρξη και διασπορά του ιού, έγινε προσπάθεια, με τα διπλά συστήματα καταγραφής, να αποτελέσει αντικείμενο λαθροχειριών που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τις περιπτωσιολογικές και αποσπασματικές, καταστροφικές επιλογές της.

Κι όταν το ζήτημα βγήκε στη δημοσιότητα, έδρασε με τον τρόπο που ξέρει: φιμώνοντας όσους προσπάθησαν να την ελέγξουν. Προηγούμενα, όσες φορές και αν ζητήθηκαν τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση κρύφτηκε, αρνούμενη να τα δώσει στη δημοσιότητα, απορρίπτοντας και τη σχετική τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτική της αυταρχικής και αντικοινοβουλευτικής στάσης της κυβέρνησης, αποτελεί η άρνησή της να συναινέσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για κλήση των αρμόδιων υπουργών, του προέδρου του ΕΟΔΥ και του εκπροσώπου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για την συγκλονιστική αποκάλυψη της ύπαρξης παράλληλων συστημάτων καταγραφής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η αποκορύφωση της αντιθεσμικής δράσης της κυβέρνησης είναι η σύμβαση που φέρεται να έχει συνάψει με μια εταιρεία που έχει γνωστή δράση στην αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο (Pallantir). Ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να εξηγήσει γιατί μια σύμβαση που υποτίθεται ότι βοηθά το έργο της κυβέρνησης μέσα στην πανδημία δεν θα έπρεπε να είναι δημοσιοποιημένη και αυτό ενισχύει τους φόβους ότι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν ήδη δεχθεί πλήγματα.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός, ότι στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, παρουσιάζεται εσχάτως, το φαινόμενο απουσίας πλήρους τεκμηρίωσης και αναλυτικής κοστολόγησης για προτεινόμενα συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων όπως για παράδειγμα η αγορά αεροσκαφών, καθώς και άλλες συμφωνίες, όπως η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα.

Για τους παραπάνω λόγους και εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για σοβαρά ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητούμε να διενεργηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή (άρθρο 143 Κανονισμού της Βουλής) με θέμα τη λειτουργία της Δημοκρατίας στον τόπο μας, το έλλειμμα διαφάνειας και λογοδοσίας της κυβερνητικής εξουσίας, απέναντι στο Κοινοβούλιο αλλά και την ελληνική κοινωνία».

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΤσίπρας
Προηγούμενο Άρθρο

Χριστούγεννα 2021 : Όσα πρέπει να ξέρετε για μέτρα , κωδικούς – Γέμισμα γαλοπούλας

Επόμενο Άρθρο

Στους δικαιούχους σήμερα η εξισωτική 2020, βασική ενίσχυση ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ αποζημιώσεις

ΣχετικάΆρθρα

Featured

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! το TILEGRAFIMANEWS.GR εύχεται σε όλους ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

20/04/2025 | 03:55
HOT NEWS

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου -Μεγάλη Παρασκευή: Τα εγκώμια της Παναγίας

17/04/2025 | 21:40
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σήμερα, 1η Απριλίου 2025, οι σημαντικότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο 

01/04/2025 | 13:00
Featured

Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας – Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

30/03/2025 | 14:34
HOT NEWS

Το αγαπημένο Παστίτσιο

30/03/2025 | 14:16
Featured

Κωνσταντοπούλου: Ο Τσίπρας πρόδωσε τον λαό, ήταν πουλημένος εξαρχής – Έκαψαν 104 ανθρώπους στο Μάτι και έστηναν σόου

29/03/2025 | 17:14
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Αλέξης Τσίπρας: Η πατρίδα οδηγείται στα βράχια

18/03/2025 | 11:00
Featured

Ανασχηματισμός 2025 – Η νέα κυβέρνηση

14/03/2025 | 22:55
Load More
Επόμενο Άρθρο

Στους δικαιούχους σήμερα η εξισωτική 2020, βασική ενίσχυση ΟΠΕΚΕΠΕ - ΕΛΓΑ αποζημιώσεις


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πού αναμένονται βροχές τις επόμενες ώρες

    917 shares
    Share 367 Tweet 229
  • ΣΕΙΣΜΟΣ: Κωνσταντινούπολη σε Σεισμικό Κλοιό- 6,2 Ρίχτερ Ξυπνούν Φόβους για Επανάληψη του 1999

    567 shares
    Share 227 Tweet 142
  • Θρήνος στου Ρέντη: Το δεύτερο παιδί της οικογένειας χάνει τη ζωή του σε τροχαίο – Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες

    518 shares
    Share 207 Tweet 130
  • ΟΣΔΕ 2025: Ποιες καλλιέργειες παίρνουν πριμ – Όλες οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ μέχρι Αύγουστο για τους αγρότες 

    331 shares
    Share 132 Tweet 83
  • Χαλάνδρι: Δολοφόνησαν τον Γιώργο Μοσχούρη έξω από ιατρικό κέντρο

    314 shares
    Share 126 Tweet 79
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 2025: Ποιοι θα πάρουν έως 16.835 ευρώ-Οδηγός πληρωμών και παγίδες σε εκκρεμείς συντάξεις

    225 shares
    Share 90 Tweet 56
  • ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές Απριλίου και αιτήσεις για Α21, επίδομα ενοικίου –Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα 250 ευρώ

    177 shares
    Share 71 Tweet 44
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch