Όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εργασία με σκοπό κάποια στιγμή να αναγνωριστούν οι
προσπάθειές τους.
Η αναγνώριση αυτή έρχεται αφενός ως ηθική επιβράβευση, αλλά και σε υλικό επίπεδο όλοι οι εργαζόμενοι αδημονούν να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους με μια αύξηση ή ακόμα καλύτερα μια προαγωγή.
Κι ενώ κάποιος μπορεί να διαθέτει τα φόντα για μια ανοδική επαγγελματική πορεία, υπάρχει κάτι που τον σταματά. Ακολούθως παρατίθενται ορισμένες προσεγγίσεις του εργασιακού αντικειμένου, που αναχαιτίζουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια επαγγελματικής ανάπτυξης.
1) Το κλειδί για ανώτερες θέσεις εργασίας
Κι εν προκειμένω το γιατί είναι που ταλαιπωρεί τον εργαζόμενο. Τι εννοούμε όμως με αυτό το γιατί; Θα πρέπει προτού διεκδικήσει κανείς μια προαγωγή να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα. Αρχικά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο το γιατί πραγματικά επιθυμεί κάποιος μια προαγωγή. Η απάντηση εδώ οφείλει να είναι ειλικρινής και πέραν των προφανών. Είναι μια ανάγκη, που πηγάζει από εγωιστικά κίνητρα (μισθός, τίτλος) ή έχετε ειλικρινά να προσφέρετε αξία μέσα από μια διαφορετική θέση στην εταιρεία;
Η ευθυγράμμιση των προσωπικών συμφερόντων και επιθυμιών με τις ανάγκες και τους στόχους της εταιρείας είναι απαραίτητα, ώστε να υπάρχει ταύτιση. Επιπρόσθετα όταν ενστερνίζεστε τους στόχους της επιχείρησης, που εργάζεστε, μπορείτε να τους υπερασπιστείτε με το ίδιο πάθος. Σαν αποτέλεσμα θα είστε πραγματικά παραγωγικοί και δημιουργικοί στη δουλειά σας. Αυτό με τη σειρά του είναι το κλειδί για ανώτερες θέσεις εργασίας.
2) Έλλειψη συνέπειας
Ακόμη όμως κι όταν προαχθείτε, δε σημαίνει ότι φτάσατε στο σημείο τερματισμού. Τουναντίον είναι απλώς το πρώτο βήμα. Κάθε μέρα εξεταζόμαστε στην εργασία μας από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Η επαγγελματική ανέλιξη δε σημαίνει, ότι μπορούμε να κατεβάσουμε τους ρυθμούς. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα καθώς συνήθως μια προαγωγή συνεπάγεται και αυξημένες υποχρεώσεις. Τα καλά νέα είναι, ότι αν κάποιος αφιερώσει χρόνο στο να δημιουργεί και να καλλιεργεί σωστές εργασιακές συνήθειες, θα έχει στη φαρέτρα του τις βέλτιστες πρακτικές σε όποια θέση και σε όποιον κλάδο κι αν δουλεύει.
3) Οι εργασιακές σχέσεις σε δεύτερη μοίρα
Οι εργασιακές σχέσεις είναι ένας ενεργός τρόπος να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας για προαγωγή.
Παραμελώντας τες, ενδεχομένως μειώνετε τις ευκαιρίες σας. Μικρές χειρονομίες, όπως το να ευχαριστήσετε ανθρώπους που σας έχουν βοηθήσει, μέχρι να διατηρείτε επαφές με πρώην συναδέλφους και αφεντικά, κρατούν αλώβητες τις γέφυρες επικοινωνίας. Μπορεί κάποτε να ξαναχρειαστούν.
Η επικοινωνία με μέντορες σε τριμηνιαία βάση τουλάχιστον, η αποστολή ευχετήριων ή ευχαριστήριων καρτών (αναλόγως περίστασης), αλλά και οι συναντήσεις με ανθρώπους του δικτύου σας είναι τέτοιες χειρονομίες. Οι ειδικοί μάλιστα βρίσκουν ύψιστης σημασίας την εκ του σύνεγγυς επικοινωνία με ανθρώπους του κλάδου σας, καθώς έτσι κρατάτε το δίκτυό σας σε εγρήγορση.
4) Θέστε τα όριά σας ή ξεκινήστε την εύρεση εργασίας
Ακόμη κι αν αγαπάτε τη δουλειά σας, η υπερκόπωση επιφέρει μοιραία λάθη και να οδηγήσει στο ταξίδι για εύρεση εργασίας. Βάλτε επομένως κάποια όρια. Το να εργάζεστε για 20 ώρες την ημέρα έχει σαν αποτέλεσμα και τη σωματική σας εξόντωση και μείωση της παραγωγικότητάς σας. Προσέξτε τον εαυτό σας. Πως αλλιώς θα λάμψετε στο εργασιακό σας πεδίο με τα ταλέντα και τη διαφορετικότητά σας; Μεριμνήστε για την ενέργειά σας και διαχειριστείτε τη με τρόπο, που να μπορείτε να αποδίδετε και όταν κατακτήσετε τη θέση των ονείρων σας.
Τέλος έχετε πάντα υπόψη, ότι είναι φρόνιμο κανείς να ακούει, να συλλέγει πληροφορίες και ενίοτε να σιωπά. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκλαμβάνουν τη σιωπή ως έλλειψη γνώσης. Βιάζονται μάλιστα να πουν κάτι, οτιδήποτε προκειμένου να εντυπωσιάσουν κάποιον προϊστάμενο. Κι όμως η χρήση του λόγου όταν υπάρχει πραγματικά κάτι να ειπωθεί εκτιμάται πολύ περισσότερο, από κοινότοπα επιχειρήματα.
Ενισχύοντας το δίκτυό σας και επενδύοντας στη σωστή νοοτροπία εξασφαλίζετε, ότι τα ταλέντα σας θα αναγνωριστούν ενδοεταιρικά. Έτσι δε θα χρειαστεί να αναζητήσετε find a job για να βρείτε αλλού στέγη για τις επαγγελματικές σας φιλοδοξίες.