Το καμπανάκι κινδύνου κρούουν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης και ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας, για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου, καθώς έχει ανακύψει σοβαρό πρόβλημα με τους συμβασιούχους εργαζόμενους.
Το κέντρο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την Πολιτική Προστασία και προσφέρει απρόσκοπτα το ερευνητικό-επιστημονικό του έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, κινδυνεύει να μείνει χωρίς 24ωρη βάρδια παρακολούθησης των σεισμικών φαινομένων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, που μίλησε στην NEΡΙT, από τον Ιούνιο, το κέντρο θα κινδυνεύει να υπολειτουργήσει, χωρίς 24ωρη βάρδια, καθώς λήγουν οι συμβάσεις και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να πληρωθεί το προσωπικό.
«Μόλις ανέλαβα καθήκοντα στο Γ.Ι. και προσπαθώ να βάλω μία τάξη… Ωστόσο, φοβάμαι ότι από τον Ιούνιο θα μείνουμε χωρίς βάρδια, γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους συμβασιούχους. Μοιραία το Ινστιτούτο, εάν δεν βρεθεί λύση, θα οδηγηθεί στον μαρασμό και ίσως να απειληθεί στο μέλλον με λουκέτο», είπε ο κ. Τσελέντης.
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσελέντη, επικοινωνήσαμε και με τον Δρ. Γεράσιμο Χουλιάρα, κύριο ερευνητή σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι περί τους 15-20 συμβασιούχους δεν θα μπορούν να εργαστούν γιατί λήγουν οι συμβάσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου λήγουν και δεν υπάρχουν άμεσες πηγές χρηματοδότησης.
Ξεκίνησαν να εργάζονται κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δεν μονιμοποιήθηκαν από προγενέστερη κυβέρνηση ή διοίκηση και πλέον το εργασιακό τους μέλλον είναι στον αέρα.
Πρόκειται για εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο έχει αναλάβει να συνδράμει στον έργο της 24ωρης παρακολούθησης της σεισμικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, πέντε τεχνικοί καλύπτουν το εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, επιταχυνσιογράφων, παλιρροιογράφων, δίκτυο GPS που υπερβαίνουν τους 300 σταθμούς του Γ.Ι..
Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που εποπτεύει το έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έχει λάβει γνώση του προβλήματος, το ίδιο και το Υπουργείο Υποδομών, ωστόσο -μετά και τις εκλογές- δεν ελήφθη καμία απόφαση και πλέον μετά και τις εκκλήσεις των αρμόδιων επιστημόνων του Κέντρου, θα πρέπει κάποιος να δώσει γρήγορη και άμεση λύση, με γνώμονα την ενημέρωση και την προστασία των πολιτών.