Η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και θα κλείσει σε δύο ημέρες, με το «ντιμπέιτ» των δύο μονομάχων, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, το βράδυ της Παρασκευής, λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία.
Αυτή η συζήτηση όμως, η οποία προέκυψε μετά την κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.
Οχι γιατί αναμένονται εκπλήξεις από την κυβερνητική πλειοψηφία, ούτε γιατί η συζήτηση γίνεται μόλις 18 ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές.
Αλλά γιατί η ατζέντα και το πολιτικό πλαίσιο της συζήτησης είναι εξαιρετικά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό.
Οι διακοπές στο κότερο του εφοπλιστή Παναγόπουλου, αλλά και οι αποκαλύψεις για την τραγωδία στο Μάτι και οι βαριές ευθύνες της κυβέρνησης για το πλήρες μπάχαλο του κυβερνητικού μηχανισμού, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συζήτηση και να φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.
Η συζήτηση ξεκίνησε σαν πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, ύστερα από τις απρεπείς δηλώσεις του σε βάρος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, του ΑμεΑ υποψηφίου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αναλάβει το κόστος, να προστατεύσει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και προανήγγειλε ότι όταν κατατεθεί η πρόταση μομφής, θα μετατραπεί αμέσως σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Ηδη αυτή η κίνηση είχε κόστος, αφού πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ήδη πάρει σαφείς αποστάσεις από τον υβριστή υπουργό. Ακολούθησαν οι κοινές διακοπές του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη στην Κρήτη, που έκαναν τα πράγματα χειρότερα.
Η υπόθεση Πολάκη όμως γρήγορα σκεπάστηκε από το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ, που βγήκε στον αέρα τις ημέρες των κοινών διακοπών του Αλέξη Τσίπρα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας στην Κρήτη. Η επιβεβαίωση για το πλήρες μπάχαλο του κρατικού μηχανισμού, για τις εντολές που έδιναν οι υπουργοί στους επαγγελματίες πυροσβέστες, αλλά κυρίως η επιβεβαίωση της σκηνοθεσίας της σύσκεψης στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, όταν όλοι γνώριζαν για νεκρούς και ο πρωθυπουργός ρωτούσε απλά τι καιρό θα κάνει την επομένη, άλλαξε άρδην το πολιτικό τοπίο και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διεξαγόταν η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
Και μετά ήρθαν οι αποκαλύψεις για το σκάφος του εφοπλιστή Παναγόπουλου και τις κρυφές διακοπές του πρωθυπουργού στο Ιόνιο, με τις φωτογραφίες του αριστερού πρωθυπουργού και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, του πολιτικού ηγέτη που έχει κάνει σημαία του τη μάχη κατά των ελίτ, πάνω στο υπερπολυτελές σκάφος, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των κοινών θνητών. Και όχι απλώς διακοπές σε πολυτελές σκάφος, αλλά διακοπές… λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Οταν ακόμα τα συνεργεία συνέλεγαν πτώματα και ο καμένοι έδιναν μάχη ζωής στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως λένε έμπειροι κοινοβουλευτικοί, τρίτωσε το κακό.
Σανίδα σωτηρίας τα οικονομικά μέτρα
Η επιδείνωση του πολιτικού κλίματος και οι αποκαλύψεις, που πλέον αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, προκάλεσαν πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου, που άλλωστε ήδη τους τελευταίους μήνες έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να δίνουν μεγάλη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, τους δε υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές να δυσκολεύονται ακόμα και να περάσουν στον β’ γύρο. Η μόνη ελπίδα που απέμενε ήταν οι παροχές, σαν αυτές που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο. Για τη λεγόμενη «13η σύνταξη» και τις μειώσεις στον ΦΠΑ.
Αλλά και αυτές οι παροχές, που ανακοινώθηκαν λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, κάνοντας σε όλους σαφές ποια είναι η στόχευσή τους, θα βρεθούν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, αφού τα περισσότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το έτος 2019 είναι επιστροφή στο παρελθόν.
Τα περίφημα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στο ρεύμα είναι επιστροφή στο καθεστώς που υπήρχε επί εποχής Αντώνη Σαμαρά.
Δηλαδή, τώρα η κυβέρνηση μειώνει τους φόρους που η ίδια αύξησε μετά την τυχοδιωκτική διαπραγμάτευση του Γιάνη Βαρουφάκη το 2015, επιστρέφοντας στις τιμές που υπήρχαν επί εποχής του πρώην πρωθυπουργού.
Μάλιστα, οι βουλευτές και τα στελέχη της αντιπολίτευσης δεν θα μείνουν σε αυτό. Θα θυμίσουν στον Αλέξη Τσίπρα ότι όταν ο πρωθυπουργός Σαμαράς προχωρούσε, για παράδειγμα, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε το μέτρο ως αποσπασματικό. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στη Βουλή ειρωνευόταν τον τότε πρωθυπουργό, αν και οι εκλογές απείχαν ακόμα 1,5 χρόνο, ότι προχωράει σε παροχές με προεκλογική στόχευση…