ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΕΑ-Εκατοντάδες είναι οι παράνομοι μετανάστες που συγκεντρώνονται καθημερινά έξω από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες και να πάρουν στα χέρια τους έγγραφα που θα τους επιτρέπει τη νόμιμη παραμονή τους στη νέα τους πατρίδα την Ελλάδα.
Η ταλαιπωρία τους είναι απερίγραπτη.
Ορισμένοι περιμένουν από χθες τη νύχτα καθώς διανυκτέρευσαν έξω από την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΛ.ΑΣ. στη συμπρωτεύουσα, όπου κοιμήθηκαν στο πεζοδρόμιο και στο γρασίδι.
Η κατάσταση με την αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας και από τον Έβρο χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο έχει προκαλέσει το αδιαχώρητο στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του ακριτικού νομού, με συνέπεια αρκετοί που έρχονται να χρειάζεται να καταγραφούν στη Θεσσαλονίκη, αφού στα σύνορα ούτε καν «συλλαμβάνονται.»
Με άλλα λόγια μπαίνουν εντελώς ελεύθερα και οδηγούνται από μόνοι τους στην Αστυνομία προκειμένου να «συλληφθούν» για να αποκτήσουν χαρτιά.
Η «σύλληψη» ουσιαστικά μόνο τέτοια δεν είναι απλά έχει το χαρακτήρα της διαδικασίας μονιμοποίησης.
Μέσα σε ένα μήνα τριπλασιάστηκαν όσοι μπήκαν στη χώρα μας διασχίζοντας τον Έβρο, καθώς οι Τούρκοι, , άνοιξαν τη δική τους πλευρά των συνόρων και η οποία από την αντίστοιχη ελληνική είναι απόλυτα ανοικτή.
Παράνομοι μετανάστες όπως λένε μπήκαν με βάρκες στην Ελλάδα και στη συνέχεια καταγράφηκαν τα στοιχεία τους από την αστυνομία, (η περίφημη σύλληψη). Έμειναν για περισσότερες από δέκα ημέρες στις υπηρεσίες του Έβρου και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους αλλοδαπούς που μπαίνουν ετσιθελικά στην Ελλάδα.
Οι περισσότεροι όμως που συγκεντρώνονται έξω από την κεντρική αστυνομική υπηρεσία είναι μετανάστες από διάφορες χώρες, όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Αφγανιστάν.
Κυρίως νεαροί άνδρες που δεν καταγράφηκαν από καμία υπηρεσία στον Έβρο, αφού έφτασαν στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχουν «συλληφθεί» τυπικά.
Λένε ότι περιμένουν μέχρι και δύο ημέρες για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία τους και να πάρουν έγγραφα που επιτρέπει τη νόμιμη παραμονή τους για ένα μήνα.
Οι περισσότεροι πάντως ήδη σχεδιάζουν να φύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάλι με τη βοήθεια διακινητών, αλλά εκεί υπάρχει το πρόβλημα ότι οι αρμόδιες αρχές (με πρωτοστάτη το ΛΣ) κάνουν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τους απαγορεύσουν την έξοδο από τη «χώρα».