ΤΕΜΠΗ: Συνελήφθη από την Κρατική Ασφάλεια ένας άνδρας γεννημένος το 1975, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες καλούσε, μέσω διαδικτύου, σε πράξεις βίας στις συγκεντρώσεις για τα Τέμπη την προσεχή Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου.
Θυμίζουμε ότι την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν οι καταγγελίες για πλήθος αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που καλούν σε βιαιοπραγίες εν όψει των πολυπληθών, όπως αναμένεται, συγκεντρώσεων της 28ης Φεβρουαρίου 2025, δύο χρόνια μετά το φρικιαστικό δυστύχημα των Τεμπών, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας.
Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αριστείδη Κορέα, ο εισαγγελέας, με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα διερευνήσει περιπτώσεις όπου χρήστες των κοινωνικών δικτύων προτρέπουν τους πολίτες στη διάπραξη βίαιων ενεργειών, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών θα μπουν αναρτήσεις που έχουν δει το φως τις δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να ταυτοποιηθούν οι χρήστες του Διαδικτύου που προχώρησαν σε αυτές τις αναρτήσεις, σε κάποιες από τις οποίες προτρέπουν με συγκεκριμένες φράσεις σε εκνομες ενέργειες.
Το αδίκημα που κατ’ αρχάς θα διερευνηθεί είναι αυτό της διέγερσης σε διάπραξη αδικημάτων, το οποίο μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης ακόμα και έως πέντε χρόνια, σε περίπτωση που οι προτροπές του δράστη έχουν ως αποτέλεσμα να προκληθεί διατάραξη της κοινής ειρήνης, ή στην περίπτωση που κριθεί πως οι προτροπές είχαν ως άμεσο επακόλουθο την πρόκληση εγκλημάτων.
ΠΗΓΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ