ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η νέα φάση της ρωσικής επίθεσης και το «κύμα» θερμοβαρικών όπλων
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τον ρυθμό χρησιμοποίησης θερμοβαρικών ρουκετών απέναντι σε ουκρανικές οχυρές θέσεις, σε περιοχές όπως το Κουπιάνσκ, το Κρασνολιμάνσκι και το Ρουμπτσόβσκι. Σύμφωνα με βίντεο που έχουν διαρρεύσει σε στρατιωτικά κανάλια, οι εκρήξεις είναι τόσο ισχυρές που ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους, αφήνοντας πίσω σωρούς από συντρίμμια και νεκρούς.
Το σημαντικότερο: η ρωσική πολεμική μηχανή πλέον φαίνεται να διαθέτει τεράστιο διαθέσιμο απόθεμα σε πυρομαχικά, χάρη στην ταχέως αυξημένη εγχώρια παραγωγή. Σύμφωνα με αναλυτές, το ιμπεριαλιστικό καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιεί το «πληθωριστικό στρατιωτικό μοντέλο»: ό,τι παράγεται – εκπορθεί άμεσα, χωρίς περίοδο συλλογής ή αποθήκευσης.
❗️Annihilation…
Russian troops destroyed the strongholds of the Armed Forces of Ukraine in the Kupyansky, Krasnolimansky and Rubtsovsky directions with “Solntsepek” strikes, the Telegram channel “Iznanka” reports. pic.twitter.com/Y05g31Vc11
— Bernadette 🏴🇮🇪🇷🇺🇵🇸 (@BDooher) July 9, 2025
🔥 Τι δείχνουν τα βίντεο από το πεδίο
Σε πρόσφατο βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, φαίνεται θερμοβαρική ρουκέτα να εκτοξεύεται και να πλήττει μια οχυρωμένη θέση στο Κουπιάνσκ. Η έκρηξη ακολουθείται από ένα κύμα φωτιάς μεγάλου εύρους, με θερμοκρασίες που καταστρέφουν ακόμη και ενισχυμένες φωλιές. Παράλληλα, ρωσικά βλήματα πυροβολικού και “καυστικά” σφαιρίδια συμπληρώνουν το φονικό μείγμα.
Ο ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τους αναλυτές μας, έχει βιώσει κρατική διακοπή εφοδιασμού – για κάθε δέκα ρωσικά πυρά, απαντάται μόνο ένα. Αυτό το παράδοξο – θερμοβαρικά εναντίον ελάχιστων αντανακλαστικών – είναι πλέον το νέο πεδίο άνισης πίεσης.
«Πυρομαχικό για… πέταμα»
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε, όπως αναφέρει το Reuters, η Ολλανδία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν να συναγωνιστούν τη ρωσική παραγωγική ικανότητα σε πυρομαχικά. Σε τρεις μήνες, λένε, η Ρωσία παράγει όσο το ΝΑΤΟ σε έναν ολόκληρο χρόνο – και αυτό την ανέβασε στην κορυφή της κούρσας παραγωγής θερμοβαρικών ειδικά μοντέλων, σύμφωνα με το Reuters.
Η BBC σημειώνει ότι οι θερμοβαρικές είναι «όπλα παγιδευμένης έντασης»: μικρές, σαρωτικές και με υψηλή ακρίβεια – ένα συνδυασμό που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα θανατηφόρος στις αρχές της πολεμικής επιχειρησιακής στρατηγικής. Η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές όμως εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις σε αμάχους.
Τι λένε τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων
- Το AFP αναφέρει ότι οι θερμοβαρικές «αντιπροσωπεύουν ριζική μεταβολή στη χρήση πυρομαχικών: το απόθεμα σε τέτοια όπλα μετατρέπεται σε καθημερινό εργαλείο πολέμου αντί περιστασιακό μέσο».
- Το Associated Press εστιάζει «στη διακοπή της ουκρανικής αντίστασης στο Κουπιάνσκ», απεικονίζοντας εικόνες καταστροφής από τη σειρά εκρήξεων.
- Η Deutsche Welle εξηγεί ότι «οι θερμοβαρικές λειτουργούν με καύση οξυγόνου και γίνονται επικίνδυνες ακόμη και για υπόγειες θέσεις και πρώτης γραμμής τάφρους».
Πολιτική διάσταση – οι φορείς αντιδρούν
Η ευρύτερη Συντονιστική Επιτροπή Πολιτικής Άμυνας στην Ουκρανία, μέσω του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, καταδίκασε τη χρήση των όπλων ως «κραυγαλέα παραβίαση των κανόνων πολέμου». Παράλληλα το Ελληνικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις που υποστηρίζουν τέτοιες επιθέσεις.
Η υιοθέτηση τέτοιου είδους οπλικών μέσων προκαλεί ανησυχίες ακόμη και εντός Ρωσίας, όπου αναπάντητες φωνές υπενθυμίζουν ότι η παράκαμψη της Σύμβασης της Γενεύης για χημικά όπλα έχει ανοίξει επικίνδυνες προοπτικές χρήσης τέτοιων βομβών.
Προς ένα νέο νομικό-διεθνές φόρουμ συζήτησης
Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ο ΟΗΕ, έχουν ήδη δεχτεί αναφορές για χρήση θερμοβαρικών κατά αμάχων. Η εκτίμηση ειδικών είναι ότι θα εξελιχθούν σε σημαντικό κομμάτι της διεθνούς συζήτησης για παραβιάσεις δικαιωμάτων και φόνων πολέμου στην Ουκρανία.
Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον
- Αναβαθμίζεται η πίεση στην Ουκρανία: Οδηγείται σε μαζική προμήθεια θερμοβαρικών, χωρίς εγγύηση ισορροπίας από ΝΑΤΟ.
- Αυξάνεται ο άμεσος κίνδυνος για άμαχους, ειδικά σε ορεινές και αστικές ζώνες.
- Φέρνει στην επιφάνεια πιθανές παραβιάσεις διεθνούς δικαίου, που μπορεί να δώσουν υπόσταση σε προσφυγές στο Διεθνές Δικαστήριο.
- Επαναφέρει το ερώτημα στρατιωτικής ηθικής και χρήσης όπλων εξόντωσης.
Οι θερμοβαρικές ρουκέτες έχουν γίνει η “σφραγίδα” της νέας τακτικής της Ρωσίας στο πεδίο. Με τεράστιο απόθεμα σε πυρομαχικά και την αδιαπραγμάτευτη δύναμη στις πρώτες γραμμές, ο κόμβος του πολέμου μετατοπίζεται προς την παραγωγική υπεροχή, όχι την αναχαίτιση. Τα διεθνή πρακτορεία και οργανισμοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους: η χρήση τους ανοίγει μια νέα βρόγχο υψηλού κινδύνου, τόσο νομικά όσο και ανθρωπιστικά.
Η μάχη στο Κουπιάνσκ και αλλού, με όπλα θερμοβαρικού χαρακτήρα, δεν είναι απλά στρατιωτικό γεγονός. Είναι θεσμικό, νομικό και ηθικό σήμα σε όλον τον κόσμο ότι η παραγωγή όπλων δεν σημαίνει νίκη, αλλά ρίσκο χωρίς όρια.