Κώστας Σημίτης: Με βαθιά συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς της Μεταπολίτευσης, τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.
Του Παντελή Χαριτάκη
Η απώλεια του σφραγίζει το τέλος μιας εποχής που χαρακτηρίστηκε από βαθιές αλλαγές και ιστορικές αποφάσεις για τη χώρα.
Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του εκλιπόντος, αποφάσισε να τελεστεί η κηδεία του με δημόσια δαπάνη, αποδίδοντας τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού, ενώ κηρύχθηκε τετραήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του.
Μια ζωή αφιερωμένη στην πολιτική και την επιστήμη
Ο Κώστας Σημίτης, γεννημένος το 1936 στον Πειραιά, υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Με σπουδές στη νομική και την οικονομία, αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της επιστήμης και της πολιτικής, επιδιώκοντας πάντα την πρόοδο και την ευημερία της Ελλάδας.
Ως καθηγητής πανεπιστημίου, ο Σημίτης ανέπτυξε ένα σημαντικό ακαδημαϊκό έργο, ενώ παράλληλα υπήρξε ενεργό μέλος του αντιδικτατορικού αγώνα, εναντιωνόμενος στη Χούντα των Συνταγματαρχών. Η έντονη δράση του εκείνη την περίοδο τον ανέδειξε ως μια από τις ηγετικές μορφές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Η πολιτική παρακαταθήκη
Ο Κώστας Σημίτης διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1996 έως το 2004, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του σε μια σειρά από τομείς. Ο ίδιος θεωρήθηκε αρχιτέκτονας της οικονομικής και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ελλάδας, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που άλλαξαν την πορεία της χώρας.
Δύο ιστορικά επιτεύγματα, στα οποία αναφέρθηκε και ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, χαρακτηρίζουν την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Το πρώτο είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001, ένα σημαντικό βήμα που ενίσχυσε τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Το δεύτερο είναι η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, μια επιτυχία που σφράγισε την πολιτική στρατηγική της Ελλάδας στην περιοχή.
Ο Σημίτης εργάστηκε με προσήλωση για την ενίσχυση των υποδομών της χώρας, αφήνοντας σημαντικά έργα όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Παράλληλα, ηγήθηκε της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αν και αποχώρησε πριν την ολοκλήρωσή τους.
Αποχαιρετισμός από την πολιτική ηγεσία
Σε ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος εξήρε την προσωπικότητα και το έργο του Κώστα Σημίτη, σημειώνοντας:
«Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας πολιτικός που αφιέρωσε τη ζωή του στη χώρα. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει την Ελλάδα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών. Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος».
Η Κυβέρνηση, τιμώντας τη μνήμη του, αποφάσισε την τέλεση της κηδείας του με δημόσια δαπάνη και την απόδοση τιμών εν ενεργεία Πρωθυπουργού, ενώ το τετραήμερο εθνικό πένθος αποτελεί ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης για τη συμβολή του εκλιπόντος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Το τέλος ενός κεφαλαίου
Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη αλλά και έναν προβληματισμό για την αξιολόγηση του έργου του. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο Σημίτης μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους χωρίς σφυγμό, με τους γιατρούς να επιβεβαιώνουν το θάνατό του παρά τις προσπάθειες ανάνηψης.
Το ιατρικό προσωπικό εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του. Η είδηση της απώλειας συγκίνησε το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της χώρας, με πολλούς να αποχαιρετούν τον Κώστα Σημίτη ως έναν πολιτικό που σημάδεψε την Ελλάδα με την παρουσία και τις επιλογές του.
Μια ανάμνηση που παραμένει ζωντανή
Η κληρονομιά του Κώστα Σημίτη προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα στον ελληνικό λαό. Από τη μία, οι σημαντικές επιτυχίες του, όπως η ένταξη στην ευρωζώνη και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αναγνωρίζονται ως επιτεύγματα που άλλαξαν τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο. Από την άλλη, οι πολιτικές που υιοθέτησε έχουν δεχθεί έντονη κριτική, κυρίως σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης δημόσιων πόρων.
Όπως και να έχει, ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια μορφή που δεν πέρασε απαρατήρητη. Η ζωή και το έργο του αποτελούν πηγή έμπνευσης αλλά και προβληματισμού, ενώ η ιστορία θα είναι αυτή που θα κρίνει οριστικά την προσφορά του στη χώρα.
Στο τετραήμερο εθνικό πένθος που κηρύχθηκε, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αποχαιρετήσει έναν από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την πορεία της. Ο Κώστας Σημίτης αφήνει πίσω του μια παρακαταθήκη που θα συνεχίσει να συζητείται και να επηρεάζει τη χώρα για πολλά χρόνια.