Και ενώ οι δηλώσεις Ζάεφ έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, δημιουργώντας οργή και θυμό στην ελληνική κοινωνία, το τέλος της διαδρομής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια μόνο ανέφελο δεν προβλέπεται για την ανήμπορη Ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα στα Σκόπια, οι καταληκτικές ημερομηνίες για την κύρωση της συμφωνίας είναι πλέον ξεκάθαρες καθώς όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, πιθανότατα στις 9 Ιανουαρίου. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.
Στην Αθήνα, όμως, και στρο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Αφού ανακήρυξε επισήμως νεκρή τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Καμένος αποφάσισε αιφνιδίως να συγκαλέσει τους βουλευτές των ΑΝΕΛ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ συνέρχεται σήμερα το πρωί στις 10:30, στον απόηχο των διαφωνιών που υπάρχουν εντός του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Είναι γνωστή η θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος και έχει συνταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση της συμφωνίας, στάση την οποία αναμένεται να υιοθετήσει και η Έλενα Κουντουρά.
Οι δύο αυτοί, πάντως, δεν φτάνουν για να έχει Αλέξης Τσίπρας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν δεδομένο ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και αρκετοί βουλευτές του θα υπερψήφιζαν, λύνοντας το πρόβλημα της κυβέρνησης. Τώρα, όμως, συνειδητοποιούν πως η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο από όσο αρχικά αναμενόταν.
Σε μία προσέγγιση, στην οποία η υποκρισία περισσεύει το Μέγαρο Μαξίμου ζητάει τα ρέστα από τον κ. Θεοδωράκη λες και το Ποτάμ η ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ολόκληρη αυτή την πορεία των διαπραγματεύσεων κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις ή έστω να ενημερωθούν με επίσημο τρόπο.
Ουδέποτε ενημερώθηκαν και τώρα τους ζητάνε και τον λόγο…
Σε κάθε περίπτωση «η τρικυμία στα νερά των Πρεσπών» μοιάζει να αποτελεί πλέον μόνιμη κατάσταση για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η αρχική σιγουριά της συγκυβέρνησης που έφτανε στα όρια της πολιτικής αλαζονείας για την υπερψήφιση του κειμένου συμφωνίας από τη Βουλή έδωσε τη θέση της στην αβεβαιότητα.
Παράλληλα σε κατάσταση νευρικής κρίσης παραμένει και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος.
Η προσεκτική μετατόπιση της ρητορικής του Πάνου Καμμένου, η οποία εκφράστηκε από την «απόσυρση» της λέξης «εκλογές» από το πολιτικό λεξιλόγιο των ΑΝΕΛ τους τελευταίους μήνες αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο Πάνος Καμμένος είτε δε θέλει η χώρα να πάει σε εκλογές πριν από την εξάντληση της τετραετίας εξαιτίας των κακών δημοσκοπικών επιδόσεων του κομματός του, είτε επειδή γνωρίζει ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν έχει πλέον ενιαία στάση για την συμφωνία και απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα δύσκολο και εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό σκηνικό για τον κ.Τσίπρα, ο οποίος μοιάζει να «σέρνεται» πολιτικά από τα γεγονότα χωρίς να μπορεί να καθορίσει τη δημόσια ατζέντα.
Υπάρχουν άραγε τα πολιτικά καύσιμα για να φτάσει ο κυβερνητικός συνασπισμός τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο; Ακόμα και στην περίπτωση που η απάντηση είναι καταφατική, η πορεία θα είναι ανηφορική και με πολλές κακοτοπιές.. Lykavitos.gr