Τα αυγά αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεΐνης και δεν λείπουν σχεδόν από καμία κουζίνα.
Στην αγορά θα βρεις πιο συχνά καφέ και λευκά αυγά, τι σημαίνει όμως αυτή η διαφοροποίηση; Έχει να κάνει μόνο με το χρώμα τους εξωτερικά ή μήπως υπάρχει και διατροφική διαφορά;
Πού οφείλεται το χρώμα των αυγών
Το χρώμα του κελύφους ενός αυγού εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη γενετική της κότας που το γέννησε. Το χρώμα του κελύφους είναι αποτέλεσμα ενός γενετικού χρωματισμού που φέρουν ορισμένες φυλές. Για παράδειγμα, οι ιδιαίτερες κότες Araucana από τη Χιλή φέρουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που τους επιτρέπει να γεννούν μπλε και πράσινα αυγά.
Γενικώς, είναι γνωστό ότι οι κότες που έχουν άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς γεννούν άσπρα αυγά, ενώ εκείνες που έχουν καφέ-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς κάνουν καφέ αυγά.
Υπάρχει διατροφική διαφορά;
Εκτός από την εμφάνιση του κελύφους, σε διατροφικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ του διαφορετικού χρώματος των αυγών. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αυγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όμως η διαφορά είναι τόσο απειροελάχιστη που στην ουσία δεν έχει καμία σημασία.
Εφόσον οι κότες διαφορετικών φυλών διατηρούν παρόμοια διατροφή, τα αυγά τους θα έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία. Επίσης, το χρώμα του αυγού δεν επηρεάζει ούτε τη γεύση, ούτε την ποιότητά του.
cookout.skai.gr