Σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχουν προκαλέσει οι προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζάεφ με τις οποίες συνόδευσε την ολοκλήρωση της τρίτης και τελευταίας φάσης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος.
O Ζάεφ έκανε σαφή αναφορά στην ύπαρξη «Μακεδόνων του Αιγαίου», οι οποίοι με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να διδάσκονται την «μακεδονική γλώσσα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Oι δηλώσεις του Σκοπιανού προωθυπουργού έγινα στη Βουλή της γείτονος, στην προσπάθεια του να αντικρούσει τα όσα του καταλογίζει το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, ότι δηλαδή με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας «δημιουργείται ένα νέο κράτος και μια νέα ταυτότητα για τους πολίτες και χάνεται η επαφή με τους «Μακεδόνες στις γειτονικές χώρες».
Ο Ζάεφ ουσιαστικά προεξοφλεί την εφαρμογή της Συμφωνίας περί τα μέσα Ιανουαρίου.
Η ολοφάνερα αμήχανη ελληνική κυβέρνηση απάντησε μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος δήλωσε πως «απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως».
Η δήλωση αυτή αποτυπώνει το πόσο εγκλωβισμένη μοιάζει να είναι η ελληνική κυβέρνηση στο αφήγημά της ότι πρόκειται για μία απόλυτα επωφελή και επιτυχημένη συμφωνία.
Εξάλλου, από τη στιγμή που η διαδικασία έχει προχωρήσει τόσο πολύ και ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται να ολοκληρώνει τη διαδικασία, οποιαδήποτε αντίδραση της Ελλάδας -ακόμα και απολύτως δικαιολογημένη- θα ερμηνευόταν ως υπαιτιότητά της.
Ο διεθνής παράγοντας θα έστρεφε τα βέλη του στην Αθήνα. Με λίγα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται αποδυναμωμένος τη στιγμή που δέχεται τα πυρά του ομολόγου του από τα Σκόπια.
Ο τελευταίος εμφανίζεται λεκτικά να παραβιάζει τη Συμφωνία, παρότι γνωρίζει πως η καυτή πατάτα σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.
Αντιδράσεις και εμφύλιος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα, προκάλεσε τριγμούς και εντός ΣΥΡΙΖΑ με εμφύλιο μεταξύ των βουλευτών του, ο οποίος κυρίως εκφράστηκε μέσω δύο βουλευτών του, του Χρήστου Καραγιαννίδη και του Γιάννη Μεχελογιαννάκη, με τον δεύτερο να κάνει οργισμένες ανακοινώσεις και να «δείχνει» τον πρώτο ως τον συνάδελφό του που ζήτησε την διαγραφή του από το κόμμα.
Ειδικότερα, ο κ. Μιχελογιαννάκης με γραπτή ανακοίνωση του ανέφερε μεταξύ άλλων «Είναι ντροπή, ο Ζάεφ, να παραποιεί ενσυνείδητα την συμφωνία των Πρεσπών, και εντός του κοινοβουλίου της FYROM να δηλώνει ψευδώς ότι υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα, που ο ίδιος ονομάζει «μακεδονική», στην Ελλάδα, και να μιλάει για μειονότητα των μακεδόνων του Αιγαίου.
Όπως πιστεύουν οι Σκοπιανοί, η Μακεδονία κατακτήθηκε το 1913 και μετά έγινε εθνοκάθαρση. Πρόκειται για τη γνωστή Σκοπιανή προπαγάνδα και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πρέπει να ανακαλέσει άμεσα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του κ. Μιχελογιαννάκη. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει σε δεύτερη ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου, έκανε λόγο για «ρυπαρογραφήματα» και για δηλώσεις που εμφορούνται από τη λογική της Χρυσής Αυγής.
Μάλιστα ο κ. Καραγιαννίδης -σύμφωνα πάλι με τον κ. Μιχελογιαννάκη- έκανε γνωστές τις απόψεις του κατά του κ. Μιχελογιαννακη και στα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος προκειμένου να διαγραφεί ο κ. Μιχελογιαννάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όταν δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Καραγιαννίδη να τους δημοσιοποιήσει το κείμενο της δήλωσής του που έστειλε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «εσωτερικό θέμα της κοινοβουλευτικής ομάδας». Οταν του είπαν ότι ο κ. Μιχελογιαννάκης με δήλωσή του, δημοσιοποιεί τις απόψεις του, ο κ. Καραγιαννίδης απάντησε: «Θα έπρεπε να ντρέπεται». Lykavitos.gr