Οι δηλώσεις του Μεχμέτ Γκορμέζ, ανώτατου αξιωματούχου της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας (Ντιγιανέτ) στις 28 Φεβρουαρίου ότι καμία θρησκευτική μειονότητα στην χώρα δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να στέλνει στο εξωτερικό τους κληρικούς της για να τους εκπαιδεύει, χαρακτηρίστηκε από τον τουρκικό Τύπο σαν «χλιαρή» υποστήριξη στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο Γκορμέζ παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk και, όταν ρωτήθηκε αν ο ίδιος υποστηρίζει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που υπήρξε η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο επικεφαλής της Ντιγιανέτ, απάντησε: «Κατ’αρχάς καμία θρησκευτική μειονότητα σε αυτή την χώρα δεν θα πρέπει να χρειάζεται άλλες χώρες για να εκπαιδεύσει τους κληρικούς της. Ακόμα και αν μια θρησκευτική μειονότητα αποτελείται από τρεις μόνο ανθρώπους, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων σε θέματα ελευθερίας και θρησκείας και θα πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να παρέχουν την δική τους θρησκευτική εκπαίδευση. Αυτό δεν αποτελεί απαίτηση της δημοκρατίας ή της σύγχρονης εποχής, αλλά απαίτηση του Ισλάμ».
Ο ίδιος, όταν ρωτήθηκε για την σχέση θρησκείας και πολιτικής περιέγραψε αυτή την σχέση ως «δίλημμα» και υποστήριξε ότι, όταν η θρησκεία είναι πάνω από την πολιτική οι πολιτικοί στρέφονται ενάντια της θρησκείας ενώ όταν η πολιτική τοποθετείται επάνω από την θρησκεία τότε οι ιερές αξίες χρησιμοποιούνται ως «μέσα» από τους πολιτικούς.
Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης βρίσκεται στο νησί της Χάλκης στα Πριγκιπονήσια. Η Σχολή ιδρύθηκε το 1844 αλλά το 1971 έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.