«Σταδιακή αποκλιμάκωση παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση», τόνισε ο πρόεδρος τους Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία», επεσήμανε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Για τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε πως χθες, συμπεριλήφθηκαν στα κρούσματα πάνω από 700 θετικά επιβεβαιωμένα δείγματα από σχολεία. Ακόμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ διευκρίνισε ότι όσα επιβεβαιώνονται και συγκαταλέγονται στα κρούσματα είναι από δεύτερο τεστ σε δημόσια δομή ή σε εργαστήρια, όχι από το self test.
Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε πως σίγουρα ο εμβολιασμός θα συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. «Κάνουμε 110 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμένων, είπε πως η κουβέντα έχει γίνει, ωστόσο αναμένεται να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες πρώτα για να αποφασιστεί οτιδήποτε.
Τον Ιούνιο ο εμβολιασμός των 18 και άνω Για τους 18 ετών και άνω, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους μέσα στον Ιούνιο, ενώ από τέλος του μήνα θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα εμβόλια για τους 30-44 ετών, ανά πενταετία. Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις για τις υπερτοπικές μετακινήσεις, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός.
Όσον αφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για αποζημίωση των πολιτών για βλάβες μετά από τον εμβολιασμό, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας σχολίασε πως είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που εμφάνισαν προβλήματα υγείας μετά από εμβολιασμό στην Ελλάδα. Αναφορικά το «πράσινο» πιστοποιητικό, εξήγησε ότι θα μπορούμε να το κατεβάσουμε από το gov.gr, αφότου έχουμε εμβολιαστεί ή κάνει 72 ώρες πριν PCR τεστ ή τεστ αντισωμάτων. Το «τείχος» ανοσίας
Για το «τείχος» ανοσίας, που υπολογίζεται περίπου στο 70% από το σύνολο του πληθυσμού, εκτίμησε ότι θα το έχουμε πετύχει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τόνισε ότι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι πολίτες 60 ετών και άνω. Ακόμα, μιλώντας για την πιθανότητα τοπικών lockdown ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, είπε ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο για να αποφευχθεί η διασπορά.
Για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και την πορεία της πανδημίας μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορωνοϊό», είπε στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Παράλληλα, παρέπεμψε στα όσα είπε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι.
Ο Γενικός Γραμματέας είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.
Η σχετική πλατφόρμα για την ενισχυτική δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου και όσοι ανήκουν στις ομάδες για τις οποίες υπάρχει σύσταση θα ειδοποιηθούν με sms.
Όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο mRNA.
Αναφορικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ερωτηθείς για όσους έχουν νοσήσει αλλά δεν τον έχουν δηλώσει, είπε ότι αυτοί δεν μπορούν να αναγνωριστούν από το σύστημα και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.
Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού.
Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά, ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή.