Μέγαρο Μαξίμου: Με την καθιερωμένη εορταστική ατμόσφαιρα και τα κάλαντα να ηχούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων της πριν από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.
Του Παντελή Χαριτάκη
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να αποχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά, αφήνοντας πίσω του μια αίσθηση ηρεμίας, αλλά και προσδοκίας για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.
Απουσία των Βρακοφόρων και το “σιωπηλό” μήνυμα
Στη φετινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου, παρατηρείται η απουσία των Βρακοφόρων της Κρήτης, οι οποίοι θα τραγουδήσουν τα κάλαντα στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτή η διαφοροποίηση στερεί από τον πρωθυπουργό την ευκαιρία για μια μαντινάδα με πολιτική αιχμή, ένα στοιχείο που συχνά συνοδεύει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, παρά την πιθανή πίεση από δημοσιογράφους που θα παρευρεθούν, είναι απίθανο να σχολιάσει ανοιχτά το μεγάλο θέμα των επόμενων ημερών: την επιλογή του για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ο σεβασμός προς τη νυν Πρόεδρο και η πολιτική παράδοση
Ο πρωθυπουργός έχει αποφύγει επιμελώς να εισέλθει στη συζήτηση για την Προεδρία, επιδεικνύοντας σεβασμό προς την κ. Σακελλαροπούλου, η οποία συνεχίζει να επιτελεί τα καθήκοντά της με αφοσίωση. Ωστόσο, η πολιτική παράδοση δείχνει πως τέτοιες κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται συχνά κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών. Το 2019, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε στα Ζαγοροχώρια για την πρόταση της κ. Σακελλαροπούλου, η οποία αντικατέστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Φέτος, όλα δείχνουν πως η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στα Λευκά Όρη, προσθέτοντας μία ακόμη πολιτική “ιστορία” στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του πρωθυπουργού.
Έτοιμος για την τελική επιλογή
Παρά τη δημόσια αποφυγή σχολιασμού, πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα για το πρόσωπο που θα προτείνει. Αν και δεν αποκλείει την πολιτική “ομίχλη” γύρω από την απόφαση, φαίνεται πως ο προσανατολισμός του είναι προς ένα υπερκομματικό πρόσωπο, με στόχο τη σύνθεση και την αποφυγή πολιτικής πόλωσης.
Υπερκομματικά χαρακτηριστικά και πιέσεις από τη ΝΔ
Η παράδοση των τελευταίων δεκαετιών θέλει τις κυβερνήσεις να προτείνουν πρόσωπα εκτός του στενού κομματικού τους χώρου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παρά τις πιέσεις από βουλευτές της ΝΔ για έναν Πρόεδρο με “δεξιόστροφο” προφίλ, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει αυτή την επιλογή. Αντίθετα, προσανατολίζεται σε ένα πρόσωπο που, παρότι δεν θα προέρχεται απαραίτητα από τη ΝΔ, θα εκπέμπει μηνύματα ενότητας και συνεννόησης.
Η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ έχει αποδυναμώσει τις πιέσεις για μια πιο “κομματική” επιλογή. Υπουργοί και βουλευτές φαίνεται να έχουν αποδεχθεί την ιδέα πως η πολιτική παράδοση και η υπερκομματικότητα εξυπηρετούν καλύτερα τους θεσμούς και το πολιτικό κλίμα της χώρας.
Η σημασία της απόφασης για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα
Η επιλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί κρίσιμη πολιτική απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το πρόσωπο που θα προτείνει θα πρέπει να αντανακλά τη φιλοσοφία και την πολιτική του προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός, γνωστός για τη στρατηγική του σκέψη, πιθανότατα θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα πρόσωπο που θα ενσαρκώνει την ανάγκη για σταθερότητα, ενότητα και εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Μία πολιτική απόφαση με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο
Καθώς οι μέρες των Χριστουγέννων πλησιάζουν, το πολιτικό παρασκήνιο παραμένει ζωντανό. Η απόφαση για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην εικόνα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ημέρες που θα περάσει στα Χανιά δεν θα είναι απλώς μια περίοδος χαλάρωσης, αλλά και ένας χρόνος για στρατηγική σκέψη και σημαντικές αποφάσεις. Όποιο κι αν είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί, η επιλογή αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της πρωθυπουργικής του θητείας.