Τη θέση ότι οι βλάβες που προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση από την πρόσφατη κακοκαιρία Μήδεια έχουν αντιμετωπιστεί στο μεγαλύτερο μέρος τους διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης.
«Από τη Δευτέρα πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα η Αττική βρέθηκαν αντιμέτωπες με σφοδρά καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν.
Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Πρώτη προτεραιότητα όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ήταν να μη χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, να μην υπάρξουν θύματα, να μην υπάρξουν οδηγοί εγκλωβισμένοι στους δρόμους, να διατηρηθεί η επικοινωνία και η τροφοδοσία με χωριά τα οποία συνήθως αποκλείονται και φυσικά να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι διακοπές ρεύματος και νερού ιδίως στην Αττική όπου κάθε δύο λεπτά είχαμε ένα δέντρο το οποίο έπεφτε πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ.
Κι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με τη διαδικασία του εμβολιασμού που για λόγους προφανείς πρέπει να συνεχίζεται και να ξετυλίγεται βάσει ενός πολύ αυστηρά προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η χιονόπτωση ήταν από τις εντονότερες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.
Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή και η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά όπου ήταν δυνατόν πάντα με γνώμονα την προστασία των πολιτών.
Τα προβλήματα της ηλεκτροδότησης προέκυψαν κυρίως απ’ την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές μέσης και χαμηλής τάσης σε πολλές περιοχές: κυρίως στην Εύβοια, την κεντρική Ελλάδα, το Ζαγόρι, την Κρήτη κι ακόμα περισσότερο στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 άτομα εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά σε όλη τη χώρα για την αποκατάσταση των βλαβών.
Στα βόρεια προάστια δούλεψαν σκληρά και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ημέρα και νύχτα περίπου 450 τεχνικοί του ΔΕΔΗΕΕ καθώς και δυνάμεις των δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού.
Οι βλάβες αντιμετωπίζονται από την πρώτη στιγμή κι έχουν αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους», τόνισε ο κ.Ταραντίλης, ο οποίος υποστήριξε πως όταν γίνεται ο τιτάνιος αυτός αγώνας, δεν μπορούμε αυτή την ώρα να αναζητούμε ευθύνες.
«Όταν ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι, τότε θα συζητήσουμε και το θέμα αυτό» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Θετικές οι ενδείξεις από το lockdown
Αναφερόμενος στο lockdown που έχει επιβληθεί στην Αττική, ο κ.Ταραντίλης είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, καθώς δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.
«Υπάρχει μια σταθεροποίηση και ελπίζουμε τα αποτελέσματα του lockdown να οδηγήσουν σε καλυτέρευση και να μην έχουμε παράταση» είπε ο κ.Ταραντίλης, ο οποίος εκτίμησε ότι «με τους εμβολιασμούς από τον Μάρτιο θα αρχίσει να μειώνεται η πίεση στο σύστημα υγείας» και ότι «από τον Απρίλιο θα βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού».
Αχρείαστη ενέργεια η έξοδος του Τσεσμέ
Κληθείς να σχολιάσει την έξοδο του τουρκικού ωκεανογραφικού Τσεσμέ στο Αιγαίο και την τουρκική Navtex, ο κ.Ταραντίλης έκανε λόγο για αχρείαστη ενέργεια, που δεν διευκολύνει την καλυτέρευση των σχέσεών μας.
«Η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.