ΡΟΔΟΣ: Με βαθιά οδύνη και έντονη ανησυχία για τις συνθήκες ασφαλείας στον στρατό, οι Αρχές επιβεβαίωσαν τον τραγικό θάνατο ενός 19χρονου ΕΠΟΠ στρατιώτη στη Ρόδο, έπειτα από έκρηξη αμυντικής χειροβομβίδας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες που διασταυρώθηκαν με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Αφάντου, όπου δύο πυροτεχνουργοί επιχειρούσαν να μεταφέρουν οπλισμό και υλικά για άσκηση.
Το δυστύχημα συνέβη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου 2025, όταν – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – ένας από τους δύο στρατιωτικούς απασφάλισε κατά λάθος αμυντική χειροβομβίδα. Η χειρονομία αποδείχθηκε μοιραία. Η έκρηξη ήταν άμεση και σφοδρή, με αποτέλεσμα ο 19χρονος να χάσει τη ζωή του επί τόπου, ενώ ο 39χρονος επιλοχίας που βρισκόταν δίπλα του τραυματίστηκε εξαιρετικά σοβαρά και υπέστη ακρωτηριασμό.
Η κατάσταση του δεύτερου στρατιωτικού χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Ο άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Πηγές από το Υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι ο τραυματίας εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, ενώ η επέμβαση ήταν πολύωρη και εξαιρετικά δύσκολη λόγω της έκτασης των τραυμάτων.
Το περιστατικό συγκλονίζει τη στρατιωτική κοινότητα αλλά και την τοπική κοινωνία της Ρόδου. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, οι δύο άνδρες υπηρετούσαν σε μονάδα της κεντρικής Ρόδου ως πυροτεχνουργοί, άτομα δηλαδή με ειδική εκπαίδευση στον χειρισμό εκρηκτικών μηχανισμών. Το γεγονός ότι το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα για την αλληλουχία των ενεργειών, τα μέτρα ασφαλείας και τη γενικότερη επιτήρηση τέτοιου τύπου ασκήσεων.
Η εφημερίδα «Ροδιακή», που αποκάλυψε το περιστατικό, μεταφέρει ότι η έκρηξη έγινε την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί συγκέντρωναν οπλισμό και χειροβομβίδες, προκειμένου να ξεκινήσει η εκπαιδευτική βολή. Το λάθος στην απασφάλιση φαίνεται να έγινε σε κλάσματα δευτερολέπτου, χωρίς περιθώριο αντίδρασης.
Λίγες ώρες αργότερα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του 19χρονου ΕΠΟΠ Ρ.Γ. και τον σοβαρό τραυματισμό του επιλοχία Μ.Β. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι η δραστηριότητα ήταν προγραμματισμένη και πως το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια βολής χειροβομβίδας. Τα αίτια του συμβάντος «διερευνώνται αρμοδίως», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Η είδηση βύθισε στο πένθος την οικογένεια του αδικοχαμένου στρατιώτη, ο οποίος – σύμφωνα με συγγενείς – είχε καταταγεί πριν λίγους μήνες με ενθουσιασμό και όνειρα για τη μελλοντική του πορεία στον Στρατό Ξηράς. Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν γεμίσει από μηνύματα συμπαράστασης, ενώ δεκάδες συνάδελφοί του εκφράζουν δημόσια την οργή και την αγωνία τους για τα πρωτόκολλα ασφαλείας που ακολουθούνται.
Παράλληλα, ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί η μάχη που δίνεται για τον 39χρονο επιλοχία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένειά του βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του στο νοσοκομείο, ενώ οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάστασή του «εξαιρετικά κρίσιμη αλλά σταθερή προς ώρας».
Η υπόθεση ανοίγει ξανά το ευρύτερο ζήτημα της επάρκειας εκπαίδευσης, συντήρησης οπλισμού και αυστηρής τήρησης των κανόνων ασφαλείας στις στρατιωτικές μονάδες της χώρας. Πρώην πυροτεχνουργοί σημειώνουν πως οι χειροβομβίδες αμυντικού τύπου απαιτούν απόλυτη ακρίβεια στον χειρισμό, ενώ κάθε μικρή αστοχία μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η έρευνα των στρατιωτικών Αρχών αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος. Μέχρι τότε, το ΓΕΣ εκφράζει «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» στην οικογένεια του νεαρού στρατιώτη, ενώ ολόκληρη η Ρόδος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την προσπάθεια να σωθεί ο δεύτερος στρατιωτικός.





