Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική Featured

Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα

TechTeam από TechTeam
03/05/2020 04:43
Ενημερώθηκε: 03/05/2020 04:43:40
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 

Σύμφωνα με εκπροσώπους εμπορικών επιχειρήσεων η σταδιακή άδεια επαναλειτουργίας έχει δημιουργήσει κάποιες ασάφειες ως προς το ποιος και πότε επιτρέπεται να λειτουργήσει.

Η κατηγοριοποίηση με βάση τους ΚΑΔ για το πρώτο γκρουπ των εμπορικών επιχειρήσεων που επιτρέπεται να ανοίξουν την 4η Μαίου (βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και καταστήματα αθλητικών ειδών) υπήρξε ο πρώτος «οδηγός». Ωστόσο μεγάλες εμπορικές αλυσίδες προβληματίστηκαν από την αναφορά περί καταστημάτων «χαμηλής όχλησης».

Για αρκετούς λιανεμπόρους υπήρξε αδυναμία ερμηνείας του όρου – καθώς στο δίκτυο τους υπάρχουν φυσικά σημεία και μεγάλου εμβαδού- αλλά και κάποια που εντάσσονται σε ανοιχτούς εμπορικούς πόλους, παρά το ότι θεωρούνται ανεξάρτητα καταστήματα. Το σημείο αυτό προσπάθησαν να αποσαφηνίσουν εμπορικές επιχειρήσεις που προετοιμάζονται να ανοίξουν είτε στις 4, είτε στις 11 Μαίου, περιμένοντας σχετικές οδηγίες εντός των επόμενων ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έκανε παρέμβαση στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκοπό στη λεπτομερή ΚΥΑ που θα εκδοθεί, να διευκρινιστεί ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα που στεγάζονται σε μικρά οργανωμένα κτιριακά συγκροτήματα, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με τα υπόλοιπα καταστήματα λιανικής στις 11-5-2020.

Επιπρόσθετα, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται κατά ένα μέρος μόνον εντός της περιμέτρου που ορίστηκε στην Τρίτη και επιλέγουν να ανοίξουν τελικώς τη δεύτερη εβδομάδα (από 11 Μαίου), όπως για παράδειγμα η αλυσίδα Jumbo.

Αντιθέτως από την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν οι αλυσίδες Πλαίσιο, Public, Intersport (αφού εντάσσονται βάσει ΚΑΔ στο πρώτο γκρουπ), καθώς και μεμονωμένα καταστήματα αυτής της κατηγορίας.

Στη δεύτερη φάση πάντως θα λειτουργήσουν και επιχειρήσεις με φυσικά καταστήματα μεγάλου εμβαδού όπως π.χ. η ΙΚΕΑ, αναστέλλοντας ωστόσο τη λειτουργία των καφέ, εστιατορίων και παιδοτόπων που υπάρχουν εντός.

Κλειστά παραμένουν αφενός τα εμπορικά κέντρα (και όσα καταστήματα αλυσίδων βρίσκονται εντός τους) αλλά και τα πολυκαταστήματα Attica, Notos Com και FactoryOutlet έως την 1 Ιουνίου.

Στο επιχειρησιακό σκέλος, τόσο το πρώτο γκρουπ όσο και το δεύτερο γκρουπ σχεδιάζουν την κατανομή του προσωπικού που θα απασχοληθεί με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε φυσικού καταστήματος, αλλά και με βάση την ανάγκη να υπάρχουν αρκετές βάρδιες εργαζομένων. Μέχρι στιγμής επισήμως μόνον ο όμιλος ένδυσης Inditex (Zara και οι υπόλοιπες ομόσταβλες αλυσίδες ένδυσης) αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει «περιορισμένη εξυπηρέτηση», καθώς θα μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων που θα δουλεύουν ταυτόχρονα.

Όσον αφορά το ωράριο, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά θα εξαντλούν το ωράριο για εξυπηρέτηση πελατών και την αποφυγή συνωστισμού. Ωστόσο, εφόσον το ωράριο δεν είναι δεσμευτικό οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν «κατά το δοκούν» εφόσον πρώτα εκτιμήσουν την συμπεριφορά των καταναλωτών τους.

Σημειώνεται πάντως ότι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και ενώσεις, προειδοποιούν ότι μέσα στο Μάιο ενδεχομένως να φανούν τα πρώτα «λουκέτα» επιχειρήσεων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έκλεισαν με το lockdown και «δεν πρόκειται να ξανανοίξουν». Ήδη σε διάφορες αθηναϊκές γειτονιές μικρά καταστήματα έχουν αδειάσει από εμπόρευμα και εξοπλισμό, δίνοντας το μήνυμα της μη επανόδου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΓΕΜΗ τον Απρίλιο του 2020 καταγράφηκαν 231 παύσης επιχειρήσεων αλλά και 791 ενάρξεις. Οι αριθμοί ωστόσο τόσο των λουκέτων όσο και των ενάρξεων είναι εξόχως χαμηλοίσε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που αποδεικνύει ότι το lockdown εμπόδισε την κινητικότητα προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση. Ειδικότερα, τα «λουκέτα» το Μάρτιο του 2020 ήταν 660 το Μάρτιο, 1.153 το Φεβρουάριο και 1.401 τον Ιανουάριο. Αντιστοίχως, οι ενάρξεις ήταν 2.484 τον Μάρτιο, 4.245 τον Φεβρουάριο και 3.869 τον Ιανουάριο.

Ανταγωνισμός
Ζήτημα ωστόσο έχει προκύψει όσον αφορά πρακτικές που χαρακτηρίζονται αθέμιτες από μερίδα του λιανεμπορίου που παρέμεινε υποχρεωτικά κλειστό. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί προσφυγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για το ότι τα σούπερ μάρκετ πωλούσαν προϊόντα (είδη οικιακού εξοπλισμού, ένδυση, υπόδηση, ηλεκτρικές μικροσυσκευές κ.τλ.). Σημειώνεται ότι στην Κύπρο τα εν λειτουργία σούπερ μάρκετ επιτρεπόταν να πωλούν μόνον τρόφιμα, καθαριστικά και είδη προσωπικής υγιεινής, εξαιρώντας άλλα προϊόντα.

Σημειώνεται ότι το θέμα έθιξε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ζητώντας τα καταστήματα λιανικής που θα ανοίξουν τη Δευτέρα 4-5-2020 να μπορούν να πωλούν αποκλειστικά είδη που υπάγονται στους ΚΑΔ που περιγράφονται στην απόφαση για την επαναλειτουργία τους και όχι άλλα προϊόντα, προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τα καταστήματα που θα επαναλειτουργήσουν στις 11-5-2020.

Ετικέτες: ΔΕΥΤΕΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ – Τυχερό μου αστέρι

29/06/2025 | 00:13
HOT NEWS

Alex Rasov

28/06/2025 | 23:45
HOT NEWS

ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

28/06/2025 | 09:02
HOT NEWS

Πώς η σκευωρία της εσχάτης προδοσίας που έστησε η αντιπολίτευση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Μητσοτάκη

26/06/2025 | 22:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τι θα καθορίσει ένα νέο lockdown


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Θρήνος στη Χαλκηδόνα: Πατέρας και 13χρονος νεκροί σε σφοδρή σύγκρουση με φορτηγό – Τραυματίες η μητέρα και το μικρότερο παιδί

    846 shares
    Share 338 Tweet 212
  • ΕΚΤΑΚΤΟ – Ο Θάνος Πλεύρης στη θέση του Μάκη Βορίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

    600 shares
    Share 240 Tweet 150
  • Η Γερουσία δίνει στον Τραμπ το δικαίωμα να διατάξει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν χωρίς άδεια του Κογκρέσου

    540 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Ανοίγει νέο μέτωπο το Κρεμλίνο: Ευθεία απειλή για τη Ρωσία τα F-35 του ΝΑΤΟ στην Εσθονία

    528 shares
    Share 211 Tweet 132
  • Ο Τραμπ ανακοίνωσε «πιθανή εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας

    497 shares
    Share 199 Tweet 124
  • Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές με ανέμους 7 μποφόρ – Πτώση της θερμοκρασίας

    459 shares
    Share 184 Tweet 115
  • ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ! Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Ποιοι χάνουν τα αναδρομικά, τι πρέπει να κάνουν τώρα και ποιοι βγαίνουν στα 60

    1012 shares
    Share 405 Tweet 253
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch