Οι απογραφές των τελευταίων ετών για τη χώρα, προειδοποιούν πως μέχρι το 2050 το μέλλον της Ελλάδας θα είναι δυσοίωνο
Η 24MEDIA δίνει για μια μέρα το τιμόνι στο AD&PR Lab του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Το κείμενο που θα διαβάσεις παρακάτω αποτελεί μέρος μίας ενέργειας κατά την οποία 40 φοιτητές του AD&PR Lab πρότειναν, έγραψαν και δημοσιεύουν το δικό τους κείμενο στα sites του Ομίλου (Huffington Post Greece, News247, Oneman, Ladylike, Sport24 & Contra). Κάθε φοιτητής του AD&PR Lab στο πλαίσιο του μαθήματος “Δημόσιες Σχέσεις: The art of storytelling” πρότεινε κάποια θέματα και έγραψε ένα από αυτά εν είδη εργασίας εξαμήνου. Μπορείς να διαβάσεις όλα τα κείμενα των φοιτητών στο microsite που δημιουργήσαμε για την ενέργεια
*Της Χριστίνας Αργυροπούλου
Ανησυχητική παρουσιάζεται η εικόνα των γεννήσεων στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα και με τις τελευταίες απογραφές της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η Ελλάδα κατέκτησε την 3η χαμηλότερη θέση στον ευρωπαϊκό δείκτη γεννήσεων με τον υψηλότερο όμως ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού.
Η Ελληνική Στατιστική υπηρεσία καταγράφει τη δραματική μείωση των γεννήσεων και την αύξηση των θανάτων, οι οποίες εντάθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια, τα χρόνια της κρίσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του φυσικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την ελληνική στατιστική υπηρεσία ο δείκτης που παρουσιάζει το ρυθμό γεννήσεων στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,3 % τη στιγμή που το ελάχιστο όριο, το οποίο εξασφαλίζει τη συνέχιση της εθνοτικής ομάδας, είναι το 2,1% . Βρισκόμαστε ήδη κάτω από το όριο συνέχισης του έθνους, πράγμα που δηλώνει πως η κατάσταση έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις για τη χώρα και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 ο φυσικός πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 21.592 άτομα χωρίς τον συνυπολογισμό των μεταναστεύσεων.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Η Καθημερινή’ το 2013 οι θάνατοι ανέρχονται στους 111.794 ενώ οι γεννήσεις στις 94.134 από τις οποίες γεννήσεις οι 13.194 ήταν από αλλοδαπές μητέρες. Το 2015 η μείωση του πληθυσμού συνεχίζεται αφού οι θάνατοι ανήλθαν στις 117.829 ενώ οι γεννήσεις έφτασαν μόλις τις 89.881 παιδιά.
Ποιοι να είναι οι λόγοι όμως που οδηγηθήκαμε εδώ;
Από τη μία πλευρά, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μεγάλη αύξηση του ρυθμού της θνησιμότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως και άλλων ασθενειών που οφείλονται στην αύξηση της πίεση και του άγχους.
Από την άλλη πλευρά, πολλοί περισσότεροι είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε δραματική μείωση των γεννήσεων στον ελλαδικό χώρο. Οι περικοπές του οικογενειακού προϋπολογισμού σε συνδυασμό με τις μειώσεις στους μισθούς και της συνεχούς αύξησης της φορολογίας εντείνουν ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Το κράτος δεν παρέχει κάποια ιδιαίτερη βοήθεια. Ακόμα και τα επιδόματα για τρίτεκνους και πολύτεκνους είναι μηδαμινά. αφού βλέπουμε ότι ακόμη και τα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά δεν μπορούν γιατί γνωρίζουν ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν οικονομικά καθώς ο δείκτης ανεργίας βρίσκεται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.
Επομένως, πως θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση;
Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια δεν αφήνουν περιθώρια. Η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό λόγω της ανεργίας είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση των γεννήσεων. Οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό γιατί εκεί μπορούν να βρουν με μεγαλύτερη ευκολία δουλειά, μια δουλειά που θα αναγνωρίζει τα προσόντα τους, θα σέβεται ηθικές και αξίες και θα λαμβάνουν αυτό που τους αξίζει για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αποτρέπει τους νέους από το να κάνουν παιδιά και τους αναγκάζει να καταφύγουν σε άλλες διεξόδους.
Περισσότερα στοιχεία αποδεικνύουν το λόγο για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με την υπογεννητικότητα, καθώς αυξημένα είναι και τα ποσοστά που παρουσιάζουν τους νέους να προτιμούν τον πολιτικό γάμο και το σύμφωνο συμβίωσης παρά το θρησκευτικό. Οι νέοι αποκτούν συνήθειες πιο μοντέρνες, ακολουθούν την τάση. Αποφεύγουν τη δέσμευση και βρίσκουν άλλους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Από ιατρικής άποψης τώρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ντόκολα, με ειδίκευση στις γεννήσεις, γυναικολόγος-μαιευτήρας και διδάκτωρ στην Ιατρική Αθηνών, μας μίλησε για ένα άλλο μεγάλο ζήτημα το οποίο επιδεινώνει ακόμη πιο πολύ την κατάσταση στη χώρα, την υπογονιμότητα. Οι γυναίκες δεν μένουν πλέον εύκολα έγκυες. Όπως μας αναφέρει: “Μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία κατά τη διαδικασία της γονιμοποίησης. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αλλάξει οι συνήθειες. Ο γιατρός μας εξηγεί πως η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην τεκνοποίηση. Οι γυναίκες αποφασίζουν να μείνουν έγκυες μετά τα τριάντα, κάτι που δε βοηθάει καθόλου τη διαδικασία καθώς με το πέρας των ετών η γονιμότητα μειώνεται. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τους άνδρες, οι οποίοι αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία, κάπου στα σαράντα. Η εξωσωματική γονιμοποίηση από την άλλη κοστίζει ακριβά καθώς τέσσερις στις πέντε κλινικές είναι ιδιωτικές. Ο γιατρός καταλήγει στο συμπέρασμα, πως η υπογεννητικότητα είναι κατά συνέπεια θέμα αλλαγής συνηθειών, περιβάλλοντος, κλίματος αλλά και διατροφής.”
Όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην μείωση των γεννήσεων αλλά και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Αυτό σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού της τρίτης ηλικίας. Κατά συνέπεια δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά. Σύμφωνα με την ιατρικού περιεχομένου διαδικτυακή σελίδα iatronet.gr, το 50% του εργασιακού φορτίου ενός νοσοκομείου αφορά ηλικιωμένους. Επιπλέον παρατηρούνται οικονομικά προβλήματα στο χώρο της υγείας όπως και στον ασφαλιστικό τομέα. Το δημογραφικό λοιπόν πρόβλημα σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ανεργία οδηγεί τις υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης αλλά και ολόκληρη τη χώρα σε δραματική υποβάθμιση.
Μήπως λοιπόν έφτασε η στιγμή όλα αυτά να ληφθούν στα σοβαρά και να υπάρξουν κάποιες δραστικές μεταρρυθμίσεις;