Θεσσαλονίκη: Στη δημιουργία μιας κοινοπραξίας νοσοκομειακών βιβλιοθηκών στοχεύει η ημερίδα με τίτλο «Ο ρόλος των νοσοκομειακών βιβλιοθηκών και η υγειονομική κρίση του Covid-19. Η ανάγκη οργάνωσης μιας κοινοπραξίας νοσοκομειακών βιβλιοθηκών στη χώρα μας», που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιανουαρίου 2022, στο ΑΠΘ.
«Το βασικό όφελος της συμμετοχής μιας βιβλιοθήκης σε μια κοινοπραξία είναι η δυνατότητα συμμετοχής της σε συλλογικές αγορές, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε πόρους, πηγές πληροφόρησης: έντυπες, αλλά και ηλεκτρονικές», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελένη Σεμερτζίδου, πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων Β. Ελλάδος.
Στη Θεσσαλονίκη, νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, «πυλώνες ιατρικής μεταπτυχιακής και δια βίου εκπαίδευσης», όπως χαρακτηρίζονται, λειτουργούν στο ΑΧΕΠΑ, το Θεαγένειο, το Ιπποκράτειο, το Παπαγεωργίου και το Παπανικολάου και πανελλαδικά 47 βιβλιοθήκες σε αντίστοιχα νοσοκομεία της χώρας.
Η κ. Σεμερτζίδου τονίζει ότι ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, με την υγειονομική κρίση που επέφερε η πανδημία, «οι κοινοπραξίες έχουν υψίστη σημασία για την ανάπτυξη και την πρόοδο μιας επιστήμης, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γνώσης και της επαγγελματικής εμπειρίας ιατρών και νοσηλευτών, στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και του έργου τους, καθώς και στον τρόπο φροντίδας των ασθενών. Επομένως, μια κοινοπραξία νοσοκομειακών βιβλιοθηκών είναι, εκ των πραγμάτων, άμεσα συνδεδεμένη με το ισχυρό διακύβευμα όλων των εποχών, αυτό της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών».
Μια κοινοπραξία, σημειώνει η πρόεδρος του ΠΕΤ Β. Ελλάδος, μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχουν οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες, καθώς «λόγω δημοσιονομικών περιορισμών -πενιχρών, δηλαδή, προϋπολογισμών των νοσοκομείων της χώρας μας- υπάρχει μια δυστοκία στο να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα, η μία από την άλλη. Μέσα από μια κοινοπραξία νοσοκομειακών βιβλιοθηκών, τα υπέρογκα ποσά των συνδρομών σε ηλεκτρονικά βιβλία, περιοδικά και ιατρικές βάσεις δεδομένων, στα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, θα επιμεριστούν εξαιτίας μιας ισορροπημένης και δίκαιης χρήσης των πηγών-πόρων από όλες τις βιβλιοθήκες νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, ακόμη κι από αυτά που βρίσκονται στα πιο απομακρυσμένα μέρη της ελληνικής επικράτειας, συμβάλλοντας έτσι στην αξιόπιστη ενημέρωση και εκπαίδευση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών», επισημαίνει η κ. Σεμερτζίδου.
Η ημερίδα, στην οποία θα μιλήσουν καθηγητές, ιατροί, νοσηλευτές και βιβλιοθηκονόμοι, διοργανώνεται από το ΠΕΤ Β. Ελλάδας μαζί με την Ιατρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και της Αδελφότητος Φίλων ΑΧΕΠΑ και θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, με την παρουσία λίγων φυσικών προσώπων στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (10:00-20:15), και διαδικτυακά στο: https://zoom.us/j/95791749366?pwd=MCt6MkdMSEFlanlQbFNlZ05vOFFtUT09.
Δήμητρα Κεχαγιά