ΝΔ: Σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την αύξηση αποδοχών στις Ένοπλες Δυνάμεις —ως κίνητρο για την προσέλκυση υποψηφίων στα στρατιωτικά μηχανογραφικά— οι παρεμβάσεις των υπουργών Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια και Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη έρχονται να δημιουργήσουν εσωκομματικές αναταράξεις.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Οι τοποθετήσεις τους για επέκταση των αυξήσεων στα Σώματα Ασφαλείας αντιμετωπίστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ως «άκαιρες» και «μη συντονισμένες», προκαλώντας έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Όπως ξεκαθαρίστηκε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές χωρίς δημοσιονομικό σχεδιασμό. Υπενθύμισε, δε, πως οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου, και όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη πειθαρχίας και ρεαλισμού στον σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής. «Η εποχή του “δώσε τώρα” έχει τελειώσει. Δεν θα στείλουμε τον λογαριασμό στις επόμενες γενιές», σημείωσε με νόημα, απορρίπτοντας την παροχολογία, ακόμα κι όταν αφορά ένστολους.
Την ίδια στιγμή, η αντίδραση των «γαλάζιων» βουλευτών –ειδικά όσων δεν υπουργοποιήθηκαν ή ανησυχούν για την επανεκλογή τους– φανερώνει την έλλειψη εσωτερικής συνεννόησης. Όπως ανέφερε βουλευτής της ΝΔ στο newsit.gr, εάν είχε προηγηθεί ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στρατηγική των αυξήσεων στο στράτευμα, το εσωκομματικό κλίμα θα ήταν σαφώς πιο ήπιο.
Πίσω από τις δηλώσεις των υπουργών Κικίλια και Γεωργιάδη, κάποιοι βλέπουν προετοιμασία για μελλοντική «δελφινομαχία» στο εσωτερικό της ΝΔ, αν η κυβέρνηση δεν ανακάμψει δημοσκοπικά. Το σενάριο διαδοχής, έστω και πρόωρα, φαίνεται πως αποτελεί υπόγεια συζήτηση στα κομματικά επιτελεία, με αφορμή τη διαφορετική διαχείριση του πολιτικού οφέλους από τις αυξήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Ισραήλ όπου βρισκόταν την Κυριακή, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο υπουργούς σε αυστηρό τόνο, όπως διέρρευσε. Μάλιστα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Υπουργείο Υγείας, γεγονός που ερμηνεύεται ως σήμα δυσαρέσκειας.
Παράλληλα, προετοιμάζεται η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για την εκλογή νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, μέσα σε κλίμα ανάγκης συσπείρωσης. Το Μαξίμου επιθυμεί να «παγώσει» κάθε εσωκομματική ένταση, επικεντρώνοντας στο μήνυμα ότι καμία επαγγελματική ομάδα δεν θα μείνει πίσω — αλλά με σχέδιο και όχι με πολιτικό αιφνιδιασμό.
Η πρόθεση για αυξήσεις σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική υπάρχει, αλλά, όπως υπογραμμίζει το οικονομικό επιτελείο, θα υλοποιηθεί μόνο με βάση τα πραγματικά δεδομένα του κρατικού προϋπολογισμού.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τα αιτήματα των ένστολων, αλλά και τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της, πριν η εσωστρέφεια γίνει πολιτικό πρόβλημα.