Ελληνική Σημαία: Η ελληνική σημαία, ως το ιερότερο σύμβολο του Έθνους, ενσωματώνει στους κόλπους της την ιστορία, τις θυσίες και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.
Του Παντελή Χαριτάκη
Κάθε χρώμα και σχέδιο της σημαίας μας φέρνει στη μνήμη τους αγώνες για ελευθερία, τη θρησκευτική πίστη και την ενότητα του Έθνους. Η κυανόλευκη σημαία αναπαριστά το πνεύμα της εθνικής ταυτότητας, με τον ουρανό και τη θάλασσα να συνδυάζονται σε μια αρμονική εικόνα, που αντικατοπτρίζει τη σχέση των Ελλήνων με το περιβάλλον τους.
Πολλές είναι οι εκδοχές που κυκλοφορούν σχετικά με την επιλογή των χρωμάτων και των σχημάτων της ελληνικής σημαίας. Αν και τα επίσημα έγγραφα δεν προσδιορίζουν επακριβώς την αιτία της επιλογής αυτών των στοιχείων, υπάρχουν πολλές ερμηνείες που προσπαθούν να φωτίσουν το θέμα. Για παράδειγμα, το κυανό χρώμα συνδέεται με τον ουρανό, ενώ το λευκό αναπαριστά τον αφρό των κυμάτων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το λευκό δηλώνει την αγνότητα του σκοπού των Ελλήνων, ενώ το κυανό συμβολίζει τη θεϊκή παρέμβαση στον αγώνα για την ελευθερία. Εντούτοις, ορισμένες απόψεις αναφέρουν ότι τα χρώματα παραπέμπουν και σε παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, όπως η ναυτική βράκα και η φουστανέλα.
Η ελληνική σημαία καθορίστηκε με σαφήνεια με το Νόμο 851 του 1978, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς τη διάταξη των λωρίδων και την τοποθέτηση του σταυρού στην άνω γωνία. Η σημαία αποτελείται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, πέντε κυανές και τέσσερις λευκές, με την αναλογία πλάτους προς μήκος να είναι 2 προς 3. Η σημαία φέρει και διακριτικά, όπως τη λευκή σφαίρα με σταυρό στην κεφαλή της, ανάλογα με την περίπτωση της έπαρσης.
Η έπαρση της σημαίας είναι μια ιερή τελετή που πραγματοποιείται καθημερινά στις 8 το πρωί και διαρκεί μέχρι τη δύση του ηλίου. Στις εθνικές και θρησκευτικές επετείους, η σημαία παραμένει ψηλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα της τιμής και του σεβασμού προς την πατρίδα. Κατά την έπαρση, υποστολή ή διέλευση της σημαίας, όλοι οι παρευρισκόμενοι οφείλουν να σταθούν προσοχή και να αποδώσουν τον δέοντα χαιρετισμό.
Η ελληνική σημαία έχει καθορισμένους κανόνες και προδιαγραφές σχετικά με την τοποθέτησή της σε δημόσιες εκδηλώσεις. Σε παρέλες, η Εθνική Σημαία τοποθετείται στο δεξί μέρος των άλλων σημαιών, υπογραμμίζοντας τη θέση της ως σύμβολο υπερηφάνειας. Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση της σημαίας για εμπορικούς σκοπούς ή η παρουσίαση διακριτικών άλλων οργανώσεων πάνω σε αυτήν.
Σημαντική είναι επίσης η διαδικασία της καταστροφής μιας φθαρμένης σημαίας, η οποία δεν πετάγεται αλλά καίγεται με σεβασμό. Η πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους που ποινικοποιούν την προσβολή της σημαίας, με ποινές που περιλαμβάνουν φυλάκιση και πρόστιμα, καταδεικνύοντας έτσι τη σοβαρότητα του θέματος.
Η ελληνική σημαία είναι, τελικά, ένας ζωντανός μάρτυρας της ιστορίας μας, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, προάγοντας την εθνική συνείδηση και ενότητα του λαού μας. Μέσω των κανόνων και των διατάξεων που τη διέπουν, διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσει να συμβολίζει την ελευθερία, την υπερηφάνεια και την πίστη στις αξίες που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα.